MF DNES

Biblická tragédie dánského krále módy

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Je to jen pár dnů, kdy představil šestačtyři­cetiletý dánský byznysmen Anders Holch Povlsen svůj projekt největšího mrakodrapu Evropy. Sbíral samé obdivné komentáře.

Během chvíle je z něj zlomený

muž. Povlsen, majitel módního gigantu Bestseller a nejbohatší Dán, ztratil při bombových útocích na Srí Lance tři ze svých čtyř dětí. Za útoky jsou podle všeho odpovědní islámští radikálové.

Miliardář Povlsen, který je největším vlastníkem pozemků ve Skotsku a vlastní podle magazínu Forbes majetek v hodnotě téměř osm miliard dolarů, se nyní uchýlil do ústraní. Mluvčí Bestseller­u, který zastřešuje úspěšné značky, jako je Vero Moda či Jack & Jones, požádal média o respektová­ní Povlsenova soukromí. Neprozradi­l, které z dětí při tragédii zahynuly, ani jiné bližší okolnosti.

Povlsen navštívil se ženou a dětmi – třemi dcerami a synem – srílanskou metropoli během velikonočn­í dovolené. Ještě krátce před útoky se objevil na Instagramu společný snímek všech tří dcer.

Povlsen šéfuje řetězci, který se stal symbolem vzestupu pilného podnikatel­e. V roce 1975 otevřeli jeho rodiče první obchod v menším městě Brande. Tam je teď sídlo firmy, která jen v Číně zásobuje 5 000 obchodů. Vévodit jí má zmíněný 320 metrů vysoký mrakodrap.

Bestseller má v celkem 70 zemích světa prodejny módních značek, které jen v loňském roce prodaly zboží v hodnotě 3,7 miliardy dolarů. Zaměstnává po celém světě 17 tisíc lidí.

Zájmy Povlsena, který se postavil do čela rodinné firmy už ve svých 28 letech, se neomezují jen na svět módy, investic a podnikání.

Spolu se svou ženou Anne Stormovou-Pedersenov­ou se věnují ve své společnost­i Wildland ekologický­m projektům. Na svých pozemcích ve Skotsku se striktně drží pravidel pro ochranu přírody a trvale udržitelný rozvoj.

„Chceme vrátit Skotské vysočině její přirozené přírodní bohatství a napravit všechny škody, které na její přírodě napáchal člověk,“píše se na webových stránkách Wildlandu.

Podobné projekty rozvíjí dánský podnikatel­ský pár také v Rumunsku, kde koupili rozsáhlé lesní plochy v Karpatech a chrání je před zájmem těžařů.

Miliardář Povlsen se díky podobným aktivitám těší v Dánsku velkým sympatiím, na sociálních sítích rychle přibývalo soustrastn­ých vzkazů. Za všechny ostatní vyjádřil zděšení z teroru dánský premiér Lars Lokke Rasmussen. „Jsme naplněni bolestí a smutkem, hluboce cítíme se všemi rodinami, které ztratily své blízké,“uvedl.

Povlsenova osobní tragédie zasáhla obzvláště hluboce sedmitisíc­ové Brande, hlavní sídlo jeho firmy Bestseller.

Miliardář tam nedávno představil podobu plánovanéh­o mrakodrapu, stejně jako motiv, který měl pro zbudování tak ambiciózní stavby uprostřed jutské nížiny. Vysoká stavba převýší proslulý londýnský Střep o více než 10 metrů.

„Chceme zviditelni­t Brande na mapě světa,“řekl Povlsen. „Podnikáme tu dlouhé desítky let a cítili jsme povinnost se lokální komunitě nějak revanšovat,“řekl jen měsíc předtím, než odletěl na tragickou velikonočn­í dovolenou.

 ?? Foto: ČTK ?? Zkrvavený Ježíš Stopy krve na zdi a soše Ježíše Krista v kostele sv. Šebestiána v Kolombu po velikonočn­ím útoku teroristů na Srí Lance.
Foto: ČTK Zkrvavený Ježíš Stopy krve na zdi a soše Ježíše Krista v kostele sv. Šebestiána v Kolombu po velikonočn­ím útoku teroristů na Srí Lance.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia