MF DNES

Teď ještě Krejčí

Fotbalové obchody už se hýbou. Plzeň má Hlouška, je ve hře návrat Stancia? Jak se dělá fotbalový byznys na jaře? A proč Plzeň láká borce, kteří nejsou spokojení venku?

-

Je to přesně deset let, kdy ho zvolili Talentem roku.

Nasbíral přes 80 zápasů v německé bundeslize, osmkrát oblékl reprezenta­ční dres, s Legií Varšava získal tři polské tituly v řadě a kromě jiného prožil třeba úžasnou přestřelku 3:3 s Realem Madrid v Lize mistrů. Jeho levačka, pokud zrovna nebyla zraněná, bývala postrachem.

Univerzál Adam Hloušek, který umí být krajním obráncem, křídlem i stoperem, od včera patří Viktorii Plzeň.

Podepsal celkem překvapivo­u smlouvu na tři roky. „V Polsku jsem si na úspěchy zvykl, tak doufám, že o titul budu bojovat i s Plzní. Český titul ještě nemám,“řekl.

Na jednu stranu je hodně zvláštní, že už v dubnu se hlásí první letní přestupy, ovšem ve fotbale to tak prostě funguje. Kdo zaspí jarní plánování, v létě to těžko dohání.

Hlouškův návrat do ligy budiž příkladem toho, jak pracuje Plzeň. Zatímco na hřišti bojuje o obhajobu titulu a v nadstavbov­é části by ráda smazala čtyřbodovo­u ztrátu na první Slavii, v zákulisí objevuje hráče pro budoucnost. Můžete sice namítnout, že třicetilet­ý Hloušek nemá zrovna velkou perspektiv­u, ale na druhou stranu je to borec, který nepotřebuj­e žádné velké zkoušení.

Jinými slovy: hotový hráč. A přijde zadarmo, v Polsku mu končí smlouva.

„Může být posilou jak z pohledu výkonnosti, tak zkušeností. Adam je navíc využitelný na více postech, takže i jeho variabilit­a bude jistě výhodou,“podotkl generální manažer Adolf Šádek.

Zapadnout by neměla ani lehce provokativ­ní rovina, neboť Hloušek je bývalý slávista, takže další rozbuška pro skalní fanoušky.

Trávník, Kozák, Nita. A Stanciu?

Vypadá to, že fotbalová liga nabídne nejen originální finiš v podobě nadstavbov­é části, ale taky hodně zajímavé léto. Zvlášť elitní trojka Slavia, Plzeň a Sparta hodlá zbrojit, protože peněz je dost. Viktoria vydělala v Lize mistrů přes 770 milionů korun, Slavia v Evropské lize 245. A Sparta se dlouhodobě nebojí utrácet.

Mezi manažery se přetřásají pikantní jména i obchody. Nejlepší střelec Komličenko, nejlépe hodnocený hráč ligy Souček, nejlepší stoper Ngadeu, nepostrada­telný plzeňský štít Hrošovský,

zkušený slávistick­ý špíl- machr

Hušbauer, bývalý reprezenta­nt Kozák, současný reprezenta­nt Trávník, sparťanský útočník Tetteh. Co se tedy reálně rýsuje? O Součka je dlouhodobě zájem v Německu či Itálii a bere se za hotovou věc, že ho Slavia v létě prodá za částku přesahujíc­í 200 milionů.

Kolem Hrošovskéh­o, jehož cena je zhruba poloviční, krouží zájemci z Belgie a Německa, dlouhodobě ho má v merku anglický West Ham. A v pondělí mu bylo sedmadvace­t, takže na posun má nejvyšší čas.

Trávník byl blízko přestupu do zahraničí už na podzim, odchod do Německa či Anglie zhatilo zranění. „Teď vidím slušnou šanci, že Michal v létě přestoupí,“tvrdí jeho agent Pavel Zíka ze společnost­i Global Sports.

Kozák, který ožil v Liberci a v devíti zápasech nasbíral sedm gólů, má smlouvu jen do konce sezony a podle posledních zpráv z kuloárů by se zamlouval Spartě i Slavii.

Tetteh? I když mu jaro zatím moc nevychází, zájem o něj je dál, hlavně z Francie. „Ale i odjinud, zahraniční kluby ho sledují,“potvrzuje Zíka, který ghanského střelce zastupuje. „Na druhou stranu, pokud zůstane ve Spartě, nic špatného se nestane.“

O sparťanské­ho gólmana Nitu je zájem v Anglii, v týmech ze spodních pater Premier League i z druhé ligy.

A pozor: cesta se teoreticky otevírá

Plzeň! Bývalý slávista Adam Hloušek zamíří po sezoně do Plzně, včera podepsal smlouvu na tři roky. Foto: Profimedia.cz

Zájem v Česku by byl a já tyhle dveře nebudu zavírat.

Ladislav Krejčí, záložník Boloni

pro jeden nečekaný návrat. Nicolae Stanciu, rumunský záložník a nejdražší posila ve sparťanské historii, si zatím neužívá angažmá v Al Ahlí, kam přestoupil v zimě. V Saúdské Arábii je nespokojen­ý, s vedením klubu těžko hledá společnou řeč a podle informací MF DNES by se nebránil návratu do Prahy.

Plzeňská troufalost č. 2: Krejčí

Když už jsme u comebacků: není vyloučené, že by se do ligy mohl vrátit Ladislav Krejčí. A tady zbystřete ještě jednou, protože o levonohého záložníka eminentně stojí... Plzeň!

Zase hotový hráč a reprezenta­nt, který není spokojený se svým vytížením v cizině: „ Nebudu lhát, koušu to těžce. Chci znovu cítit, že na mě tým spoléhá.“

A zase ta troufalost! Krejčí je sparťanský odchovanec, čili v dřívějších časech plzeňský nepřítel.

Když v létě 2016 přestupova­l za více než 100 milionů korun do Boloni, určitě si nepřipoušt­ěl, že by někdy mohl kopat za Plzeň.

A teď? Vyloučit se to nedá. „Vím, že zájem v Čechách by byl, a já tyhle dveře určitě nebudu předčasně zavírat,“neurčitě vzkázal Krejčí přes agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

To by bylo něco, kdyby zrovna Krejčí zakotvil v Plzni. Udělal by tentýž kariérní oblouk jako stoper Brabec, který se coby sparťanský patriot upsal konkurenci v únoru.

Mimochodem, Brabec a Krejčí byli spoluhráči odmalička, kovaní sparťané, oba z vyhlášenéh­o ročníku 1992, blízcí přátelé.

Šestadvace­tiletý Krejčí každopádně od Boloni dostal svolení, aby si zkusil najít nové angažmá, přestože má smlouvu ještě na dva roky. Drtivou většinu sezony proseděl mezi náhradníky, zlepšení nastalo až v dubnu. Dvakrát za sebou nastoupil v základní sestavě, o víkendu přihrál na gól a pomohl k vítězství 3:0 nad Sampdorií. Dost možná to byla zásadní událost pro Boloňu, která se poprvé trochu vzdálila sestupové hrozbě, o Krejčího budoucnost­i se však teprve rozhodovat bude.

Ačkoli preferuje variantu, že zůstane v cizině, klidně může skončit v Plzni.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Plzeň? Bývalý sparťan Ladislav Krejčí v Boloni už nejspíš žádnou budoucnost nemá, ale možná ji najde v Plzni.
Foto: Profimedia.cz Plzeň? Bývalý sparťan Ladislav Krejčí v Boloni už nejspíš žádnou budoucnost nemá, ale možná ji najde v Plzni.
 ??  ?? David Čermák
David Čermák
 ??  ?? Jan Palička
Jan Palička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia