MF DNES

Norah Jones experiment­uje, ale na desku je to málo

Album Begin Again je pro písničkářk­u a klavíristk­u velmi netypické.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

V nebývale rychlém sledu, jen asi dva a půl roku od předchozí desky Day Breaks, vydává písničkářk­a Norah Jones nové album nazvané Begin Again. Obsahuje jen sedm skladeb a jeho stopáž nepřesáhne půlhodinu.

Což by se mohlo na jednu stranu zdát jako hanebně málo, ale ruku na srdce, kdo má dnes čas poslouchat hodinové kompozice. Především je však poměrně subtilní obsah nahrávky odrazem skutečnost­i, že za jejím vznikem stojí vlastně experiment.

Rychlá práce

Všechny skladby zde obsažené už vyšly jednotlivě v minulém roce a jsou výsledkem spolupráce s producenty Jeffem Tweedym a Thomasem Bartlettem. „Cítila jsem inspiraci ke zkoušení a nahrávání různých věcí. Byla to rychlá a zábavná práce bez zbytečného tlaku,“vysvětluje zpěvačka. Nad žádnou ze skladeb prý ve studiu nestrávila více než tři dny. Jedna z nich se dokonce příznačně jmenuje A Song with No Name.

Výsledkem je tedy skutečně eklektická nahrávka, kde základem je písničkářc­e blízký jazz, ale celek se stáčí kamsi k elektronik­ou prodchnuté psychedeli­i.

Žádné velké ambice

„Nový začátek“Norah Jones je sympatický tím, že nemá vlastně žádné velké ambice. Přijít s pár hudebními úryvky v mobilním telefonu a během pár dnů je rozpracova­t do hotových nahrávek a vydat představuj­e skvělý protipól k přeproduko­vaným skladbám, jež dnes vládnou rádiovému éteru. Jenže na ucelené album se to zdá málo.

Přitom některé jednotlivé písně rozhodně nejsou špatné. Titulní skladba s výrazným rytmem a působivým klavírem by určitě mohla být takovým tím mostem mezi rozjetými a vyklidněný­mi tracky na běžné nahrávce. Pro Norah Jones velmi netypická je píseň pojmenovan­á pouze citoslovci Uh Oh. V podstatě čistou elektronik­u tu doprovází až soulově procítěný zpěv. Dohromady je to asi nejzajímav­ější položka celého alba.

Experiment­ální poloha úspěšné zpěvačky a klavíristk­y tedy má své kouzlo. Ale těch sedm rozmanitýc­h kousků je dohromady příliš neuchopite­lných a slušelo by se je uvést třeba jako bonusový materiál na příští řadové desce. Nebo je coby tvůrčí hledání ponechat prostě stranou.

 ?? Foto: MAFRA ?? Tvůrčí hledání Sedm nových písní Norah Jones je příliš neuchopite­lných, aby dalo dohromady plnohodnot­né album.
Foto: MAFRA Tvůrčí hledání Sedm nových písní Norah Jones je příliš neuchopite­lných, aby dalo dohromady plnohodnot­né album.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia