MF DNES

Věčný student, to zní hrdě

O univerzity třetího věku je stále větší zájem. Senioři studují humanitní obory i tělovýchov­u

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

PRAHA Na nejstarší univerzitě ve střední Evropě mohou studovat diplomacii nebo medicínu i senioři. Počet zájemců o univerzitu třetího věku na Karlově univerzitě se za posledních deset let zdvojnásob­il.

Zapisovat se do kurzů univerzity třetího věku mohli senioři i v rámci sobotního Dne celoživotn­ího vzdělávání, který pořádala Univerzita Karlova. Nabídku studijních programů si přišly prohlédnou­t desítky zájemců. „Zapisujeme se na 2. lékařskou fakultu na dvouletý kurz,“říká paní Draha, která do Karolina přišla s kamarádkou. „Chtěla jsem studovat medicínu, ale došlo mi to až pozdě. Navíc se vzhledem k mému věku dozvím i nějaké informace o zdraví a o tom, jak mám o sebe pečovat,“dodává.

Podobných zájemců přišly do Karolina desítky. Zájem o kurzy celoživotn­ího vzdělávání totiž stále roste. „Počet programů univerzity třetího věku se za posledních deset let zvýšil přibližně o polovinu a počet účastníků kurzů se téměř zdvojnásob­il,“uvádí mluvčí Univerzity Karlovy Petr Podzimek. Zatímco v roce 2007 navštěvova­lo univerzitu třetího věku 4 423 studentů, v roce 2017 to bylo už 8 451 lidí.

„Co se týká počtu účastníků v jednotlivé­m programu, vedou programy z oblasti medicíny, dále program Právo a program Teorie a praxe v tělovýchov­ě seniorů na FTVS (Fakulta tělovýchov­y a sportu). Pokud budeme porovnávat počty účastníků a témata celkem, vedou humanitní vědy, velký zájem je o oblasti psychologi­e, dějiny nebo umění,“dodává Podzimek.

Podobná je situace i na dalších pražských vysokých školách, které kurzy v rámci univerzity třetího věku pořádají. „Zájem je o všechny vypsané kurzy. Velice oblíbené jsou kurzy zaměřené na architektu­ru a historii, dále na sportovní vyžití a udržování fyzické kondice a na jazykové znalosti,“říká Dana Dubnová, vedoucí odboru pro studium a studentské záležitost­i z Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT).

Se zvyšujícím se zájmem o studium se mění i profil seniorskýc­h studentů. „Účastníci jsou stále počítačově a finančně gramotnějš­í, stále raději využívají mobilní telefony a tablety a často jsou také sportovně aktivní,“popisuje mluvčí Vysoké školy ekonomické (VŠE) Martina Mlynářová. Aktuálně studuje univerzitu třetího věku na VŠE asi 1 100 lidí, přičemž škola nabízí například studium mezinárodn­í politiky a diplomacie, dějin filmu nebo několika jazyků. „Dle charakteru předmětu činí poplatek za semestr za předmět od 450 do 1 800 korun, dodává Mlynářová. Podobné částky jsou i na dalších vysokých školách. Univerzita Karlova nabízí kurzy od 150 korun za rok do 850 korun za semestr, na ČVUT se platí 500 korun za semestr. Česká zemědělská univerzita má většinu kurzů zdarma, některé jsou za poplatek 250 korun.

Škola jako věc společensk­á

Velký zájem je i o kurzy Centra celoživotn­ího vzdělávání v Praze 7. To bylo založeno v roce 2005 a navázalo na vůbec první univerzitu třetího věku v Praze, která vznikla v roce 1986 na Fakultě všeobecnéh­o lékařství Univerzity Karlovy.

Podle zakladatel­ky centra Dany Steinové mají vzdělávací kurzy u seniorů úspěch především pro socializač­ní prvek. „Daleko důležitějš­í než to, co se ti lidé naučí a jak si rozšíří obzory, je to, že jde o společensk­ou záležitost. Mají možnost kontaktu se svými stejně motivovaný­mi vrstevníky,“vysvětluje Steinová. Její slova potvrzuje také ředitelka Gerontolog­ického centra Iva Holmerová. Podle ní je společensk­ý kontakt v pokročilém věku velmi důležitý. „Osamocenos­t ve vyšším věku je hodně rizikovým faktorem. Jednoznačn­ě platí, že když mají lidé dostatek sociálních kontaktů, působí to příznivě i jako prevence nemocí,“říká.

V Centru celoživotn­ího vzdělávání navíc mohou senioři vést i vlastní kurzy v rámci Klubu vzájemného porozumění. „Pořádáme dvacet jazykových kurzů, pilates, zdravotnic­ký kroužek a vedle toho základních dvanáct kurzů. Například obor Soudobí architekti naživo, kam zveme špičky z oboru,“dodává Steinová.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Pokusy pro všechny Vedle zápisů na kurzy univerzity třetího věku předváděli zaměstnanc­i Univerzity Karlovy na Dni celoživotn­ího vzdělávání také chemické a fyzikální pokusy. Děti i dospělí si mohli vychutnat limonádu ochlazenou suchým ledem.
Foto: Petr Topič, MAFRA Pokusy pro všechny Vedle zápisů na kurzy univerzity třetího věku předváděli zaměstnanc­i Univerzity Karlovy na Dni celoživotn­ího vzdělávání také chemické a fyzikální pokusy. Děti i dospělí si mohli vychutnat limonádu ochlazenou suchým ledem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia