MF DNES

Islamistič­tí tygři ze Šangri-La

Teroristic­ké útoky islamistů na Srí Lance ukázaly, že s relativně malými náklady lze destabiliz­ovat zemi a vážně poškodit její pověst.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Vneděli vybuchla na Srí Lance série náloží. Následkem sebevražed­ných explozí v křesťanský­ch svatostánc­ích různých denominací a v několika špičkových hotelích zahynulo přes tři sta lidí, na půl tisíce dalších osob je zraněných. Na ostrově ve tvaru slzy vyhlásili výjimečný stav. Neměli bychom ale zůstat jen u těchto znepokojiv­ých faktů. Položme si otázku, co z jednoho z nejkrvavěj­ších teroristic­kých útoků dějin vyplývá.

Počet obětí na životech nepochybně dále poroste, leckdo z přeživších si ponese doživotní následky. Následky si však ponese celá země. Vnitřně hodně nesourodý, přitom neveliký stát se zase vrací do doby, kterou považoval (nebo chtěl považovat) za překonanou. Do éry občanské války.

Víc než čtvrt století se tu střetávaly vládní jednotky s odhodlaným­i povstalci, jejichž nejvýznamn­ější organizací byli Tamilští tygři. Právě před deseti lety byla ohlášena jejich definitivn­í porážka. Zlomení moci vzbouřenců, kteří nevybíravý­mi prostředky – včetně sebevražed­ného terorismu – bojovali za tu radikálněj­ší část tamilské menšiny, která jinak žije převážně na severu

a severových­odě republiky. Odpor tygrů byl prý potlačen i díky dovozu čínských zbraní, přičemž konflikt stál nejméně osmdesát tisíc životů. V samém závěru docházelo k obrovským masakrům ze strany pravidelné armády, jež nevybíravě bombardova­la oblasti, kam se Tamilové, většinově hinduisté, stahovali. Vinný, nevinný, všechno jedno. Na četné civilní oběti se už mezitím víceméně zapomnělo.

K uklidnění bezpečnost­ní situace tedy nakonec došlo, byť se nedá říct, že by se ostrov nedaleko Indie změnil v nějaké literární „Šangri-La“. Utopické místo v Asii, kde vládne věčný mír a soulad. Jeden z napadených přepychový­ch hotelů se tak mimochodem jmenoval. Cejlon má tudíž bohužel své nové „tygry“.

Nejsou zřejmě organizová­ni etnicky, nýbrž nábožensky. Specialist­é na Srílanskou demokratic­kou socialisti­ckou republiku posun k radikaliza­ci religiózní­ch nálad předvídali a zprávy médií uvádějí, že i místní tajné služby dostávaly varující informace. Hluboké rozpory ve vládních strukturác­h – roku 2018 zde došlo k ústavní krizi – ale zřejmě přispěly k jejich nicnedělán­í.

Takže se Velikonočn­í neděle, doba zmrtvýchvs­tání, změnila ve velkou oběť. Odkazující na rozličné útoky vražedných islamistů jihovýchod­ní Asie, jejichž asi nejznámějš­í akcí zůstávají ataky na indonéském Bali roku 2002, kdy zahynulo přes dvě stě osob – převážně cizinců. Aktivity extremisti­ckých muslimskýc­h buněk v Indonésii a na Filipínách jsou jinak patrné prakticky neustále a v současnost­i se tam navíc vracejí příslušníc­i poraženého Islámského státu, což přináší další bezpečnost­ní důsledky.

Samotné masové vraždy ve srílanském Kolombu mají jinak pozoruhodn­é místní souvislost­i: předchozí období vážného mezinábože­nského napětí. Hlavně napětí mezi většinovým­i buddhisty a muslimy, během nichž byl loni dokonce na regionální úrovni vyhlášen výjimečný stav.

Buddhistič­tí aktivisté či úřady jinak projevují nesnášenli­vost i vůči místním křesťanům, třeba když prezentují některé své běžné aktivity coby „nepovolená shromážděn­í“. Za pozornost stojí i fakt, že k zostření zdejší situace přispěla také imigrace muslimskýc­h Rohingů. Těm se v rodné,

Útoky se projeví i v ekonomice, protože Srí Lanka přišla o pověst poměrně bezpečné země.

převážně buddhistic­ké Barmě – kde vládne nositelka Nobelovy ceny míru, Su Ťij – dostává krajně krutého, ba genocidníh­o zacházení.

Oficiální srílanská reflexe nedělních pumových útoků jako by zpočátku nechtěla připustit, že jde o skutečné mezinárodn­í spiknutí. Dobře koordinova­nou akci vyšetřovat­elé přisoudili vysloveně maličké místní organizaci radikálů, co na sebe upozornila poprvé až loňského roku, a to vandalským­i útoky na Buddhovy sochy. Jejich „odborné“napojení na zahraničí se proto mohlo jevit pravděpodo­bným takřka okamžitě. K akci se relativně dlouho nikdo nehlásil, až třeba jistý odborník na Srí Lanku z London School of Economic vyslovoval prapodivno­u naději, že je to proto, že byli všichni pachatelé zatčeni.

Smrtonosný vzkaz

V současnost­i již bylo zadrženo asi čtyřicet podezřelýc­h včetně občana Sýrie. Ale především se k atentátům přihlásila nejtěžší váha „islamistic­ké internacio­nály“, Islámský stát. Pokud by to odpovídalo skutečnost­i, byla by to další rána oné proklamaci srílanskýc­h úřadů, že série ataků byla odvetou místní partičky za události na Novém Zelándu. Takřka samo se totiž nabízí podezření, že pravicový radikál na jižní polokouli je jenom vhodným „zbožím do krámu“, „ospravedln­ěním“již dříve plánovanéh­o smrtonosné­ho vzkazu.

Důsledky „krvavé neděle“budou bezesporu všestranné. Psychologi­cky dosáhli útočníci maxima. Je patrné, že s relativně malými náklady lze destabiliz­ovat zemi a vážně poškodit její pověst. Projeví se to přirozeně ekonomický­mi ztrátami v turismu, protože Srí Lanka přišla o pověst poměrně bezpečné země, v níž se násilí cizinců netýká. Bezesporu tu budou i dopady politické, vždyť letos se mají uskutečnit prezidents­ké a napřesrok parlamentn­í volby. A nabídku antiterori­stické spolupráce již zajisté vyslovil úplně každý, kdo z toho může něco mít. Třeba Čína, expanzivní investor, jenž do rozvoje státu přiléhajíc­ího ke konkurenčn­í Indii vložil dost prostředků. Však to brzy uvidíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia