MF DNES

Slavia–Sparta 1:1 Urputné pražské derby nemělo vítěze

Derby skončilo remízou, Slavia vede ligu o pět bodů

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Více na str. 20

Fotbalová Slavia se mohla přiblížit titulu. Stačilo neudělat jednu chybu a vyhrát derby se Spartou.

Strkanice, šarvátky, půtky, fauly, křik. Na začátku i na konci. Občas až za hranou fotbalové etiky a dobrých mravů. Mezitím dva góly a dohromady remíza.

Ne, tahle bitva ještě českou ligu nerozhodla, i když byla výživná. Slavia – Sparta 1:1. Legendární pražské derby přineslo pár krásných záblesků, převahu favorizova­né Slavie, spoustu agresivníc­h soubojů a především bonus pro druhou Plzeň, která se mohla v klidu dívat u televize. Ačkoli v sobotu zvítězila neregulérn­ím gólem, v neděli zajásala. Výsledek z pražské fotbalové války jí nabídl možnost, aby ztrátu na vedoucí tým po 28. kole ponížila na pět bodů.

Abychom nezapomněl­i, sezona letos poprvé nekončí po 30. kole, v kalendáři se objeví dalších pět dílů s názvem nadstavba. Proto je nutné zdůraznit, že se liga po 291. derby lehce zamotala.

Upřímně, Slavia je nadále ve velmi komfortní pozici, kterou si může pokazit jedině sama. Zároveň ovšem zůstává v nesmírně napnutém režimu. Stále hraje tři soutěže. Už ve čtvrtek se postaví do odvety proti proslulé Chelsea ve čtvrtfinál­e Evropské ligy. Bude dohánět porážku 0:1 a prahnout po senzačním postupu. Kdyby si mohla trochu oddechnout, určitě by to přivítala. Pomlácené derby síly

ubralo a přineslo jenom bod. „Byl to boj na život a na smrt. Čtyřikrát jsme byli sami před brankářem, měli spoustu šancí, mrzí nás to. Jako když vaříte dobrý oběd a pak ho na konci spálíte,“litoval slávistick­ý trenér Jindřich Trpišovský.

Ano, domácí byli daleko blíž k triumfu. Nejen kvůli dělové ráně záložníka Krále v nastavení. Náladový sparťan Kanga lehkovážně ztratil míč, vlasáč Král napřáhl a z pětadvacet­i metrů napálil břevno. Uf! Nabitý Eden zklamaně vydechl.

Slavia se od začátku hnala dopředu. Už ve 12. minutě měla kopat penaltu za faul na Hušbauera, který v sólovém náběhu udělal kličku brankáři Nitovi a zřítil se přes jeho padajícího tělo. První verdikt? Penalta a žlutá karta pro Nitu. Po třech minutách rozhodlo video: nepenalta a žlutá pro Hušbauera.

Resumé? Byl to kiks všech rozhodčích i systému. Sudí totiž neměli k dispozici všechny záběry, které jste mohli vidět vy, pokud jste živý přenos sledovali na O2 TV.

„Pokutový kop měl být nařízen. Za podražení Hušbauera,“přiznal později sudí Karel Hrubeš.

První gól si přesto ve speciálním utkání připsala Slavia. Hušbauer nacentrova­l z rohového kopu, Zahustel trestuhodn­ě nechal vyskočit Součka, který trknul do míče – 1:0.

„Nepochopit­elná chyba,“reagoval sparťanský kouč Zdeněk Ščasný.

Všechno nahrávalo tomu, aby si Slavia pojistila vítězství i náskok v čele ligy. Ojedinělou příležitos­t Sáčka, který hlavičkova­l a následně dorážel vleže, nadvakrát zachránil brankář Kolář. Zatímco Sparta neměla téměř nic – kromě 12. žluté karty pro Kangu, což znamená trest na tři zápasy. Slavia využívala každou chvíli pro brejk. Někdy domácím chyběl krok, jindy větší dynamika, většinou však klid ve finální fázi. Jako když kapitána Škodu poslala do vyložené šance zoufalá zpětná přihrávka od Frýdka.

Nic, brankář Nita zachránil.

I kvůli tomu přišel trest, který Slavii musí zpětně rmoutit. Zatímco stadion zpíval zamilovaný chorál o bíločerven­ých, Sparta v 53. minutě nacentrova­la z pravého křídla, míč se několikrát odrazil, načež maličký Plavšič jedovatě vypálil levačkou. Prudce vystřelený míč zaplaval ve vzduchu, vyhnul se dlani překvapené­ho brankáře Koláře a zapadl pod břevno.

„Vzhledem k tomu, že jsme prohrávali, jsem spokojený,“řekl po zápase sparťanský trenér Ščasný.

„Já chtěl víc. Měli jsme na to,“reagoval slávista Trpišovský.

A mimochodem, kdo čekal, že se po domluvě od discipliná­rní komise zklidní fanoušci, pletl se. Z tribun se opět nesly pokřiky „Jude Slavie“a „Smrt Spartě“. V obou kotlích hořely červené světlice. Ale to k derby patří. Stejně jako výsledek, při kterém nevyhraje favorit.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Strkanice Víc boj než fotbal, to byl zápas prvního se třetím týmem fotbalové ligy. Slavia vedla, Sparta vyrovnala.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Strkanice Víc boj než fotbal, to byl zápas prvního se třetím týmem fotbalové ligy. Slavia vedla, Sparta vyrovnala.
 ?? Foto: ČTK ?? Video v akci Byla to penalta, nebo slávista Hušbauer simuloval? Sudí Hrubeš zvolil druhou možnost.
Foto: ČTK Video v akci Byla to penalta, nebo slávista Hušbauer simuloval? Sudí Hrubeš zvolil druhou možnost.
 ??  ?? První gól Takhle se Slavia v derby ujala vedení, úspěšný byl hlavičkují­cí Tomáš Souček. Foto: Michal Šula, MAFRA
První gól Takhle se Slavia v derby ujala vedení, úspěšný byl hlavičkují­cí Tomáš Souček. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia