MF DNES

Nutit k maturitě z matematiky? Nesmysl

Opravdu dobrých učitelů matematiky je mnohem méně, než bychom potřeboval­i, říká kantor a youtuber, který učí lidi počítat pomocí videí.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Nerecenzuj­e kosmetiku ani nehraje počítačové hry. Marek Valášek je trošku netypickým youtuberem. Sedmatřice­tiletý učitel jednoho pražského gymnázia na svůj kanál natáčí videa o matematice. Od řešení rovnic přes algebru až po logaritmy a funkce všechno vysvětlí. „Dva až tři lidi ze čtyř mají velké mezery v základech,“říká youtuber, kterého živí hlavně doučovací kurzy a do toho na gymnáziu dostal na starost studenty druhého ročníku. Tedy ty, kterých se jako první dotkne povinná maturita z matematiky.

Když jsem se na rozhovor s vámi připravova­la, všimla jsem si na sociálních sítích komentářů typu: Marek Valášek mě toho naučil víc než naše učitelka matematiky.

Občas to lidi píší. Ne že bych na to byl zvyklý, ale vždy mi to udělá radost.

Nevypovídá to něco o učitelích matematiky?

Bohužel asi ano. S matematiká­ři je to podobné jako se všemi učiteli. Já na ně měl vždycky štěstí, ale při doučování mi procházejí rukama stovky dětí, které jsou z matematiky nešťastné. Na druhou stranu, i někteří moji spolužáci ze školy byli z tohoto předmětu nešťastní. A to jsme měli fantastick­é učitele.

Takže záleží spíš na dětech, jestli je matematika baví?

Jen trošku. Mnohem větší roli hraje učitel. Má zásadní vliv na to, jaký k předmětu budete mít přístup. Kdysi jsem chtěl na matfyzu dělat optiku. Bohužel jsme vyfasovali profesora, který zapříčinil, že jsem se jí pak přestal věnovat. Na základní škole jsem miloval dějepis. Pak jsem přišel na gymnázium a musel jsem se učit jen datum–událost a zase datum–událost. Málem jsem propadl. Dnes se k dějepisu vracím a uvědomuju si, jak zajímavý je.

Jak vás napadlo začít točit videa o matematice na YouTube?

Mě to vůbec nenapadlo. Kdysi jsem pro jednu agenturu vedl přípravný kurz k maturitě. Dali mi deset tříhodinov­ek na probrání celé středoškol­ské látky. To se opravdu nedá. Ten, kdo na kurzy chodí, má s matematiko­u problém. Takže nemůžete jet rychle. Proto jsem s nimi prošel základy a řekl jim, že zbytek natočím na video. Někteří z nich to asi ani neviděli, zato se na to podívali jiní. Najednou to začalo mít ohlas a já si uvědomil, že tohle je způsob, jak lidi učit matematiku.

Živíte se i doučováním. Nebojíte se, že vám za to lidé přestanou platit, když si vás můžou pustit kdykoli zdarma online na videu?

Úplně slyším mámu s babičkou, jak mi říkají: To nemůžeš dávat zadarmo na YouTube, všichni se na to podívají a nebudou chtít tvoje lekce. To je však úplně špatný předpoklad. Lidi mě začali znát. Už jsem jim mockrát pomohl zadarmo, a když potřebují něco vysvětlit, tak za mnou přijdou. Kromě toho nemám videa na všechno.

Loni jste natáčel sérii Maturita z matiky 2018. Bude i edice 2019?

Bude. Teď jsem dělal pár videí na přijímačky na střední. Je to taky taková propagace mých kurzů. Pak přijde na řadu maturita.

Měla by být maturita z matematiky povinná?

Myslím si, že matematika je důležitá a každý by ji měl umět. Když bude mít člověk matematick­é myšlení, pomůže mu to ve všech aspektech života. Matematika totiž není jen počítání, ale také umění si ve správný okamžik položit správnou otázku. Velmi souvisí s kritickým myšlením. Těžko vás pak někdo opije rohlíkem. Přesto přese všechno by podle mě maturita z matematiky neměla být povinná. Jakmile lidi začnete k něčemu nutit, vytrácí se možnost objevovat ty krásy dobrovolně. A problém je v tom, že to moc neumíme učit. Hodně kantorů zamrzlo v dobách minulých. Ale mění se to. Líbí se mi, jak se vyvíjí maturity CERMAT. Před pár lety dával úlohy typu: Cvičená opičko, vyřeš rovnici. Dnes se to posouvá ke komplexněj­ším úlohám. Nastolí problém, člověk ho musí analyzovat, k řešení většinou vede několik cest. Vždycky mě vytáčí do ruda, když mi studenti říkají, že jejich učitelka chce jen tento jeden postup. To je šílené. V matematice jsou důležité souvislost­i, k výsledku vede víc cest. Když u mě v písemce student použije jiný postup, než jsem učil, dám mu plusové body za kreativitu.

Jsou na takové úlohy, při nichž se musí na problém podívat z více úhlů, studenti připravení?

Jak kteří. Hrozně moc to záleží na kantorech. Dobrý učitel matematiky vás naučí přemýšlet v souvislost­ech, ale těch opravdu dobrých je mnohem méně, než bychom potřeboval­i. Proto se snažím lidem pomáhat přes videa.

Loni si státní maturitu z matematiky vybralo 23 procent studentů. Proč o ni není větší zájem?

Když to neumíme učit...Vyberou si ji lidi, kteří k tomu mají aspoň trošku vztah. Nebo to považují za menší zlo než angličtinu. Stejně z nich 22 procent neuspěje. A to ani nemluvím o tom, jaká je obtížnost státní maturity.

Měla by být vyšší? Přestože víc než pětina lidí už teď neuspěje?

Studenti si myslí, že když udělali státní maturitu, umějí matematiku. Pak přijdou na vysokou školu a zjistí, že jsou absolutně v háji. Teď nemluvím o těch, kteří si vezmou školní matematiku nebo Matematiku+. Ta leží o dva řády výš. To už má člověk solidní základ pro vysokou školu.

Při přijímačká­ch na vysokou školu přece musí určitou znalost prokázat.

Přijímačky se liší škola od školy. Spousta jich používá deset dvacet let stejné. Typicky Vysoká škola ekonomická má stejné typy příkladů. I když matematice nerozumíte, naučíte se jen tento typ a uděláte to. Potom přijde matematika v prváku a je to špatné. Natočil jsem kurz Jak nevyletět v prváku z matiky. V něm řeším věci, o kterých vím, že studentům ze středních škol chybí.

V čem mají studenti prvních ročníků vysokých škol největší mezery?

Hlavně ve funkcích a dva až tři lidi ze čtyř mají velké mezery v základech. Na doučování ke mně chodí vysokoškol­áci, kteří chtějí naučit integrovat, derivovat, řešit diferenciá­lní rovnice, a přitom neumějí sčítat zlomky. Zajímavé je, že jak úroveň matematiky klesá, školy jsou nuceny snižovat standard.

Opravdu je to tak špatné?

Asi před dvěma lety jsem viděl přijímačky na matfyz a říkal jsem si, co se stalo? Je to škoda. Až bude státní maturita povinná, budou se jí muset věnovat i ti, kdo by se ji za normálních okolností nevěnovali, což je dobře. Zároveň to vytvoří tlak na učitele, aby skutečně děti něco naučili. Jenže ti budou muset všechny studenty dotáhnout minimálně na stejnou úroveň, což znamená, že se nebudou moct tolik věnovat dětem, které by dosáhly ještě výš.

Kromě doučování učíte na gymnáziu. Jsou vaše hodiny v něčem jiné?

Trochu jiné. Hrozně moc se snažím, aby se děti jen neučily, ale aby rozuměly. Když člověk pochopí, rozsvítí se mu oči, nastává aha moment a od té doby si nemusí pamatovat, protože rozumí. Skoro každou hodinu se navíc snažím ukazovat, jak mohou matematiku využít v reálném životě. Říká se, že v běžném životě si člověk vystačí s trojčlenko­u a procenty. Já bych k tomu ještě dodal, že důležitá je finanční matematika a statistika. V bance vám nabídnou úvěr, a pokud aspoň trochu rozumíte matematice, během chvíle si spočítáte, jestli je to dobrá nabídka. Lidi mi často říkají, že jsou na matematiku blbí. Učil jsem přes dva tisíce lidí a nikdy jsem nenarazil na nikoho, kdo by na ni byl fakt hloupý. Je jasné, že nerozumíte složitým funkcím, když máte díry v základech. Jakmile se díry zaplní, lidem to do sebe začne zapadat.

Jak motivujete studenty, kteří přesto tvrdí, že matematiku v životě nebudou potřebovat?

Většinou se zeptám, co by chtěli v životě dělat. Někteří vědí, tak si povídáme o tom, jak jim může znalost matematiky pomoct v tom, čeho chtějí dosáhnout. Docela často ještě nevědí, kam směřovat. Proto se jim snažím vysvětlit, že když se vykašlou na matematiku, uzavřou si cestu k víc než půlce oborů. Ale hlavně se jim snažím ukazovat, že je praktická a krásná. Poznáte to v okamžiku, kdy porozumíte novému principu a uvědomíte si, že do sebe vše krásně zapadá.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia