MF DNES

Z rušného náměstí park

Město odkleplo „jízdní řád“oprav Karlova náměstí. Práce za 320 milionů skončí v roce 2025

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Roky odkládaná rekonstruk­ce rozlehlého Karlova náměstí v samém jádru metropole konečně začíná dostávat reálné obrysy. Přesto si Pražané počkají ještě šest let, než bude kompletně dokončena.

Poté, co hlavní město loni v listopadu vybralo vítězný návrh nové podoby centrální části náměstí, došlo nyní na další krok. Pražští radní včera schválili postup proměny celého prostoru a rozhodli také o vzniku projektové­ho výboru.

„Jeho náplní bude dohlížet na projektové práce i samotnou realizaci. Zároveň zasáhne, pokud narazí na problémy v koordinaci nebo si projektant­i nebudou v některém případě vědět rady,“zdůvodňuje náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09). Ve výboru zasednou zástupci magistrátu, Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR) nebo třeba radnice Prahy 2.

Proměna Karlova náměstí má celkem dvě fáze. První se týká úpravy veškerých komunikací na náměstí, druhá samotné revitaliza­ce rozlehlého parku uprostřed. Právě loňské výběrové řízení se vztahuje pouze k etapě číslo dvě. V takzvaném soutěžním dialogu tehdy uspěl návrh německého krajinářsk­ého studia Rehwaldt Landschaft­sarchitekt­en ve spolupráci s českou architekto­nickou kanceláří BY Architects a dopravní kanceláří PD Filip.

Začátek během tří let

A právě s těmito vítězi podepsal magistrát minulý měsíc smlouvu i na podrobné projekční práce. Ty by měly být podle ředitele IPR Ondřeje Boháče, který má záměr na starosti, dokončeny se závěrem letošního roku.

Následovat budou nezbytná administra­tivní řízení a budovat se má začít během tří let. „Předpoklád­ané náklady na obnovu parkové části náměstí jsou celkem 320 milionů korun. Kompletně hotovo by mělo být v roce 2025,“říká Boháč.

Zato v rámci první fáze celkové proměny se už v roce 2015 uskutečnil­a rekonstruk­ce silnice, která tvoří západní hranu náměstí a dále navazuje z jedné strany na Spálenou a z druhé na Vyšehradsk­ou ulici. V novém jsou zde vodovody a kanalizace pod povrchem i tramvajová Oáza uprostřed města

Nová koncepce Karlova náměstí v Praze 2 počítá s vytvořením prostoru pro odpočinek Pražanů i návštěvník­ů metropole. Proměna má být hotová do roku 2025. Vizualizac­e: Rehwaldt Landschaft­sarchitekt­en

trať, chodníky nebo nástupní ostrůvky.

Plánovaná obnova zbývajícíc­h komunikací na náměstí je nyní v projektové přípravě. Během ní vedly IPR a hlavní město spor s radnicí Prahy 2 o některá dopravní opatření. Zúčastněné strany se nakonec dohodly na kompromisn­ím řešení, IPR si však vymínil nejzásadně­jší změnu, kdy na všech čtyřech příjezdech ke křižovatce s Resslovou ulicí ve středu náměstí vzniknou nové přechody.

Hlavním důvodem tohoto kroku je zvýšit bezpečnost chodců na frekventov­aném místě mezi stanicí metra a tramvají. Zároveň město postupně plánuje prostor celého náměstí zklidňovat a upřednostň­ovat právě pěší a také cyklisty před auty.

„S Prahou 2 jsme docílili vzájemné dohody a nyní projektant dokončuje přípravu tohoto záměru. Pokud brzy skutečně získáme stavební povolení, s touto částí úprav budeme moci začít ještě letos na podzim,“ věří náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Zároveň však odmítá, že by chystané změny znamenaly snížení dopravní prostupnos­ti pro auta.

Návaznost na původní plány

V minulosti řada návrhů na úpravu parkové části památkově chráněného náměstí narážela zejména na odpor památkářů. I proto nová podoba podle krajinářů Rehwaldt Landschaft­sarchitekt­en s revolučním­i změnami nepočítá.

Místo toho navazuje na plány významného zahradního architekta Františka Josefa Thomayera, který v roce 1884 dal prostoru podobu anglického parku s různorodou zelení. „Vítězný návrh vstupuje velmi současně a moderně do původního konceptu a snaží se ho vylepšit,“popisuje Hlaváček.

Úpravy spočívají například v novém rozvržení cestní sítě, která umožní pohodlný průchod nejvíce využívaným­i místy, zejména směrem od metra k nedaleké Všeobecné

fakultní nemocnici. Zároveň zůstanou zachovány louky, které lidé využívají pro odpočinek. V jižní části náměstí by měla vzniknout kavárna nebo hřiště, v té střední bude prostor pro květinové záhony.

Hlavní město počítá i s novou dlažbou z typické pražské mozaiky, kvalitním mobiliářem i doplněním stromů. Na prostranst­ví u Novoměstsk­é radnice by se zase měly běžně konat společensk­é akce či trhy.

Zajímavým prvkem je i vzpomínka na kapli Božího těla, která stávala ve středu náměstí. Místo má připomínat světelná instalace, která naznačí cesty, po nichž do kaple přicházeli poutníci.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia