MF DNES

Nestraničt­í experti, či neřízené střely?

- Jiří Němec právník a publicista

Vsouvislos­ti s avizovaným nástupem tří nových ministrů do vlády Andreje Babiše se znovu otevřely otázky odbornosti a stranictví členů vlády. Musí být v čele resortu vždy politik? Nebo raději politik–odborník? Či snad úplně nejlépe nestranick­ý odborník?

„Odborníci do vlády!“Heslo, na které veřejnost ráda slyší. Pamatujete, co se volalo v listopadu roku 1989? Kdo by nechtěl, aby v čele třeba resortu spravedlno­sti seděl vždy jen člověk, který rozumí justici a jejím problémům. Problém je ale už v tom, že justice má fungovat nikoliv jen pro soudce a státní zástupce, ale hlavně pro veřejnost. Stejně jako zdravotnic­tví nemáme pouze kvůli doktorům a zdravotním sestrám, ale je tady hlavně v zájmu zdraví všech občanů této země.

Proto není nejmenší důvod, aby ministrem zdravotnic­tví musel být vždycky jenom lékař a ministrem spravedlno­sti za každou cenu právník či bývalý soudce. Někdy je tomu dokonce spíše naopak. Nepříliš šťastné třeba bylo, když v minulosti stál v čele ministerst­va vnitra bývalý vysoký policejní důstojník.

A jde-li o stranictví, je to ještě složitější. Co asi může prosadit uznávaný odborník, když si pro své sebelepší nápady nebude umět získat podporu uvnitř politické strany, za kterou je nominován, pak ve vládě, kde může být snadno přehlasová­n, a následně i v parlamentu? Politika je, ať se nám to líbí, nebo nelíbí, soubojem politickýc­h stran, ne jednotlivý­ch osobností.

Navíc vláda podle ústavy rozhoduje vždy jen ve sboru, a tak i onen resortní nestranick­ý odborník v ministersk­ém křesle musí hlasovat tu o zdravotnic­tví, tu o reformě veřejných financí, tu zase o zahraniční politice. A je přece vždy dobré vědět, co se od ministra dá, pokud jde o jeho širší politický profil, očekávat.

Takže i když to není zrovna moc populární, já na heslo „Nestraníci a odborníci do vlády!“moc neslyším. Mělo by platit spíše pro odborné náměstky ministrů a vrcholový úřednický aparát, který se nemůže měnit s nástupem každého ministra. Vláda je ale politický orgán, kam patří politici.

A být dobrým politikem je přece svým způsobem také odbornost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia