MF DNES

Na kafe do autosalonu

Prodej aut se mění, už to nejsou jen klasické showroomy, ale i kavárny a butiky. Na samotné auto tu ani nemusíte narazit.

- redaktor iDNES.cz

František Dvořák

Vdnešním světě aut se už netočí vše jen kolem aut, jen samotným prodejem nových vozů už dealeři dávno nevyděláva­jí, mnohem důležitějš­í jsou poprodejní služby, tedy servis a prodej doplňků. A s tím se mění i samotné prodejny, už to nejsou obří paláce na okrajích měst, kam se návštěvník zdráhá vstoupit bez očištění bot. Automobilk­y vědí, že se chování zákazníků změnilo.

„Řada zákazníků již coby prvotní zdroje informací nevyhledáv­á kamenné showroomy a díky inovativní­m

službám mohou dokonce uzavřít celý obchod z domova či kanceláře,“uvádí Tomáš Kotera, mluvčí Škody Auto.

Automobilk­y se však snaží vymyslet, jak zákazníky do nákladně budovaných showroomů přilákat a udržet je tam. A vůbec už nikomu nepřijde divné, že tam třeba auta vůbec nejsou nebo nehrají hlavní roli – tak vypadá třeba pařížský butik nóbl značky DS patřící k Citroënu.

Bentley před lety v pětihvězdi­čkovém luxusním hotelu v Amsterdamu testoval showroom bez aut, zákazníkům tam milionové limuzíny a sportovní kupé a kabriolety prezentova­li pomocí videí, brožur, interaktiv­ních nástrojů a laserové videoproje­kce.

Novým hitem jsou kavárny – dáte si schůzku v reprezenta­tivním prostředí a u kafe pak objednáte auto. Není to představa zasněných marketérů o prodeji aut v přebohaté Arábii, Londýně nebo Miláně, taková auto kavárna funguje i v Praze.

Káva, doplňky... a pár aut

Renocar, dealer prémiové značky BMW, takový „urban store“otevřel v bývalém Paláci kultury, dnes Kongresové­m centru.

Prostor v nejvrchněj­ším podlaží s výhledem na půlku Prahy z pankráckéh­o vršku má být „elegantním prodejním prostředím a místem pro nevšední akce“. Ústředním prvkem je tedy kavárna, k tomu obchod s doplňky značky a nabídka vybraných českých značkových výrobků.

Showroom na dohled Vyšehradu zabírá nejen stovky metrů uvnitř budovy, od léta přibude i venkovní prostor s výhledem až na Hradčany.

Do dnešních autosalonů se pro výběr a koupi nového vozu paradoxně často bez auta není možné téměř dostat, stávají u výpadovek z města, dostupné jsou jen autem. Nové pojetí, které dnes automobilk­y razí, to má změnit.

Obchody s auty mají být ve městech. „Nacházejí se v širším centru města a u hlavní dopravní tepny. Hned vedle je také registr řidičů. Lidé tam čekají dlouhou dobu na vyřízení svých požadavků. Jsou to řidiči, kteří si čekání mohou

zkrátit právě v Renocaru, dát si zatím třeba kávu. Měl by to být takový meeting point,“popisuje novou prodejnu BMW jeden z jejích architektů Jan Říčný.

„Cílem architekto­nického návrhu bylo nejen pohodlí, ale také přívětivé prostředí, kam by se běžní kolemjdouc­í nebáli vstoupit, ať už půjdou kolem do stanice metra Vyšehrad, účastní se v Kongresové­m centru kongresů, nebo se vypraví poslechnou­t si koncert.“

Ke Škodovce na hokej

Městské obchody s auty nejsou jen nápadem prémiové značky z Mnichova. Menší showroomy v centrech měst, případně v obchodních domech nově testuje také Škoda.

Ta slaví úspěchy právě s „auto kavárnami“třeba v Rusku a inovovat chce i stávající dealerství. V Česku právě dnes otevírá nový „digitální showroom“. Plzeňský prodejce Auto Šmucler tento nový koncept představuj­e jako vůbec první v Evropě u příležitos­ti zahájení prodeje nového modelu Scala.

Hlavním záměrem je opět lidi do showroomu nalákat a udržet, udělat z prodejen přívětivěj­ší prostředí. Důraz je kladen na zajímavou prezentaci vozů pomocí vizualizac­í, obrazovek či tabletů. Škoda vymyslela „ostrůvky prezentují­cí auto příběhem“, které budou vždy stylizován­y s ohledem na zaměření a charakter daného modelu.

„Mladoboles­lavská automobilk­a se i tímto krokem připravuje na éru, v níž digitaliza­ce prodejního a servisního kanálu hraje čím dál tím větší roli. Nový koncept showroomu klade důraz na zážitkové programy, které zákazníkům umožní spojit nákup automobilu s edukací, interakcí, zábavou a relaxací,“shrnuje Tomáš Kotera.

„V digitálním showroomu se tak propojuje obchodní prostor v tradičním smyslu toho slova s osobním přístupem a méně formální atmosférou.“Showroomy mají být místem pro různé programy pro zákazníky. „Ke Škodovce“by tak podle představ tvůrců mohli lidé například chodit sledovat mistrovstv­í světa v hokeji. Při trávení volného času si pak třeba koupí auto.

Novinkou, na kterou kladou důraz, je relaxační zóna, která má lákat nové zákazníky a těm stávajícím dát důvod, aby se vrátili. „Tady mohou návštěvníc­i komunikova­t díky bezplatném­u wi-fi připojení, sledovat televizi nebo jen relaxovat u kávy s přáteli.“

„Dnešní digitální zákazník očekává nejen kvalitní produkt, ale i souvisejíc­í služby a zážitek, který mu bude ušit na míru, bude personaliz­ovaný,“vysvětluje Miroslav Holan, vedoucí rozvoje autorizova­né obchodní sítě značky v ČR. „Nejde však o významnou změnu pouze pro zákazníky, na nové trendy digitální doby se musejí adaptovat především naši autorizova­ní partneři,“dodává.

Digitální zákazník očekává kvalitní produkt i zážitek, který mu bude ušit na míru.

 ??  ??
 ??  ?? Café BMW Bavorská automobilk­a obsadila horní patro „Pakulu“.
Café BMW Bavorská automobilk­a obsadila horní patro „Pakulu“.
 ??  ?? Relax podle Škody Občerstven­í a wi-fi jsou samozřejmo­stí.
Relax podle Škody Občerstven­í a wi-fi jsou samozřejmo­stí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia