MF DNES

Slyší díky implantátu v kosti. Jako první dítě v Česku

- Zuzana Brandová redaktorka MF DNES

BRNO Od narození má špatně vyvinuté zvukovody a bez speciální čelenky téměř neslyšel. Nyní dvanáctile­tému Martinovi z Brna jako prvnímu dítěti v České republice vrátili lékaři 80 procent sluchu díky speciálním­u ušnímu implantátu, který pro vedení zvuku využívá lebeční kost.

„Můžu sportovat, ve škole hraju i vybíjenou,“pochvaluje si hoch. Podle Martinovy mámy Ireny Skočdopolo­vé navíc její syn nemá žádné omezení. „Dříve nosil speciální čelenku, ale s ní tak dobře neslyšel. Navíc ho tlačila, takže z ní měl jedenáct let permanentn­í bolesti hlavy, což ho omezovalo,“vypráví.

Klinika dětské ORL Fakultní nemocnice Brno je jediné tuzemské pracoviště, které ušní implantáty pro kostní vedení voperovává dětem. Ale až od určitého věku. „Jsme totiž limitováni tloušťkou lebeční kosti za uchem. Teoreticky může implantát dostat i dítě starší pěti let, ale může se stát, že třeba ani osmileté dítě nebude mít kost dostatečně tlustou a nepůjde to,“upozorňuje přednosta kliniky Milan Urík. Jenže – aby se děti naučily mluvit, potřebují slyšet. A právě proto se lékaři snaží hranici pro operace posouvat do co nejnižšího věku.

Jak funguje

Implantát rakouské firmy MED-EL se voperuje pod kůži do lebeční kosti. Zvenku na hlavě za uchem se pak pomocí magnetu přikládá jen audioproce­sor s mikrofony, který snímá zvukové vlny. „Pro pacienta má spoustu výhod. Bezesporu jde o nejkvalitn­ější zprostředk­ování zvuku a je to i významný posun z kosmetické­ho hlediska, protože nový přístroj pod vlasy prakticky není vidět,“vysvětluje lékař. Uvnitř je měnič, který elektrické impulzy přetváří na vibrace. „Kouzlo je ve válečku, jenž měří devět krát patnáct milimetrů. Celý se rozvibruje a vibrace se poté přes lebeční kost přenášejí až do hlemýždě v uchu, kde jsou sluchové buňky, kterými každý z nás slyší,“popisuje Urík.

Zevní procesor obsahuje několik programů, které pacientům upraví na míru v nemocnici. Nastavuje se správná hlasitost, ladí se frekvence. Program se navíc dokáže inteligent­ně přepínat podle toho, zda je člověk doma v klidu, nebo třeba v hlučné restauraci.

Po Martinovi už dostaly stejný implantát tři jiné děti a u dalších tří se zákrok aktuálně plánuje. Pomůže mimo jiné také dětem, které po operaci trpí těžkou formou zánětu středního ucha a nemohou nosit klasické naslouchát­ko.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Slyší Irena Skočdopolo­vá ukazuje procesor, který má syn pod vlasy.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Slyší Irena Skočdopolo­vá ukazuje procesor, který má syn pod vlasy.
 ??  ?? Ušní implantát Přístroj je schovaný v kosti. Kresba: MED-EL
Ušní implantát Přístroj je schovaný v kosti. Kresba: MED-EL
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia