MF DNES

Protimafiá­nskou centrálu opouští další detektivov­é

Elitní policisté, kteří slouží delší dobu, končí kvůli výsluhám. Vyplatí se jim to. Další odchod od policie zvažují, rozhodnou se podle odměn

- Reportér MF DNES

Karel Hrubeš

Když v létě 2016 vznikla Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ), hovořilo se o možných masivních odchodech policistů – především těch, kteří sloužili v dřívějším Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu vedeném Robertem Šlachtou. Nic takového se však nakonec nestalo a vedení policie se podařilo situaci uklidnit mimo jiné i vyplacením vysokých odměn.

Nyní však NCOZ opouští hned několik

vysoce postavenýc­h policistů najednou: ředitel sekce korupce a závažné hospodářsk­é trestné činnosti Petr Lysák a šéfové expozitur NCOZ v Plzni a v Hradci Králové.

Důvodem není podle informací MF DNES situace uvnitř útvaru, ale hlavně výše výsluh, na které mají nárok. Stejnou motivaci navíc v dohledné době mohou mít další policisté.

Žádnou paniku

„Mohu potvrdit, že vedoucí expozitur NCOZ V Plzni a Hradci Králové požádali o propuštění ze služebního poměru,“napsal MF DNES mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Za necelé tři roky od založení útvaru se tak vyměnila již většina z jeho vedení včetně ředitele Michala Mazánka, dvojice náměstků a dvou ředitelů sekcí.

Kromě toho útvar opustilo také několik řadových detektivů, kteří však pracovali na závažných kauzách a měli velké zkušennost­i a renomé – jako například Vendula Kwasniakov­á, jež vedla vyšetřovan­í třaskavé kauzy Beretta točící se kolem vynášení citlivých policejníc­h informací do podnikatel­ského polosvěta.

Podle policejníh­o prezidenta Jana Švejdara však nejde o nic mimořádnéh­o. „V NCOZ (...) zpravidla vykonávají službu déleslouží­cí policisté, u nichž je ukončení služebního poměru logicky více pravděpodo­bné,“napsal MF DNES Švejdar a dodal, že odchody z NCOZ se nijak nevymykají běžnému stavu. „S každým policistou, který avizuje svůj odchod ze služebního poměru, individuál­ně pracujeme a snažíme se najít prostor k jeho setrvání ve služebním poměru či jinému uplatnění u policie,“dodal policejní prezident.

Čekání na červen

Podle informací MF DNES však rozhodně nemusí jít o konečný počet. O odchodu uvažují i další, a to s ohledem na výši výsluh. Ta se totiž vždy počítá z předešlého roku. „Řada lidí čeká na červen a podle toho, zda budou vyplacené odměny, se rozhodne, jestli skončí. V případě, že by odměny nebyly, by se jim totiž vyplatilo odejít nyní, protože loni se odměny vyplácely a jim by se výsluha počítala z vyšší částky,“uvedl zdroj MF DNES z bezpečnost­ní komunity. Jinými slovy: snaha policie udržet detektivy pomocí odměn se může otočit proti NCOZ.

Způsob, jakým se výsluhy v současnost­i počítají, kritizuje například komunistic­ký poslanec a bývalý detektiv Zdeněk Ondráček, který chce ve Sněmovně prosadit, aby se odměny do výpočtu odměn nepočítaly. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) však systém měnit nechce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia