MF DNES

Srovnáno. Kde je Will, tam je cesta

Nejnapínav­ější díl finále zvládl Liberec. I díky brankáři Willovi srovnal finále proti Třinci na 2:2

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Je to anglické přísloví, které se zatím perfektně hodí k libereckém­u počínání ve finále extraligy. „Where there's a will, there's a way.

Kde je vůle, tam je cesta.

Bílí Tygři mají vůli, když se včera podruhé proti Třinci vzpamatova­li z předchozí porážky i branky inkasované v úplném závěru.

A mají také Willa. Brankáře Romana Willa, který Liberci pomohl k výhře 2:1 v prodloužen­í a vyrovnání urputné finálové série na 2:2. „Paráda,“vydechl v televizním rozhovoru

liberecký gólman. „Ale bez týmu jsem nic,“dodal. Jak trefné!

Ačkoli skoro celý mač chytal bezchybně, dvě minuty před koncem základní části si srazil Ciencialův pokus zpoza brány. V prodloužen­í ale v čase 74:09 trefil veledůleži­tou libereckou výhru Tomáš Havlín, který se vrátil do liberecké sestavy. „Ti, kteří nehráli, mohou další zápas rozhodnout. I Třinec to tak má, dva kvalitní týmy se potkaly ve finále,“bilancoval Will. Po zápase děkoval hostujícím fandům, kteří cestovali do Třince přes celou republiku. Smekl před nimi helmu, prsty ukázal vítězné V.

Finálová série pokračuje v pátek a Will může po včerejšku dál snít o prvním velkém titulu. Ačkoli je mu stále 26 let, v kariéře toho zvládl dost. Už dvakrát se vydal na angažmá do zámoří a v lednu 2016 dokonce nastoupil v NHL za Colorado, kde mu jako trenér gólmanů radil jeho brankářský idol Patrick Roy.

Za pár měsíců posílil Liberec, kde je poslední dvě sezony neochvějno­u jedničkou. „Dřív jsem byl, nechci říct magor, ale blázen, který se nikdy nepochváli­l a nebyl se sebou spokojený,“vykládal. „Změnilo se pár věci. Mám doma krásnou dceru, jsem šťastný.“

Vypracoval se do extraligov­é špičky, je nejvytěžov­anější gólman soutěže a stále umí být perfekcion­ista. Chybami se ale snaží neužírat, což předvedl i ve finále. Ve třetím zápase propustil zdánlivě nepříliš nebezpečný Ciencialův bekhend, který v pondělí započal třinecký obrat. Včera ho překonal třinecký šikula znovu, ale Will se po smolném momentu nesložil. V prodloužen­í vytáhl několik solidních zákroků, celkem pochytal 33 střel. „Je šikovný a předvádí to dlouhodobě,“prohodil i třinecký brankář Šimon Hrubec.

I proto se finálová série přestěhuje do Liberce za nerozhodné­ho stavu. Ztráta 1:3 by pro Willa a spol. byla pořádnou šlamastyko­u. Od roku 2003, kdy se extraligov­é finále hraje na čtyři vítězství, tenhle vývoj série na svoji stranu žádný tým neobrátil. A těžko by se z problémů drápali i Bílí Tygři.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia