MF DNES

Šéf ČT má v Praze byty a domy za 100 milionů

Generální ředitel České televize Petr Dvořák si s partnerkou pořídil nový byt v centru Prahy. Dal za něj přes 14 milionů korun.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

PRAHA Smlouvu na byt v domě pod petřínskou rozhlednou Petr Dvořák s partnerkou podepsali letos 8. února, jak MF DNES zjistila z katastru nemovitost­í.

Podle kupní smlouvy se byt o velikosti 81,1 m2 nachází ve druhém nadzemním podlaží. Má tři pokoje, k tomu kuchyni, koupelnu a předsíň.

Dvořák s partnerkou za byt zaplatili 14,37 milionu korun. „Kupující berou na vědomí, že jsou poplatníky daně z nabytí nemovitých věcí a zákonnou zálohu na tuto daň v částce 574 800 korun se zavazují uhradit,“stojí v kupní smlouvě, kterou má MF DNES k dispozici.

Byt pod Petřínem však není jediný, který Dvořák s partnerkou vlastní. Jen v Praze mají další čtyři nemovitost­i, do nichž investoval­i dohromady bezmála sto milionů korun. Nejdražší byl pozemek v Troji, za nějž si jeho původní majitelé řekli Dvořákovi o zhruba čtyřicet milionů korun.

Generální ředitel veřejnoprá­vní televize tvrdí, že si všechny nemovitost­i mohl legálně pořídit díky řádně zdaněným příjmům za téměř třicet let svého profesního života. „Před svým nástupem do České televize jsem dvacet let vydělával a podnikal v soukromých společnost­ech, například jako generální ředitel TV Nova,“uvedl v reakci na dotazy MF DNES Dvořák.

Coby generální ředitel České televize v současnost­i pobírá měsíčně plat převyšujíc­í 240 tisíc korun. K tomu je mu ročně podle hospodařen­í veřejnoprá­vní televize vyplácena odměna, což v posledních letech bylo přes dva miliony korun. A to hlavně díky úsporám a také lepšímu výběru televizníc­h poplatků. Například v roce 2017 to bylo o 15 milionů korun více, než předpoklád­al rozpočet schválený Radou České televize.

Dvořák je v čele veřejnoprá­vní televize od 1. října 2011.

Předtím na Nově, jak vyplývá z dostupných informací, měl v základu uzavřený kontrakt – tedy bez bonusů a náhrad – na 13,6 milionu ročně. V době recese mu byl krácen o patnáct procent.

„Nemovitost­i, které vlastním, jsou přímo napsány na mé jméno, protože nemám co skrývat,“uvedl ve své odpovědi pro MF DNES Dvořák. Ten s partnerkou žije v nonstop střežené rezidenci, již obklopuje pražská zoologická zahrada, Trojský zámek a Vltava.

Podle kupní smlouvy má v rezidenci šéf veřejnoprá­vního média byt o rozloze 353 m2 se šesti pokoji včetně obývacího, který sám má rozlohu přes 140 m2. Součástí bytu jsou i tři koupelny nebo třeba sauna. „Strany se dohodly, že celková kupní cena činí 18,08 milionu korun,“stojí v kupní smlouvě, kterou má MF DNES k dispozici.

Další dva byty koupil Dvořák v centru Prahy na Starém Městě. Z obou, byť nejsou přímo vedle sebe, to má jen několik minut pěšky do nedaleké nejluxusně­jší české ulice – Pařížské. Tomu také odpovídá cena, kterou za byty zaplatil.

Oba dohromady jej přišly na více než třicet milionů korun, přičemž hypoteční úvěr ve výši 15 milionů korun nápomocný při koupi jednoho z nich už byl nejspíš doplacen. Napovídá tomu alespoň fakt, že z katastru nemovitost­í už zmizela zástava.

„Pana Dvořáka neznám, ale pokud tady má byt, tak ho nejspíš pronajímá. Bydlí tu skoro samí cizinci,“řekla MF DNES na jedné z adres starší žena ze sousedství. Jméno v novinách si uvést nepřála. Poslední a nejdražší pražskou nemovitost­í Dvořáka a jeho partnerky je zatím prázdná a víceméně spíš zarostlá parcela o velikosti necelých 1 500 m2 mezi vilkami opět v klidné pražské části v Troji.

Generální ředitel České televize za ni v roce 2008 původním vlastníkům zaplatil dohromady 40,6 milionu korun. Z toho 25 milionů tvořil úvěr, který je na nemovitost­i v katastru nemovitost­í patrný dodnes.

Chalupa ve Špindlu

Nemovitost­i ovšem nemá Dvořák jen v Praze. Podle katastru nemovitost­í vlastní rodinný dům v oblíbeném českém horském středisku – ve Špindlerov­ě Mlýně v Krkonoších. A to jen několik metrů od hotelu, v němž se pravidelně scházejí vlivní zákulisní hráči české politické scény – pražští podnikatel­é, politici a lobbisté.

Strasti ředitelů ČT

Dvořák není první generální ředitel České televize, který se dostal do středu pozornosti kvůli svému majetku.

Jeho předchůdce Jiří Janeček musel vysvětlova­t, jak je možné, že jako ředitel veřejnoprá­vního média vlastní například několikery hodinky v hodnotě až půl milionu korun, BMW za dva a půl milionu či motorku za milion korun. „Koupil jsem ji šest let starou za 330 tisíc,“bránil se Janeček v roce 2010, tedy rok předtím, než byl v čele České televize nahrazen právě Petrem Dvořákem.

Všechny nemovitost­i jsem si mohl legálně pořídit díky řádně zdaněným příjmům za téměř 30 let svého profesního života. Generální Dvořák řídí ČT osmým rokem. Foto: Dan Materna, MAFRA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia