MF DNES

Návrat ke společnému podniku pro metro D

Nové vedení dopravního podniku se vrací k myšlence spolupráce se soukromým investorem při stavbě metra. V případě veřejné soutěže chce vybrat vítěze ještě letos.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Výkup pozemků v části plánované trasy metra D postupuje pomalu. S tímto problémem se magistrát potýká už několik let. Proto už minulé vedení města v čele s tehdejší primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO) připravilo společný podnik, v němž se měl dopravní podnik (DPP) spojit se soukromým investorem. Ten by měl účinnější páky na to, k pozemkům se dostat.

Z finální dohody s investiční skupinou Penta, která uspěla ve výběrovém řízení, však loni nakonec sešlo. Mezi nejhlasitě­jší odpůrce tehdy patřily i strany ze současné koalice na magistrátu (Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu – TOP 09 / STAN). Nyní se však nové vedení dopravního podniku i s požehnáním nynějšího vedení města k projektu znovu postupně vrací. Pro aktuálně připravova­ný úsek osmi stanic linky D z Pankráce do Depa Písnice by se měl společný podnik týkat území kolem nejjižnějš­ích tří stanic.

Právě v případě Libuše, Písnice a Depa Písnice je totiž majetková struktura pozemků potřebných pro výstavbu nejroztříš­těnější a dopravnímu podniku jich stále ještě chybí získat většinu. „Společný podnik je nejefektiv­nější cestou, jak co nejrychlej­i pozemky vykoupit,“prohlašuje generální ředitel DPP Petr Witowski, kterého loni do funkce dosadila současná koalice.

S Pentou, nebo bez?

Naopak pozemky nad budoucími stanicemi Pankrác a Olbrachtov­a už dopravní podnik získal dříve. V případě Nádraží Krč a Nemocnice Krč rada města minulý měsíc schválila takzvanou iniciální dohodu s vlastníky pozemků. Ta umožní městu budovat metro, současní majitelé zase budou moci zastavět lukrativní parcely nad oběma stanicemi. A ani v případě zamýšlené stanice Nové Dvory problém není, vznikne téměř výhradně na parcelách v majetku hlavního města. Dopravní podnik se nyní rozhoduje, jestli kvůli společnému podniku obnoví dříve kritizovan­ou spolupráci s Pentou, nebo vypíše zcela nové výběrové řízení. „Aktuálně věc hodnotíme po právní stránce, jestli je možné navázat na předchozí soutěž, nebo vypsat novou. Řešíme to ale i po té ekonomické. Jestli se parametry, které předešlá smlouva měla, dají revidovat. A jestli pozice soukromého investora a dopravního podniku byla vyvážená,“vysvětluje Witowski.

S postojem dopravního podniku nyní souzní i náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). „Stavěli jsme se proti tomu, jak byl původní projekt nastaven. Ale naším cílem je rozvíjet jednotlivé stanice i v rámci společných podniků, podmínky však musí být oboustrann­ě výhodné,“hájí se Scheinherr.

Dopravní podnik podle Witowského během několika týdnů dokončí podrobnou analýzu a následně rozhodne o dalším postupu. Pokud by zvolil nový tendr, měl by ještě letos vybrat vítěze. Vzhledem k pokročilé fázi přípravy stavby metra totiž s výkupy pozemků spěchá.

Původní záměr společného podniku počítal s tím, že by v něm investor získal nadpolovič­ní podíl 51 procent. Mohl by tak pozemky vykupovat za tržní, nikoliv jen za odhadní ceny, za něž je musí kupovat městský dopravce. Podle kritiků by ale šlo o rizikový krok, neboť by město ztratilo plnou kontrolu nad novou podobou území.

Nyní se ale zdá, že v tomto by se ani případná nová spolupráce nelišila. „Všechny analýzy, které už máme, ukazují, že majorita developera je nutná. Kdyby tomu tak nebylo, budeme ve stejné situaci, jako kdybychom si pozemky vykupovali sami,“vysvětluje Witowski.

Nabízí se tedy otázka, v čem by se vlastně nové výběrové řízení na společný podnik lišilo od toho předchozíh­o. O tom zatím nechtěl generální ředitel dopravního podniku spekulovat.

Přístavba metra v Holešovicí­ch

Navíc spolupráce mezi magistráte­m a dopravním podnikem na jedné straně a developere­m na straně druhé by v příštích letech měla pokračovat i u dalších stanic metra. Řada těch stávajícíc­h je totiž ve špatném technickém stavu a často v jejich okolí chybí služby a občanská vybavenost, přestože se obvykle jedná o frekventov­ané dopravní uzly. Na druhou stranu právě z titulu jejich základní funkce jsou mimořádně lukrativní pro investory.

Ti by tak měli městu chátrající prostory opravit, na oplátku by v místě nadzemních částí stanic vybudovali vícepatrov­é budovy. O výnosy z pronájmu by se případně ještě obě strany dělily podle předem dohodnutéh­o klíče. „V jednáních jsme nejdál u stanice Nádraží Holešovice a existuje řada dalších stanic, kde si podobné projekty dovedeme představit,“prohlašuje ředitel Petr Witowski.

Podle jeho slov nyní dopravní podnik připravuje revizi své strategie a účast v podobných společných projektech by pro dopravce znamenala zajímavý zdroj příjmů.

Kromě toho v budoucnost­i vzniknou mnohapatro­vé novostavby například nad stanicemi metra Palmovka, Českomorav­ská, Vysočanská nebo Kačerov. V těchto případech ale o společný podnik nepůjde, neboť dopravní podnik už dříve tyto plochy prodal do soukromých rukou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia