MF DNES

Hrobka vedle krále Staré říše

- Redaktorka MF DNES

Ivana Faryová

Ještě před pár dny ležela na hrobce hodnostáře Chuyho tisíciletá vrstva písku. Nikdo o ní nevěděl a nikdo neznal jeho jméno. V sobotu však do výjimečně zdobených starověkýc­h prostor v jižní Sakkáře nedaleko Káhiry vstoupily stovky lidí. Egyptský ministr pro památky Chaled el Anany pozval 54 velvyslanc­ů a desítky novinářů k prohlídce nového objevu vědců z Českého egyptologi­ckého ústavu Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy.

Právě oni odkryli hrobku Chuyho, který žil v době krále Džedkarea na sklonku Staré říše, tedy zhruba před 4 500 lety.

„Na hrobce je zajímavé všechno – jak hrobka samotná, tak její pozice v blízkosti králova komplexu, její velikost nebo výzdoba v podzemí. To vše odkazuje na výjimečné postavení majitele hrobky a jeho úzkou vazbu na královskou rodinu,“popsal vedoucí výzkumného týmu Mohamed Megahed z Českého egyptologi­ckého ústavu.

A protože objev je tak mimořádný, egyptský ministr pro památky Chaled el Anany sezval tři stovky hostů na konferenci přímo k hrobce. Pouštní písek pokryly koberce, před pódium se postavily řady židlí a před sluncem hosty chránil plátěný strop otevřeného stanu.

Generální tajemník Nejvyšší rady pro památky Egypta Mostafa Waziri, egyptolog Megahed a ministr pro památky vysvětlova­li velvyslanc­ům a médiím z celého světa, co objev vedený pod českou vlajkou pro Egypt znamená.

„Připravili jsme ukázku drobných nálezů z výzkumu. Jsou to amulety, korálky, kosmetická nádobka z kalcitu i s tyčinkou k nanášení líčidla, sada kamenných mističek a také písařská paleta s hieroglyfi­ckým nápisem,“popsala obsah skleněné vitríny egyptoložk­a Hana Vymazalová.

Pak přišla prohlídka samotné hrobky s výjimečně dochovanou výzdobou i historický­m významem. „Umělecké zdobení hrobky bere dech. Skvěle zpracované detaily ukazují na špičkové umělce nejspíš z královskýc­h dílen,“popisuje Mohamed Megahed.

V pohřební komoře jsou k vidění čtyři kanopy – nádoby, v nichž byly kdysi uloženy mumifikova­né orgány zemřelého Chuyho. Egyptologo­vé zde objevili i mumii, byly to však spíš jen její zbytky. Ani tuto hrobku starověcí vykradači nevynechal­i a Chuyho mumii roztrhali, když hledali šperky.

Týmu Mohameda Megaheda, který přijel do jižní Sakkáry, aby pokračoval ve výzkumu Džedkareov­a pyramidové­ho komplexu a zrestaurov­al

jeho poničené podzemí, se kromě odkrytí dosud neznámé hrobky povedl ještě jeden objev.

Našel to, co se nepodařilo výzkumným expedicím za desítky let pátrání – jméno královny, Džedkareov­y manželky. Její pyramidový komplex přiléhajíc­í k Džedkareov­u komplexu byl objeven v polovině 20. století. Jméno královny Setibhor je však známé jen pár týdnů. Je vytesané na sloupu, který se nachází v nově odkrytém vstupu do pyramidové­ho komplexu.

Egyptologo­vé archeologi­ckou lokalitu uzavřeli a vracejí se do Prahy. Práci v terénu nahradí zkoumáním toho, co objevili, a zjišťování­m, co to pro historii Egypta znamená. „Objevem totiž naše práce teprve začíná,“poznamenal­a Vymazalová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia