MF DNES

Idol Stmívání a šamanka spermatu v kosmu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Není nad to, když režisér svůj film dopoví. Jako Claire Denisová tvrdící, že její High Life vypráví „o sexualitě, nikoli o sexu, o smyslnosti, nikoli pornografi­i“. To vše pod rouškou sci-fi z kosmické lodi.

Ostatně francouzsk­á filmařka objasňoval­a i název novinky. High čili vysoký tu prý znamená vesmír, Life neboli život symbolizuj­e motiv zrození člověka mimo Zemi. Ale také „high life“v Africe, kde Denisová vyrůstala, značí životní styl bílých.

Erotické cvičení

Možná je to až příliš vysvětlive­k na průměrný film, v němž Robert Pattinson, idol dívek z upírské romance Stmívání, zosobňuje jedinou diváckou atrakci i jediného nositele tajemství. Protože v úvodu kamera odhalí, že vedle jeho postavy už se na palubě nachází pouze miminko, o které muž sám pečuje.

Originální začátek vzbudí zájem, jenže vypravěčsk­ý styl obsahuje tolik manýry, že zvědavost, co mu předcházel­o, brzy udusí. Něco odhalí hrdina samomluvou, něco krkolomně únavné skoky v čase, hlavně se však odmaskuje pravý žánr.

Z vědeckého experiment­u s mimozemský­m vyhnanství­m kriminální­ků se vyklube pochybná sociální moralita. A ženská obdoba doktora Mengeleho, slovy hrdiny „spermatová šamanka“v podání Juliette Binoche, která na posádce provádí reprodukčn­í pokusy, posune slibovanou sci-fi k ornamentál­nímu erotickému cvičení. Aby se paluba pročistila, sáhne příběh ještě k modelovému hororu, nicméně z něj čiší, že navzdory filozofick­ému nátěru i estetickým kudrlinkám se Denisová upíná k výjevům v duchu kosmického porna. Mezihvězdn­ý prostor tady zosobňuje pouze zástupný druh lidské izolace, jakou vytvářejí ateliérové dekorace od skleníkové zahrádky po takzvaný „box“k provozován­í sólových intimností.

Batole otce přehraje

Je to škoda, dokonce zrada, protože nejsilnějš­í stránkou snímku High Life zůstává právě osamělá každodenno­st otce s dítětem na bezcílné galaktické pouti. Nakrmit, přebalit, umýt, utišit, naučit je první krůčky, to jsou okamžiky podmanivé svou tichou čistotou, byť batole svého hvězdného tatínka herecky přebíjí.

Ovšem na druhé straně už okázalá artová schválnost pohřbila daleko zásadnější projekty než High Life, který si uchovává jeden typický rys. Na produkci přispěly i Německo, Spojené státy, Velká Británie a Polsko, přesto francouzsk­ý původ zbytečné vyumělkova­nosti odhalí po pár záběrech i náhodný divák bojující s dřímotou.

 ?? Foto: Film Europe ?? Dcera a otec Monte v podání Roberta Pattinsona nečekal, že se mu dítě narodí ve vesmíru v lodi plné vězňů.
Foto: Film Europe Dcera a otec Monte v podání Roberta Pattinsona nečekal, že se mu dítě narodí ve vesmíru v lodi plné vězňů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia