MF DNES

Čajánkův sen Slavia – Sparta, zítra od 18.00 Aplaus. Únava. Derby!

Bitva s Chelsea přinesla chválu, ale vzala dost sil. Jak si Slavia poradí v derby proti Spartě? Vzpomínání, jak se zlínský hrdina vrátil domů a dotáhl tým k titulu

- fotbalový reportér MF DNES David Čermák

Když po zápase sedl za stolek a skrz obroučky černých brýlí mžoural do sálu plného novinářů, to slovo padlo mockrát. Snad v každé druhé větě. Difficult.

Tedy česky – složité. Maurizio Sarri, kouč fotbalové Chelsea, si po zápase se Slavií odfrkl. Uznal, že se jeho tým v Praze na vítězství 1:0 v úvodním čtvrtfinál­e Evropské ligy nadřel. A bylo na něm vidět, že oceňuje způsob, jakým český soupeř na jeho hvězdný výběr nastoupil.

„Bavili jsme se s ním jen chvíli, víc jsme si popovídali s jeho asistentem Zolou. Hodně nás chválil za to, jak jsme hráli. Ale to já jsem je chválil taky,“usmál se slávistick­ý kouč Jindřich Trpišovský. „Můžou to být jen takové zdvořilost­ní fráze.“Možná. Anebo taky ne.

Sarri se Zolou nebyli jediní, kdo měli ke Slavii i po porážce jen slova obdivu.

„Nejtěžší zápas, jaký jsme v Evropské lize hráli,“oddechoval ztěžka Olivier Giroud, nejlepší střelec soutěže, kterého slávisté vymazali.

„Pěkná fuška. Snažili jsme se je napadat, jak nejvýš to šlo, ale bylo to hodně náročné. Hráli výborně,“ocenil český tým záložník Willian,

jeden z nejlepších mužů na hřišti. „Slavia ukázala dost kvality na to, aby bylo jasné, že dvojzápas ještě neskončil,“varovala i renomovaná britská televize BBC.

A pozor, úctu před zítřejším ligovým derby v Edenu projevuje dokonce i Sparta, největší rival.

„Síla Slavie je velká. Hledat nějakou slabinu je hodně těžké,“připustil záložník Michal Sáček. „Do derby jdou jako favorit.“

Potřebujet­e snad lepší důkaz, že Slavia si během podzimu udělala (nejen) v Evropě skvělou reklamu?

Vylepšuje renomé sama sobě i celému českému fotbalu.

Tři týdny poté, co národní tým opouštěl Wembley s debaklem 0:5, proti Chelsea ukázala, jak by se mělo přistupova­t k zápasu s velkým favoritem.

Bez zbytečných obav a nervů, se zdravou drzostí. A také s jasným a odvážným plánem, který se dlouho dařilo perfektně plnit.

„Aby to šlo až do konce, potřeboval­i bychom v šedesáté minutě vyměnit osm pracantů, jako v ragby,“povzdechl si Trpišovský.

Bylo na něm znát, že si přál dokázat ještě víc. Gól čtyři minuty před koncem mu naboural už celkem živou představu o tom, jak týmy za týden v Londýně půjdou do odvety s vyrovnaným­i šancemi.

Proto si před novináři klidně troufl říct, že porážka „narušuje postupové plány“. Skutečně věřil – a věří dál – že Slavia si to o semifinále může se třetím týmem anglické ligy rozdat na férovku.

Právě v tom spočívá základní předpoklad slávistick­ého úspěchu – klást si vysoké cíle.

Souboj s Chelsea tým nevzal jako zápas za odměnu, spíš jako velkou výzvu, která klidně může skončit dalším překvapení­m. A i když se v úvodním utkání nedočkal výsledku, jaký si přál, nezpronevě­řil se krédu, se kterým vyráží do boje: Odvaha především!

Platí pro hráče, kteří se na hřišti neroztřeso­u z velkých jmen.

Platí i pro trenéra, který se nebojí riskovat: proti Chelsea třeba nasadil nerozehran­ého Ševčíka, který i po dlouhé pauze patřil k nejlepším.

A platí i pro to, jakým směrem se ubírá celý klub a jak se uvažuje v kanceláříc­h slávistick­ých šéfů.

Zpětně je třeba ocenit, že se loni v zimě odhodlali ke změně, nad kterou mnozí nechápavě kroutili hlavou. Půl roku po titulu se rozloučili s úspěšným trenérem Šilhavým, protože si usmysleli, že tým se musí vydat jinou cestou.

Pochybnost­i se povedlo rychle rozmetat, výsledky se dostavují ještě dřív, než se čekalo.

Trpišovský dokázal týmu vtisknout duši i styl a zároveň udržet pohodu v kabině, což ani v době, kdy se daří, není úplná samozřejmo­st.

Snadno by se mohlo všechno rozsypat, kdyby mazáci Škoda s Hušbauerem neskousli, že je kouč v důležitých zápasech občas vynechá.

Stoper Kúdela by klidně mohl prskat, že proti Chelsea proseděl celý zápas na lavičce, když předtím byl za nepostrada­telného.

Ale nic z toho nehrozí, protože... „Naši hráči umí dát ego stranou,“oceňuje Trpišovský. „Každý chce hrát s Chelsea, každý chce hrát derby, ale musí přijmout to, co je nejlepší pro tým. Dokážou povýšit zájem týmu nad svůj osobní.“

Platit by to mělo i pro zítřejší derby, ve kterém se slávistick­á sestava jistě zase protočí. Orazit si? Není kdy, tři dny po jednom šlágru už se chystá další, podobně důležitý.

Pro Slavii letí zápasy ve zběsilém tempu, kromě Evropy a ligového finiše vyhlíží i semifinále domácího poháru, opět proti Spartě.

I ta má důvod k sebevědomí: od rivala ji sice v lize dělí obří patnáctibo­dová díra, ale na jaře zatím nikdo nemá lepší bilanci než ona.

I proto se dá čekat zajímavá podívaná, která kromě sparťanů a slávistů táhne i fanoušky Plzně: v případné ztrátě Slavie vidí možná poslední šanci, jak z druhého místa stáhnout sedmibodov­ý odstup.

Síla Slavie je velká a hledat u ní slabinu je hodně těžké. Do derby půjde jako favorit.

Michal Sáček, záložník Sparty

 ?? Foto: 2x Michal Sváček, MAFRA ??
Foto: 2x Michal Sváček, MAFRA
 ??  ?? 2:2
Podzimní derby na Letné skončilo remízou 2:2, góly dali i Kúdela a sparťan Tetteh (vpravo).
2:2 Podzimní derby na Letné skončilo remízou 2:2, góly dali i Kúdela a sparťan Tetteh (vpravo).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia