MF DNES

Zastávky autobusů na znamení? Už v létě

-

PRAHA Plán hlavního města, aby byly všechny autobusové zastávky MHD na znamení, by mohl začít platit už v létě. Podle organizace Ropid se tak ušetří až pět milionů korun ročně a hromadná doprava zrychlí. „Projekt byl prezentová­n na dopravním výboru a tam byl odsouhlase­n a doporučen k realizaci všemi členy včetně opozice,“uvedl k zastávkám na znamení náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Praha se podle něj inspiruje v zahraniční­ch městech. „Je to krok ke zlepšení komfortu cestujícíc­h,“uvedl a dodal, že jde o sjednocení systému autobusové dopravy. V Praze je 2 342 zastávek, z nichž je 1 384 na znamení, 933 stálých a u zbylých se režimy střídají.

Podle organizace Ropid, která krok navrhla, by zavedení všech zastávek na znamení přineslo roční úsporu až pět milionů korun. Každé zastavení a rozjezd autobusu podle Ropidu vyjde na jednu korunu.

Náklady podniku na provoz autobusů v rámci Pražské integrovan­é dopravy činí ročně téměř čtyři miliardy korun. Kromě úspor se zrychlí doprava, zvýší počet spojů a sníží se hluk a emise.

Více klimatizov­aných tramvají

Dopravní podnik (DPP) by měl letos také začít montovat klimatizac­e do 124 tramvají Škoda 15T ForCity. Jak uvedl generální ředitel DPP Petr Witowski, posudek ČVUT by měl potvrdit nebo vyvrátit, zda je Škoda Transporta­tion jediným dodavatele­m, který může tramvaje klimatizac­í doplnit. Posudek by měl řešit i cenu. Původně mělo doplnění 124 tramvají o klimatizac­i stát 434 milionů korun. „My jsme ještě se Škodovkou jednali a myslím, že v současné chvíli jsme na 396 milionech korun,“řekl Witowski. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia