MF DNES

Seznam posil z NHL pro MS se rozrůstá

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Původně plánoval mít na šampionátu evropské jádro a z NHL povolat jednu pětku a k nim maximálně pár mladíků, třeba i z farem, kteří by oživili čtvrtou formaci. Teď se ale klidně může stát, že ze zámoří bude mít na světovém šampionátu v Bratislavě kouč Miloš Říha i půlku týmu.

Včera z NHL získal další trio útočníků – Ondřeje Paláta, Michaela Frolíka a Dominika Simona.

„Simon a Frolík se připojí k týmu v pondělí v Brně, Palát pak ve středu,“uvedl mluvčí hokejové reprezenta­ce Zdeněk Zikmund.

Už teď v Nitře, kde pokračuje další fáze české přípravy, trénují útočník Jakub Voráček a obránce Radko Gudas. Z NHL dorazil i Filip Chytil, byť u něj panuje otazník, zda se stihne uzdravit. „Domluvili jsme se, že tento týden půjde naplno a zkusí to. A pokud situace bude taková, že nebude moct absolvovat zápasy (proti Slovensku) nebo další průběh tréninku, tak se s ním rozloučíme,“řekl kouč Říha. Ze zámořských farem přiletěli také beci Jakub Jeřábek a David Sklenička.

Už během nejbližšíc­h hodin se seznam z NHL může zásadně rozšířit. V noci na dnešek celky Bostonu a San Jose čekaly rozhodujíc­í sedmé zápasy v play off (výsledek na sport.idnes.cz).

Z Bruins má vedení reprezenta­ce velký zájem o útočné duo Davidů Pastrňáka a Krejčího, kteří účast přislíbili. Za Sharks zase výtečně válí forvard Tomáš Hertl. Všichni tři byli v sezoně zranění (Krejčí ani před nočním zápasem netrénoval),

což může ztížit jejich výstupní kontrolu. Tato trojice má stejně jako Voráček, Gudas, Frolík a Palát šampionát jistý. O Chytilovi už byla řeč a i Simon musí Říhu přesvědčit při brněnské generálce. Příští týden odehraje reprezenta­ce České hokejové hry (součást série Euro Hockey Tour), z ní pak vzejde finální nominace.

Je možné, že i kdyby Boston v noci uspěl, Říha by na Pastrňáka a Krejčího čekal, protože čas zatím je.

A co další adepti? Už jich moc není. Sedmý zápas čeká v noci na zítřek brankáře Petra Mrázka. Zájem má, jeho povolání nevyloučil ani Říha, navíc teď chytá ve výtečné formě. V úvahu přicházejí hráči z farmy Šulák, Hronek, Nečas. Naopak gólman David Rittich, Frolíkův spoluhráč z Calgary, se kvůli zranění omluvil. Nadějně to nevypadá ani s Palátovým parťákem z Tampy, obráncem Janem Ruttou. Navíc trenér Říha opakovaně tvrdil, že příliš nechce povolávat hráče „last minute“. A že právě sází na jádro, které v sezoně odehrálo turnaje Euro Hockey Tour.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia