MF DNES

Jak zastavit velké šampiony

Golden State Warriors útočí v NBA na zlatý hattrick. Ohrozit je nejvíc může únava – těla či mysli

- Reportér MF DNES

Miroslav Němý

Za měřítko lze brát třeba odhady sázkových kanceláří, technicky zdatnější si vše zkusí modelově propočítat, ti pověrčivěj­ší nechají věštit „nadaná“zvířata. Anebo se lze zeptat sportovců samotných.

Kdo letos vyhraje NBA? Uznávaný server The Athletic zvolil poslední variantu a dotázal se rovné stovky basketbali­stů ze zámořské ligy – jedinou podmínkou bylo, že nesměli hlasovat pro vlastní tým.

Výsledek je zdrcující: 79,5 procenta z nich věří, že Golden State Warriors dotáhnou titulový hattrick.

„Nezáleží na tom, s kým hrajete. Všichni jsou dobří. Všichni vás otestují,“opáčil jejich kouč Steve Kerr a hvězdný Kevin Durant doplnil: „Jsme připravení! A uvidíme, kam nás cesta dovede.“

Všichni jsou dobří, Warriors nejlepší, přesně takhle to platilo v předchozíc­h dvou play off. Aby někdo vládl NBA tři roky po sobě, to se povedlo naposledy Los Angeles s Kobem Bryantem a Shaquillem O’Neallem v letech 2000 až 2002 a před nimi Chicago Bulls s Michaelem Jordanem (1996–98).

Ikonické kluby s ikonickými hráči.

Přesně do takové společnost­i míří současná Kerrova družina. „Pamatuju si, jak jsem každý večer koukal na Michaela a říkal si, jak výjimečné věci se dějí,“vzpomíná Kerr, letitý Jordanův spoluhráč. Jeho mužstvo je však pestřejší: „My máme přinejmenš­ím tři hráče, kteří jsou schopni magických zápasů.“

Durant s rukama pavouka a vražedným střeleckým instinktem. Asi nejlepší trojkař dějin Stephen Curry a jen o něco méně nadaný Klay Thompson = svatá trojice z Oaklandu. Pod košem má řádit uzdravený

Curry a spol. ovládli Západní konferenci, přesto to od nich byla docela divočina – s vrcholy i s pády. V základní části třeba Golden State prohrálo osmkrát o 20 či více bodů; žádný vítěz NBA přitom podle statistik Elias Sports Bureau nezaznamen­al v historii více než šest takových porážek. Sezonu zakončili s průměrným rozdílem ve skóre +6,6, což je za pět sezon pod Kerrem jasně nejméně. Uspokojili se? Dochází jim dech? Nebo jen šetří síly na důležitějš­í chvíle? „Všichni si ceníme toho, co jsme dokázali. Ale pořád je toho před námi hodně,“věří Curry, že pravdivá je třetí možnost.

V zámoří se počítá s tím, že Durant v létě jako volný hráč odejde, čímž parta supermanů oslabí. Symbolické je, že klub také čeká stěhování z Oaklandu do San Franciska, kde už se jim staví luxusní aréna.

Ojedinělý projekt, jemuž spousta lidí nefandí, neboť jim skupování hvězd připadá jako příliš jednoduchá cesta k titulům, tedy vstupuje do cílové rovinky. První kolo proti Los Angeles Clippers má posloužit jako zahřívání svalů. Clippers přisoudili hráči NBA ve zmíněném dotazníku jednoproce­ntní šanci na titul, nejvíc by měli šampiony potrápit vítězové základní části Milwaukee Bucks – těm věřilo „horentních“6,8 procenta respondent­ů.

Hon odstartuje v noci na neděli.

 ?? Foto: ČTK ?? Do boje! Hvězdný střelec Stephen Curry povede basketbali­sty Golden State za třetím titulem v řadě.
Foto: ČTK Do boje! Hvězdný střelec Stephen Curry povede basketbali­sty Golden State za třetím titulem v řadě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia