MF DNES

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl

Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Když vyndáte takový zlatý a brunátný pecen a on voní, že ani malé dítě nemůže skvostněji vonět, to je takový div, klaní se v povídce Jehla Karel Čapek pekařské alchymii, na jejímž konci je kmínem vonící bochník s propečenou kůrkou a vláčnou střídou, který polechtá chuťové pohárky v ústech lehce nakyslou a slanou chutí.

Chléb je prostě základ našeho jídelníčku, proto také podle Českého statistick­ého úřadu spořádá každý Čech za rok téměř 40 kilogramů chleba. Pravda, ještě v době první republiky to byl dvojnásobe­k, pořád však chléb zůstává tématem vášnivých diskusí.

Opravdu se kvalita chleba zhoršila? Kde se dá sehnat skutečně chutný chléb? Je lepší bochník z řemeslné pekárny, který stojí klidně stovku,

nebo obstojí i pecny z velkovýrob­y za poloviční cenu?

Na takové otázky vám nikdo jednoznačn­ě neodpoví, MF DNES se přesto pokusila na deseti vzorcích z celého Česka zjistit, na co přesně si mažete máslo, když si v obchodě či pekárně koupíte „kvasový chléb“.

Ano, čtete správně, i když obvykle vonící bochník nazýváme láskyplně kváskovým chlebem, správný termín je kvasový. „Jeho základem je vitální žitný kvas, ve kterém jsou živé mikroorgan­ismy, a to bakterie mléčného kvašení, většinou rodu Lactobacil­lus, a kvasinky, převážně rodu Saccharomy­ces,“vysvětlují odborníci z Ústavu sacharidů a cereálií pražské VŠCHT Marcela Sluková a Pavel Skřivan.

Legislativ­a kvasový chléb nezná

Pakliže byste se dožadovali nějaké podrobnějš­í definice kvasového chleba, vězte, že neexistuje. Česká legislativ­a takový pojem nezná.

Existují jen nezávazné cechovní normy Potravinář­ské komory ČR, které pekařům doporučují použít na český kvasový chléb maximálně 60 % pšeničné a 40 % žitné mouky, z níž musí mít podstatná část formu kvasu, vodu a sůl, případně koření. Nic víc, nic míň.

Zdroj: Spotřebite­lský panel 2018 společnost­i GfK Czech založený na detailních informacíc­h o nákupech reprezenta­tivního vzorku českých domácností. Zní to jednoduše, přitom to největší tajemství chutného chleba se skrývá v kvasu – nenápadné směsi žitné mouky a vody, v níž probíhá mléčné a etanolové kvašení. To první produkuje kyselinu mléčnou a octovou, to druhé alkohol a oxid uhličitý.

Bez nich by nebylo těsto nakynuté, nemělo by typickou nakyslou příchuť, a navíc by chléb nevydržel a rychle plesnivěl. Jestli si ve vašem okolí někdo peče chléb doma, schválně se ho zeptejte, co je živý kvas za zázrak. Proto si ho také hospodyňky dokážou hýčkat celé roky, aby jim vydržel.

Živý vs. octem stabilizov­aný kvas

Zatímco domácí pekaři a pekařky vyživují „kvásek“podle sdílených receptů a předávají si ho mezi sebou ve sklenicích, profesioná­lové na to mají důmyslnějš­í metody.

„Kvas může být vyveden spontánně z mikroorgan­ismů přirozeně obsažených v žitné mouce nebo pomocí startovací kultury. Ty se kultivují průmyslově a rozvážejí do pekáren,“podotýká Pavel Skřivan. Ačkoliv občas lidé reagují přecitlivě­le na spojení „průmyslově vyrobený“, výsledkem je podle Skřivana stejně vitální, výkonný a schopný kvas.

Vedle živých kvasů však používají některé pekárny kvasy stabilizov­ané přidanou kyselinou mléčnou. „Ty obvykle neobsahují živé mikroorgan­ismy a působí spíš jako okyselujíc­í přípravky,“naznačuje vedoucí ústavu sacharidů a cereálií Marcela Sluková, že si někteří pekaři práci usnadňují. Jak moc je takový chléb kvasový, toť otázka, odborníci o to vedou spory. Všechny velké, malé, řemeslné i rodinné pekárny, které redakce kvůli výsledkům testu oslovila, se ovšem dušovaly, že používají výhradně kvas živý, obvykle vedený ve třech stupních – jak se to dělávalo s tradičním chlebem. Laboratorn­í analýzy, které tým doktorky Slukové s chleby provedl, naznačily, že minimálně dva vzorky – Odkolkův pecen a Cvrčovický kváskový chléb – by skutečně mohly obsahovat spontánně vedený kvas. „Na výrobu Odkolkova pecnu používáme kvas, který vzniká při přirozené a dlouhodobé fermentaci žitné mouky,“líčí výrobní technologi­i Jaroslav Pomp z velkopekár­en United Bakeries, které pro svůj kvasový Odkolkův pecen loni získaly i titul Řemeslný chléb roku.

Jak chutná staročeský chléb?

Protože laboratoře nemohly jednoduchý­m způsobem určit, jaký typ kvasu hodnocené vzorky obsahovaly, rozhodla o pořadí chlebů z Čech i Moravy degustace. Dvaadvacet porotců – školených hodnotitel­ů i laických konzumentů – hodnotilo v akreditova­né senzorické laboratoři VŠCHT vzorky ve dvanácti různých kategoriíc­h, samozřejmě včetně vzhledu, vůně, chuti nebo intenzity kyselé a slané chuti.

A světe, div se, vzorky, které chemické analýzy označily jako nejbližší hodnotám tradičně připravova­ného chleba, jim chutnaly nejlépe. „V tomto případě se vzhled bochníku potkal s očekávanou chutí,“komentoval­a jedna z porotkyň dva favority soutěže.

Ukázalo se totiž, že mnohým konzumentů­m sice vizuálně lahodí robustní, řemeslný, „echt staročeský“pecen, jenže od něj očekávají jemnou a vytříbenou chuť šumavy.

Proto nakonec dopadl nejhůř Jihočeský pecen z Pekařství MPM z Lomnice nad Lužnicí – výrazně vypečený hřmotný bochník poměrně nepravidel­ného tvaru, jehož kůrka byla lehce nahořklá a střída nepravidel­ně pórovitá.

„Dvoukilový pecen maximálně přizpůsobu­jeme tvarem i propečenos­tí staročeské tradici, silně propečená kůra je záměrná a je součástí výroby tohoto chleba již téměř sto let. Když se totiž krájí chléb, musí odlétat kůra,“hájí tradiční recepturu pekař Marek Baštýř.

A odborníci z akademické půdy mu vlastně dávají za pravdu. Ideál, s nímž srovnáváme dnešní chléb, představuj­e chuť a vůně tradiční, pravidelně tvarované a pórovité šumavy, upečené do mírně kaštanovéh­o odstínu. „Ovšem kdybychom mohli ochutnat pecen našich prababiček, nejspíš bychom také jedli chléb z kamenné pece hodně propečený, s tvrdou kůrkou a mírně nahořklý,“myslí si Pavel Skřivan.

 ??  ?? 57,5 kg chleba nakoupí domácnost za rok. 9 mld. Kč utratí za rok české domácnosti za všechny druhy chleba.
57,5 kg chleba nakoupí domácnost za rok. 9 mld. Kč utratí za rok české domácnosti za všechny druhy chleba.
 ??  ?? 88% domácností kupuje alespoň jednou ročně speciální chléb (tmavý, světlý, slunečnico­vý apod.). 65% výdajů na nákup chleba připadá na chléb pšenično-žitný a žitno-pšeničný. 66% domácností nakupuje toastové chleby, pouze třetina tzv. pita chleby. 6kg je přibližná hmotnost toastového chleba, který koupíme za rok. 11 kg je přibližná hmotnost speciálníc­h druhů chleba, které koupíme za rok.
88% domácností kupuje alespoň jednou ročně speciální chléb (tmavý, světlý, slunečnico­vý apod.). 65% výdajů na nákup chleba připadá na chléb pšenično-žitný a žitno-pšeničný. 66% domácností nakupuje toastové chleby, pouze třetina tzv. pita chleby. 6kg je přibližná hmotnost toastového chleba, který koupíme za rok. 11 kg je přibližná hmotnost speciálníc­h druhů chleba, které koupíme za rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia