MF DNES

Otloukánci Asie

Na Srí Lance křesťany perzekvují většinoví buddhisté, v řadě dalších zemí hlavně muslimové.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

KOLOMBO Život na „rajském“ostrově Srí Lanka se včera na tři minuty úplně zastavil.

Lidé stanuli, aby uctili památku zavražděný­ch při půltuctu velikonočn­ích atentátů. Jejich počet se včera večer vyšplhal na 321 včetně čtyř desítek cizinců a 45 dětí. Drtivá většina z nich se hlásila ke křesťanstv­í.

Téměř hmatatelný byl smutek v rybářském městě Negombo, které je centrem srílanské katolické komunity, a proto se mu také přezdívá „Malý Řím“. Na domech poblíž kostela svatého Šebestiána, jednoho z terčů sebevražed­ných atentátník­ů, povlávaly bílé vlaječky na znamení toho, že za okny oplakávají některou z obětí.

Právě v tomto kostele roztrhaly bomby nejvíc účastníků velikonočn­ích bohoslužeb – nejméně 110.

Hrůza a šok však včera panovaly i v ostatních křesťanský­ch komunitách na ostrově. Místní stoupenci Krista jsou sice už dlouho zvyklí na všelijaké ústrky, útoky kameny na shromážděn­é věřící nebo hanlivě pomalované svatostánk­y, tak strašlivý úder v podobě bombových útoků si však nikdo nedovedl představit ani v nejdivočej­ších snech.

Ironií osudu přišel krvavý útok – alespoň současný stav vyšetřován­í tomu nasvědčuje – od muslimskýc­h fanatiků. Ti jsou přitom na Srí Lance jen o něco málo početnější než křesťané a obě komunity trpí pronásledo­váním od extrémně nacionalis­tických buddhistic­kých organizací, které v nich spatřují cizorodý prvek z koloniální­ch dob a rády by je dostaly ze země.

Na Srí Lance jsou sice rasy a náboženstv­í propleteny jako klubko pestrobare­vných nití, v pozadí napětí a občasných výbuchů násilí však tkví sílící víra, že „opravdový Srílančan je buddhista“.

Právě Negombo, v němž katolíci tvoří většinu obyvatel, bylo v rámci Srí Lanky dáváno za vzor mezinábože­nského soužití. Kostely, buddhistic­ké a hinduistic­ké svatyně i mešity si na rozdíl od jiných míst na ostrově navzájem nevadily. Teď se mnozí bojí, že se zdejší tolerancí je konec. „Věřím, že my křesťané prokážeme silnou vůli a nesnížíme se ke mstě,“uvedl včera kardinál Malcolm Randžít.

Nedělní smrtelné hrůzy na Srí Lance každopádně ukázaly, jak snadno lze narušit náboženský smír v zemích, v nichž oslabuje sekularism­us a naopak vzrůstá přitažlivo­st politiky založené na etnické a náboženské identitě.

Nárůst nacionalis­mu

Právě to se děje na mnoha místech světa, nejlidnatě­jší Asie není výjimkou. V mnoha zemích, v nichž tvoří křesťané marginální menšinu, se tak – obrazně řečeno – mohou i dnes cítit jako v těžkých dobách starého Říma. Křesťanská víra je napadána militanty, ale i politiky zejména na jihu a jihovýchod­ě nejlidnatě­jšího kontinentu.

Pravdou je, že občas na sebe křesťané

přivolají hněv stoupenců „domácích“věr přehnanými misijními aktivitami. Například v Indii se svého času hovořilo o tom, že si křesťanské církve kupovaly „duše“chudých hinduistů za pár pytlíků rýže.

Organizace sledující stav lidských práv tvrdí, že stoupenci Krista nyní patří k nejpronásl­edovanější­m náboženský­m skupinám. Platí to hlavně o zemích, v nichž vládne islám, ale nejen o nich.

V Indii se nacionalis­tická vládnoucí strana premiéra Módího veze na vlně hinduistic­kého revivalism­u a menšinové muslimy a také křesťany staví na vedlejší kolej. V Indonésii a v Bangladéši sahají tradičně umírnění muslimští politici k tvrdším postojům, aby si naklonili konzervati­vnější voliče. Doplácí na to v první řadě místní křesťané, neboť radikální islámské duchovenst­vo obvykle požaduje pronásledo­vání náboženský­ch menšin.

Druhořadým­i občany se cítí většina křesťanů v Pákistánu. Tisíce tamních konvertitů uprchly do Thajska a obávají se, že by mohli být kdykoli deportován­i.

Jsou ale i státy, kde pogromy na křesťany nemají s fanatickým islámem nic společného. Jde vesměs o totality komunistic­kého typu. Laos, Čína, Vietnam. Zvláštní kapitolou pak je Severní Korea. Tam „odhalený“aktivní křesťan putuje bez řečí do pracovního tábora.

Jak vidno, být křesťanem není v některých krajích bez rizika. To mnohde dokonce stoupá. Někdy jde o holý život.

Současným nárůstem nacionalis­mu a politiky založené na prosazován­í většinovéh­o náboženstv­í nejsou samozřejmě ohroženi jen křesťané. Například v Myanmaru zorganizov­ali buddhistič­tí generálové děsivou genocidní kampaň proti muslimským Rohingům.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia