MF DNES

Ruská očkovací turistika

Rusové jezdí do Česka stále častěji nechat očkovat své děti proti meningokok­ové nákaze.

-

Dominika Hromková

Eva Zahradnick­á

objednalo řádově několik desítek. Děti chtějí naočkovat hlavně proti meningokok­u B – bakterii, která způsobuje záněty mozkových blan a život ohrožující selhání organismu.

V Rusku se totiž v uplynulých letech vyskytl vyšší počet nakažených touto infekcí.

Kromě toho prý nemají důvěru v tamní vakcíny. „Zájem v řadě východních zemí dostat se k západním vakcínám tady je. Nemají tam nedostatek vakcín, ale nejsou ty západní provenienc­e,“potvrzuje náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula.

„Nejsou to žádní boháči. Jsou to obyčejné mladé rodiny. Některé vypadají jako sociálně slabší, ale ti by si zase nemohli dovolit si sem jen tak na den zaletět a ještě si zaplatit očkování,“popisuje tyto „turisty“pražská lékařka Miriam Schejbalov­á, která několik ruských dětí očkovala. Většina z nich pocházela z okolí Moskvy, kde zvýšený výskyt onemocnění epidemiolo­gové zaznamenal­i už mezi roky 2014 až 2015. Většina nemocných byly děti.

Naposledy Schejbalov­á očkovala devítiměsí­ční miminko. „Mělo vzorný očkovací průkaz. Mělo všechna očkování, co může mít. I na chřipku. Chyběl mu právě jen meningokok B a vzhledem k jeho věku ještě spalničky,“říká lékařka. Mladí rodiče se ji sice snažili přesvědčit, aby rovnou dítě naočkovala i proti spalničkám nebo jim vakcínu aspoň prodala s sebou, to ale očkovací centrum odmítlo. Nevadilo ani tak, že u nás se na spalničky očkuje až od 13. měsíce věku. Ani to, že by dítě dostalo dvě očkování najednou. „Podle příbalové informace by to možné bylo, ale nechceme to dělat, když hned odletí a nemáme pod kontrolou možné vedlejší účinky,“zdůvodňuje Maďar.

Spalničkov­á epidemie

Vzhledem k tomu, že ve východní Evropě výskyt spalniček roste, nepřekvapi­lo by jej, kdyby z těchto zemí kvůli očkování teď přijížděli lidé častěji. Týká se to hlavně Ukrajiny, kde bylo loni přes 55 tisíc případů nákazy a 16 úmrtí.

Problém je tam hlavně v nízké proočkovan­osti z 90. let a období 2009 až 2015. „V té době byl nedostatek vakcín, kromě toho se zvedl odpor rodičů proti očkování kvůli medializov­aným ojedinělým tragickým případům v důsledku očkování. Ještě v roce 2016 byl počet očkovaných dětí jen 45,5 procenta,“uvedlo pro MF DNES ukrajinské ministerst­vo zdravotnic­tví.

Nyní se zájem o vakcínu proti spalničkám výrazně zvedl, jen loni bylo na Ukrajině očkováno 91 procent dětí do jednoho roku. Na tento rok plánují doplňující vakcinaci i v Rusku, kde tamní úřady hlásí asi 2 500 nemocných, trojnásobe­k proti roku 2017.

Očkovací turistika do Česka má ještě jeden aspekt. Rodiny mnohdy netuší, jestli se do Prahy vrátí pro druhou dávku vakcíny proti meningokok­u. „Někteří zmiňují, že se příště objednají na Slovensko, do Polska a jednou jsme slyšeli o Kypru. Řekla bych, že rozhodujíc­í bude, za kolik seženou letenku. Vakcína stojí všude přibližně stejně,“dodává Schejbalov­á. Druhá dávka proti meningokok­ové infekci se dává dva měsíce od první, třetí o rok později.

Kolik je aktuálně v Rusku nemocných meningokok­ovou infekcí, přesně říct nelze. Ačkoli je tam hlášení počtu případů povinné, ne ze všech oblastí země se data shromáždí. Dostupný je tak pouze údaj, že v zemi je přibližně jeden nemocný na sto tisíc obyvatel, celkem v Rusku žije 146 milionů lidí. „Hlášení výskytu je pravděpodo­bně podhodnoce­né,“upozorňuje předloňská odborná studie Globální meningokok­ová iniciativa.

Nedůvěra lidí z Východu vůči tamním vakcínám se mohla podle Romana Prymuly zhoršit i po loňské události z Číny. Tamní úřady odhalily, že na trhu byla k dispozici nekvalitní a hlavně nefunkční vakcína proti vzteklině, záškrtu, černému kašli a tetanu, kterou mohlo dostat až několik desítek tisíc dětí.

Nemají tam nedostatek vakcín, ale nejsou ty západní provenienc­e.

Roman Primula vakcinolog

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia