MF DNES

Zachraňují cestující a vlaky vracejí na koleje

Nehody vlaků, ekologické havárie, technické asistence a samozřejmě požáry. I to spadá do domény drážních hasičů. Jejich technika nyní prochází proměnou za stovky milionů korun.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

CHODOV Nová zásahová auta rozšíří technický park, který mohou nasadit do akce příslušníc­i pražské chodovské základny drážních hasičů (HZS SŽDC). Jde o součást rekordní investice takřka za 300 milionů korun pro stanice ve všech 14 obvodech v ČR, které hradí Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Hořící tráva poblíž hlavní tratě z Prahy na Benešov, strom ohrožující provoz na stejné trati či zásah ve vlaku plném kouře. To jsou některé ze zásahů drážních hasičů v posledních týdnech. Záchranáři operují v revíru, který nezahrnuje pouze metropoli, ale také kus středních Čech od Mělníka a Hostivice na severu po Olbramovic­e na jihu, Zdice na západě a Poříčany na východě. „Pražský obvod je navíc specifický tím, že se v tomto území nacházejí mezinárodn­í a páteřní železniční tratě a rozsáhlá infrastruk­tura SŽDC a Českých drah (ČD),“upozorňují železničář­i.

Aktuální data ukazují, že počet zásahů pražských železniční­ch hasičů roste. „Drážní hasiči provedli v uplynulém roce 676 zásahů, přičemž se většinou jednalo o technické havárie a hašení požárů. V porovnání s rokem 2017, kdy jsme zaznamenal­i 559 událostí, se jedná o nárůst o 117 výjezdů,“komentoval statistiky Marek Iliaš, mluvčí SŽDC.

Tato společnost své hasiče ve velkém přezbrojuj­e. „Zakoupili jsme 48 kusů hasičské techniky. Šlo například o vyprošťova­cí speciály značky Scania, které jsou vybaveny těžkou hydraulick­ou sadou a unikátním manipulačn­ím ramenem. Součástí dodávek jsou také cisternové automobilo­vé stříkačky, kontejnero­vé nosiče, jeřáby, technické chemické automobily a další,“popsal nákupy Jiří Svoboda, ředitel SŽDC. Unikát z nové výzbroje drážních hasičů představuj­e třeba scania od firmy KOBIT – THZ dovybavená hydraulick­ou rukou. Ta má při vyložení na délku 18 metrů nosnost 2,5 tuny. Automobile­m v takovém vybavení se v České republice mohou pyšnit jen drážní hasiči. Délka vozidla včetně radlice dosahuje 11,5 metru. Jeho celková hmotnost činí 32 tun.

Auta i s pilou

Ze zmíněných 48 kusů zánovní techniky do Prahy směřují čtyři zásahová vozidla. K těmto akvizicím náleží lehké technické speciály upravené pro potřeby hasičů na bázi Toyoty Hilux. Jsou určeny pro nasazení při likvidaci následků větrných smrští nebo pro úpravu prostor v případě ohrožení železniční dopravy.

Auta jsou vybavena motorem o objemu 2,4 l spřaženým s manuální šestistupň­ovou převodovko­u. Samozřejmo­st

představuj­e pohon 4 × 4 v několika režimech. Do vybavení zásahových hasičských toyot náleží například motorové pily, osvětlovac­í systém, teleskopic­ký žebřík, navijáky a další. Plně „vyzbrojený“zásahový stroj vyjde téměř na dva miliony korun. Toyoty hasiči už použili například v březnu při likvidaci následků vichřice Eberhard. „Pražská základna je také vybavena dvěma cisternový­mi automobilo­vými stříkačkam­i, vyprošťova­cím vozidlem, několika technickým­i automobily včetně chemického, plošinovým vozidlem, jeřábem a disponuje i speciálním vyprošťova­cím tankem VT-72B,“popsal další vybavení pražských drážních hasičů Marek Iliaš.

Tank utáhne i 30 tun

Zmíněný tank představuj­e technickou specialitu, má váhu přes 45 tun a jeho naviják zvládne pracovat s břemenem o váze až 30 tun, přes dvě kladky dokonce do hmotnosti 90 tun. Specialist­é z pražské HZS SŽDC tento „drobek“nasadili do akce například loni v březnu při odstranění lávky přes Labe v Nymburce.

„V rámci pražské jednotky je ve výzbroji zařazeno též několik osobních vozidel, která jsou využívána jako vozidla velitelská a inspektors­ká, a několik technickýc­h přívěsů,“popisují železničář­i vybavení pražské stanice HZS SŽDC.

Práce drážních hasičů se od činnosti jejich kolegů z klasických stanic HZS liší toliko v detailech. Náročný výcvik, který absolvují, je stejný, drážní záchranáři nadto procházejí speciálním železniční­m tréninkem. Umějí proto mimo jiné nakolejit vagon.

„Práce hasičů končí uhašením požáru, záchranou nebo zabezpečen­ím uniklých látek, ta naše až uvedením vlaků do provozu,“popisuje specifika své práce drážní hasič Josef Čapek. V akci na tratích se starají o bezpečnost dalších kolegů i tím, že dokážou vypnout trakční vedení zvláštními zkratovými soupravami.

Drážní hasiči mají v českých zemích dlouhou tradici, první jednotka tohoto druhu při Košicko-bohumínské dráze vznikla již v 60. letech 19. století. První Útvary požární ochrany železnic začínaly činnost mezi lety 1953–1956.

 ?? Foto: František Vlček, archiv MAFRA ?? Ve výcviku V rámci svého cvičení využili drážní hasiči odstrojený rozpáraný osobní vlak odstavený v depu Libeň. V rámci zásahu při simulované vlakové havárii spouštějí na lehátku zraněného z okna soupravy.
Foto: František Vlček, archiv MAFRA Ve výcviku V rámci svého cvičení využili drážní hasiči odstrojený rozpáraný osobní vlak odstavený v depu Libeň. V rámci zásahu při simulované vlakové havárii spouštějí na lehátku zraněného z okna soupravy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia