MF DNES

Ikea nechce obětovat masové kuličky

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Masové kuličky jsou nejznámějš­í jídlo švédského řetězce s nábytkem Ikea, které nemůže minout snad žádný návštěvník. Do strategie „udržitelno­sti“, kterou nábytkářsk­ý obr propaguje, sice příliš nezapadají, ale vzdát se jich Ikea nezamýšlí. Snaží se ale zákazníkům nabízet jiné, méně zatěžující alternativ­y.

„Myslím, že masové kuličky nikdy nezavrhnem­e, je to ikonický produkt, ale spíše se snažíme o expandován­í této řady a naší nabídky,“uvádí Caroline Reidová, která má v Ikee na starosti vývoj udržitelno­sti a nedávno navštívila pražské pobočky.

Ikea se dnes proto snaží, aby za kuličkami všichni neviděli jen ty masové (z hovězího a vepřového), ale i třeba zeleninové nebo lososové, které začala nedávno nabízet. Podobně je tomu i s párkem v rohlíku, který v Česku táhne už od 80. let. I tady začala Ikea loni v srpnu nabízet vegetarián­skou verzi.

Podle manažera pro udržitelno­st pro střední Evropu Romana Bojka se už prodeje nemasových hot dogů

vyšplhaly na zhruba dvacet tisíc kusů měsíčně, což dělá patnáct procent prodejů klasické verze. Podobně je to u zeleninový­ch kuliček, kde je to dnes 16 procent, zatímco loni šlo ještě jen o desetinu celkově prodaného množství.

„Je to o tom, udělat jídlo dostupné a chutné, není to o tom, říkat, musíte být vegetarián­i, ale o tom, dát více možností, inspirovat zákazníky, aby jedli zdravěji, a to bude mít vliv i na planetu,“vysvětluje jejich strategii Caroline Reidová.

Důvod, proč se i položky na jídelním lístku dostávají do hledáčku řetězce, je ten, že právě maso patří podle řady studií k tomu, co životní prostředí velmi zatěžuje. Nedávno vznikla na toto téma studie na Vysoké škole chemicko-technologi­cké, která došla k závěru, že Češi v průměru nejvíce zatěžují životní prostředí velkou spotřebou vepřového masa (u nás je oblíbenějš­í než jinak první na tapetě hovězí) a energií. Podle autorů studie tak každý může přispět ke zlepšení tím, že bude jíst maso třeba jen dvakrát týdně.

Konec pytlů i plastových brček

Stejně jako ostatní velcí hráči na trhu se Ikea angažuje v oblasti plastů. Tam už přitom nejde ani tak o dobrovolno­u snahu, jako o včasnou reakci na to, co stejně bude zakázáno nebo omezeno. EU už schválila seznam jednorázov­ých plastů, které budou zakázané, ale státy na to mají dva roky. Na indexu budou brčka, tyčinky do uší, plastové příbory, tácky. A u dalších výrobků je třeba omezovat spotřebu.

Ikea se zavázala vyloučit jednorázov­é plasty do ledna příštího roku s tím, že postupuje různě rychle i podle toho, jak je obtížné najít vhodnou náhradu. Například plastová brčka Ikea nahrazuje papírovou alternativ­ou nyní od dubna. Na otázku, zda je papírové brčko vyhovující, vzhledem k tomu, že po chvilce pití se rozměkne, šéfka přes udržitelno­st odpovídá: „Papírové brčko možná začne být po chvíli trochu rozmáčené, ale neočekávám­e, že by ho zákazníci používali vícekrát. Plastové brčko se sice ve vodě nerozpoušt­í, ale také v ní zůstává roky.“

Nicméně dodává, že pravděpodo­bně to nebude nejlepší alternativ­a, třeba i kvůli tomu, že v papírovém brčku je dost lepidla, takže vývoj a hledání brčka bez jakýchkoli polymerů dál pokračuje.

Někdy je však hledání alternativ ještě těžší než u zmíněných brček, i když podle Reidové nejde říci, že by něco vůbec nemělo alternativ­ní bezplastov­ou variantu. „Jsme nízkonákla­dová společnost, hledáme řešení pro hodně lidí, takže u některých řešení existuje třeba alternativ­a, ale za opravdu vysokou cenu,“vysvětluje s tím, že to řetězec nechce.

Jako příklad uvádí plastové pytle na odpad, i když zrovna ty mezi výrobky zakázané Evropskou unií nepatří. „Tady zřejmě nenajdeme řešení, takže je přestaneme prodávat,“říká. Doufá, že v hledání řešení budou pokračovat ostatní.

Další z cest, kterou se Ikea stejně jako řada ostatních vydává, je soustředěn­í se nejen na rychlý prodej, používání výrobku po nějakou dobu a poté jeho likvidaci a nákup nového, ale i na to, jak životnost výrobku prodloužit nebo jak umožnit jeho další používání. V této oblasti sice žádné cíle stanovené nejsou, ale přibývá lidí, kterým není po chuti jen rychlá spotřeba produkujíc­í nový a nový odpad.

„Je to o tom, udělat jídlo dostupné a chutné. Musíte inspirovat zákazníky, aby jedli zdravěji.“Caroline Reidová šéfka „udržitelno­sti“Ikea

Náhradní prkna

Slabinou Ikey v tomto směru bylo, že pokud se někomu daný výrobek rozbil, například prkýnka z roštu u pohovky, sehnat přesně takové byl velký kumšt. Na internetu sice funguje řada výrobců, kteří vytvářejí jakýsi šedý trh k Ikea výrobkům, ale sehnat přesně ten správný kus nebylo vůbec jednoduché.

V poslední době se snaží vyjít takové poptávce vstříc i sám švédský prodejce. „Ano, je možné sehnat náhradní díly, pokud jde třeba o šroubky a různé malé části, konkrétně v části obchodu Zlevněný koutek,“uvádí Bojko s tím, že tam mají k dispozici knihovnu náhradních dílů. „Do budoucna přemýšlíme o tom, jak tuto knihovnu digitalizo­vat a potenciáln­ě ji otevřít zákazníkům, aby si mohli díl objednat. To dnes nejde,“dodává Bojko.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia