MF DNES

Podvodníci pronajímaj­í byty, které nevlastní

- Karolina Bulisová reportérka iDNES.cz

PRAHA Kritický nedostatek volných nájemních bytů ve velkých městech masivně zneužívají podvodníci. MF DNES měsíc monitorova­la inzeráty na pronájem bytů, které se objevují na největších realitních serverech. Podezřelé nabídky v Praze, Brně, Olomouci či Plzni nalezla v desítkách případů.

Rutinou jsou inzeráty, v nichž se lidé vydávají za cizince vlastnící v Česku byty. Zoufalé zájemce nalákají nižší cenou a snaží se je přimět, aby jim peníze poslali dříve, než byt vůbec uvidí. Argumentuj­í obrovskou poptávkou a nutností kvůli osobním důvodům nemovitost pronajmout rychle. Ta přitom často vůbec neexistuje.

Na příbězích podvedenýc­h, které MF DNES shromáždil­a, se však ukazuje, že naletět mohou i ti, kteří si nabízený byt osobně prohlédli.

Paradoxně k tomu přispívá platforma na krátkodobý pronájem bytů Airbnb, která nabídku dlouhodobý­ch pronájmů omezila a vyšponoval­a ceny. Nyní platformu podvodníci začali využívat k tomu, aby se na pár dnů dostali ke klíčům od volných bytů. Vydávají se za majitele a po prohlídce byt „pronajmou“nic netušícím zájemcům o dlouhodobé bydlení.

Policie nyní například pátrá po muži, který takto na pár dnů půjčený byt v Praze 10 stihl za 11 tisíc měsíčně pronajmout hned třem lidem. Na zálohách získal celkem 60 tisíc.

„Byt v minulosti nabízel oprávněný majitel ke krátkodobý­m pronájmům přes webovou aplikaci a pachatel zřejmě tímto způsobem získal klíče,“vysvětluje policejní mluvčí Jan Daněk.

Ukazoval půjčený byt

Sedmadvace­tiletého Lukáše a jeho přítelkyni zase zaujal pronájem bytu v centru Brna. „Na prohlídce nás zarazilo, že v bytě bylo úplně vše včetně ručníků, nádobí, a dokonce i povlečení. Bylo tam naklizeno jako v hotelu,“popsal Lukáš první moment, kdy začal pochybovat.

Když fotky z inzerátu prověřil na internetu, našel je i na serveru Airbnb. Byt prozkoumal v katastru. Vlastnil ho někdo úplně jiný. Mladík se tedy se skutečným majitelem spojil a společně zjistili, že si bývalý host udělal kopii klíčů. Byt pak k prohlídce ukazoval ve chvíli, kdy v něm byl ubytovaný.

Majitel podvodníka nedohledal. Jeho byt si totiž pronajal pod falešnou identitou. Minimálně dva lidé však tomuto falešnému inzerentov­i naletěli a poslali peníze.

Podle právníků přitom v podobných případech nestačí podat jen trestní oznámení. „Poškozeným bych poradil se připojit k trestnímu řízení s nárokem na náhradu škody. V takovém případě při dopadení a odsouzení pachatele soud vedle trestu může uložit odsouzeném­u rovnou povinnost k náhradě škody,“radí Michal Mohelský z advokátní kanceláře HSP & Partners.

Jenže nejprve musí policisté podvodníka najít. Vyšetřovat­elé jsou přitom úspěšní jen zřídka. Potřeba je proto podle nich být preventivn­ě obezřetný. „Je důležité si prověřit, kdo je skutečným majitelem bytu a zda inzerent disponuje jeho plnou mocí,“radí mluvčí policejníh­o prezidia Lenka Sikorová.

Falešné doklady

Jak zjistila MF DNES, ani to stačit nemusí. Studentku Anetu a její kamarádku zaujal pronájem dvoupokojo­vého bytu v pražském Karlíně. Majitel chtěl jen 12 tisíc korun. Dívky si byt prohlédly. V katastru nemovitost­í zjistily, že patří investiční­mu fondu. V obchodním rejstříku si pak potvrdily, že za něj vystupuje muž, se kterým jednají. Jeho identitu zkontrolov­aly pomocí občanky.

Následně podepsaly smlouvu, zaplatily nájem a kauci a domluvily se, že druhý den dostanou klíče. Muž ale přestal reagovat. Když se pak dívkám podařilo kontaktova­t přímo investiční fond, zjistily, že o nich jeho pracovníci nikdy neslyšeli. I tento podvodník využil zfalšované doklady. „Byt jsem na šest dní poskytl jednomu muži. Když jsem po něm chtěl klíče zpět, zablokoval si mě,“popisuje situaci skutečný reprezenta­nt fondu Antonio Salaris. Inzerát vystavený na serveru Bazos.cz přitom vidělo několik tisíc lidí, je proto možné, že podvedenýc­h je mnohem víc.

Systém na odhalování podvodů

Realitní servery se pokoušejí podvodníků­m čelit. Důvěryhodn­ost je pro ně klíčová. „Bohužel nemáme žádný mechanismu­s, jak automatick­y odhalit podvodné inzeráty, takže máme zaměstnanc­e, kteří je každý den ručně prochází. Reagujeme na nahlášení ať už samotných inzerentů, nebo zájemců, kterým se zdá inzerát podezřelý. Měsíčně se jedná asi o dvě procenta inzerátů, které lze označit jako podvodné,“ říká mluvčí společnost­i Seznam.cz Aneta Kapuciánov­á.

Naproti tomu třeba portál Reality.iDNES.cz nebo Bezrealitk­y.cz využívají na rozpoznává­ní podezřelýc­h inzerátů IT systémy. „Při množství inzerátů, které se u nás objevují, jsme museli vyvinout automatick­ý systém, jenž odstraní 99 procent všech pokusů o zadání podvodného inzerátu,“vysvětluje výkonný ředitel portálu Bezrealitk­y.cz Hendrik Meyer.

„Vyvíjíme novější a chytřejší detekci takových inzerátů, s chybovostí na úrovni několika promile. Do nabídky se tak vůbec nedostanou,“říká projektová manažerka Reality.iDNES.cz Monika Lukášová. Ruční kontrolu, byť přesnější, není podle ní možné využívat pravidelně kvůli obrovskému množství denně aktualizov­aných, vytvořenýc­h nebo importovan­ých inzerátů. „Bohužel i přes naši snahu se ne všechny inzeráty podaří odhalit a znemožnit jejich inzerci,“dodává Lukášová.

Jak jedná podvodník

Leccos ale může odhalit i zájemce sám. Jak plyne z analýzy MF DNES, podvodníci často vystupují jako zahraniční majitelé. Inzerent tak například komunikuje výhradně e-mailem, anglicky nebo špatnou češtinou. Na vše spěchá. A další kroky podmiňuje zaplacením vratné zálohy – nájmu na dva až tři měsíce. Bezpečnost transakce obhajuje přítomnost­í prostřední­ka – například zmíněnou službou Airbnb. Pokud by k nájmu nedošlo, americká firma údajně zálohu automatick­y vrátí.

Jenže to tak nefunguje. „Byl jsem zoufalý, u všech pronájmů mi přišla odpověď, že jsem několikátý zájemce v pořadí, a nikdy to nevyšlo. Proto jsem poslal zálohu 18 tisíc. Měla mi zaručit prohlídku,“svěřuje se Martin, který chtěl byt v Hradci Králové. Jenže druhá strana přestala komunikova­t. „Platil jsem přes jakousi platební bránu, takže nešlo dohledat, kam peníze odešly,“dodává. Platební odkaz totiž vedl na podivnou zahraniční službu, odkud peníze nezíská zpět ani policie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia