MF DNES

Život a dílo „démonické“Marie Benešové

Jakuba Pokorného, reportéra MF DNES

-

Pro začátek jedna historka na odlehčení. Snad už ji mohu po tolika letech vyprávět: Před více než deseti lety jsem probíral s Marií Benešovou kauzu Jiřího Čunka, kterému tehdy pomohla nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Benešová tehdy na její adresu poznamenal­a: „Ta je tak loajální, že přežije i třetí světovou válku.“Sarkastick­ý humor jí tedy nechybí.

Ale teď zpět do současnost­i. Předevčíre­m jsem dostal do e-mailu „Velikonočn­í výzvu“hnutí STAN směrem k ČSSD. Píše se v ní, že nástup Benešové na post ministryně spravedlno­sti „není dobrou zprávou“a sociální demokraté by to neměli „dopustit“.

Bude to jistě nepopulárn­í, ale musím se jí trochu zastat. Protože Marie Benešová, kterou chce prezident jmenovat 30. dubna, není žádný fantom ani démon a ani žádná „čarodějnic­e“, přestože bude na upalování čarodějnic uvedena do funkce. A zaslouží si jako každý nový ministr 100 dní hájení, aby se předvedla.

Pokud během té doby poletí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a jeho kolegové Ivo Ištvan a Lenka Bradáčová, samozřejmě mě to zklame, ale nepředpokl­ádám to. I když totiž oponenti Benešové argumentuj­í, komu všemu je loajální, podle mě je tato paní s prořízlou pusou loajální jen sama sobě a svědčí o tom pár epizod z jejího života.

Takže zase zpět v čase. Benešová v historii oponovala jako nejvyšší státní zástupkyně i Miloši Zemanovi. Když chtěl coby premiér po roce 1998 rozjet akci „čisté ruce“a ukázal, že tamten či onen „by měl jít do tepláků“, byla to ona, kdo mu vysvětlova­l, že tak jednoduše to v justici nechodí. Do tepláků pak šel Zemanův ministr financí Ivo Svoboda.

Benešová si jako nejvyšší státní zástupkyně zažila odvolání ministrem spravedlno­sti, který žádný extra kredit neměl (Pavel Němec

z Unie svobody), takže zakusila to, co kritici předpovída­jí, že udělá ona sama.

Výrokem o „justiční mafii“(spojenectv­í, které mělo pomoci vicepremié­rovi Jiřímu Čunkovi podezřelém­u z korupce) si rozhodně v Topolánkov­ě éře nešplhla a naopak ji čekala několikale­tá tahanice po soudech. Dokonce musela zaplatit odškodné, které jí bylo vráceno.

Benešová přichází po ministrovi Janu Kněžínkovi, kterého „nikdo nikdy neviděl ani neslyšel“a v justici vládlo necelý rok prazvláštn­í bezčasí. A to nebylo dobré. Popravdě řečeno, bál bych se jí z opačného důvodu než její kritici – totiž že bude další „udržovací ministryní“.

Z jejího prvního ministrová­ní ve vládě Jiřího Rusnoka, kterému říkala „brigáda“, si totiž na žádný přelomový čin nepamatuji.

Přitom v justici je třeba s mnoha věcmi pohnout. Co třeba nový trestní řád? Soudy jsou pořád zavalené a zoufale pomalé. To, že David Rath nebyl ještě po sedmi letech odsouzen, je i vinou děravé legislativ­y umožňující obstrukce.

Benešová by tak neměla být jen „ministryní pro státní zastupitel­ství“, byť se na to teď její angažmá poněkud zužuje. Na druhou stranu v programové­m prohlášení vlády, kde má jasně nalinkovan­é priority, se o „změnách ve státním zastupitel­ství“mluví.

Jen detailem je, že ministryní za ANO teď bude bývalá poslankyně ČSSD a místopředs­edkyně partaje, takže jako „svoji“by ji skoro mohl počítat i Jan Hamáček. I když Benešová reprezento­vala jiný stranický proud (bližší Michalu Haškovi), který už není ve straně v módě, pokud ještě vůbec existuje. Jak se bude snášet s oranžovými ministry, bude docela zajímavé.

Ale hlavně, vzhledem k tomu, koho mohl premiér Andrej Babiš se svou personální fantazií jako ministra vytáhnout – buďme ještě rádi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia