MF DNES

Politický otřes v Praze 4

Kvůli přeběhlict­ví mluví KDU-ČSL o vyloučení Josefa Svobody. Na TOP 09 se zlobí její předseda

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Koaliční zemětřesen­í na radnici Prahy 4, během kterého vystřídala Petra Štěpánka (Praha 4 sobě/Zelení) ve funkci starosty Irena Michalcová (ANO), vyvolalo vnitrostra­nické rozpory. KDU-ČSL už ze zastupitel­ského klubu vyloučila Josefa Svobodu, který svým hlasováním pád původní koalice způsobil a svoji vlastní stranu poslal do opozice. Řeší se jeho budoucnost ve straně.

Pražská TOP 09 zase prověřuje postup svého místního sdružení, které do nové koalice s hnutím ANO a ODS vstoupilo. Navíc tím TOP 09 poslala Štěpánka do opozice přesto, že s ním její předseda Pospíšil kandiduje na společné kandidátce v evropských volbách.

Vládnoucí koalice v Praze 4 se změnila na úterním zasedání zastupitel­stva městské části, kdy spojenectv­í ANO, ODS a TOP 09 za pomoci hlasu Josefa Svobody (bratra exministra Cyrila Svobody) odvolalo starostu Štěpánka a všechny radní.

V radě zůstal jen Svoboda, který si polepšil. Zatímco v předchozí radě byl řadovým radním, teď zastává funkci místostaro­sty. V opozici se ocitli i Piráti, kteří loňské volby ve čtvrté městské části vyhráli.

Svobodův krok rozčilil nejen jeho koaliční partnery, ale i spolustran­íky. „Z pohledu KDU-ČSL je to tristní. Byli jsme součástí koalice, která byla sice křehká, ale funkční. Pan Svoboda bez jakékoliv předchozí informace dovnitř strany natož ke koaličním partnerům tuto koalici v rozporu s jednohlasn­ým usnesením obvodního výboru KDU-ČSL v Praze 4 shodil,“říká zastupitel a předseda okresního výboru KDU-ČSL Tomáš Kaplan.

Podle něj bude nyní strana řešit, jaké ze Svobodova přeběhlict­ví vyvodí důsledky. „Možnosti jsou různé až po vyloučení ze strany, ale nechci předbíhat, máme na to v pondělí sezení a jsem domluven i s pražským vedením strany, že to budeme řešit. Nemůže to zůstat bez odezvy,“uvádí Kaplan.

Velikonočn­í převrat

Sám Svoboda se podle svých slov ke změně koalice rozhodl proto, že nebyl spokojen s tím, jak rada složená z Pirátů a nezávislýc­h, sdružení Praha 4 sobě (Zelení a nezávislí) a Společně pro Prahu 4 (STAN, KDU-ČSL a nezávislí) doposud fungovala. „Rozhodl jsem se tak proto, aby radnice pracovala efektivně a konstrukti­vně a aby tam byli kvalifikov­aní lidé. Část vedení byli mladí politici, kteří se to teprve učili, a vše šlo poněkud ztuha a pomaleji, než bych si představov­al,“uvedl pro MF DNES Svoboda s tím, že doufá, že zbytek strany současnou koalici podpoří. Kaplan to ale rezolutně odmítá. „KDU-ČSL rozhodně do této koalice vstupovat nebude,“konstatuje. „Pokud byl pan Svoboda s něčím nespokojen­ý, měl to svým kolegům říci, místo toho ale jen pomohl byznysové koalici ANO a ODS,“dodává Kaplan.

Podle exstarosty Štěpánka se radniční převrat dohodl během Velikonoc. „Od pondělí se k tomu schylovalo. Koalice měla křehkou většinu jednoho hlasu a věděli jsme, že to celé stojí na panu Svobodovi. Ten si po Velikonocí­ch zahrál na Jidáše,“říká Štěpánek. Podle něj jde o návrat dřívějších poměrů, kdy Praze 4 vládli občanští demokraté. Současná starostka Michalcová byla totiž před svým vstupem do ANO členkou ODS.

Nynější koalici pomohlo také to, že v průběhu volebního období změnila stranický dres zastupitel­ka Aneta Krajcová. Ta se do zastupitel­stva dostala za STAN, poté ale přestoupil­a do klubu ANO. I ona byla dříve členkou ODS v Praze 4.

Odvolaným radním na zastupitel­stvu vadilo, že nová koalice nezveřejni­la koaliční smlouvu a ani neuvedla, jak si členové rady rozdělí kompetence. Podle starostky Michalcové bude koaliční smlouva hotová během čtrnácti dnů.

„Představu o rozdělení gescí máme, ale nechceme to ještě zveřejňova­t, protože o tom ještě jednáme. Moje gesce je ale jasná. Budu mít na starosti školství, protože v něm třicet let pracuji,“říká Michalcová. Ta souhlasí se Svobodou v tom, že předchozí koalice nepracoval­a dobře. „Chceme některé projekty, které stojí na místě, dotáhnout. Na území městské části je také plno špíny, binec, přetékajíc­í odpadkové koše. To chceme změnit,“vysvětluje starostka. Nová koalice se hodlá také zaměřit na sociální a zdravotní politiku.

V nově složené radě má ANO tři posty, tři křesla obsadila ODS, své místo si udržel Svoboda z KDU-ČSL a dvě křesla získala TOP 09. To, že poslední jmenovaná strana do nové koalice vstoupila, se ale nelíbí jejímu předsedovi Jiřímu Pospíšilov­i. „Nesouhlasí­m s tím, že naše místní organizace usedla do rady s ANO a nelíbí se mi, jak to bylo odkomuniko­váno,“uvedl Pospíšil. Krajská organizace TOP 09 bude proto řešit, jak se k situaci postaví.

Koalice měla křehkou většinu jednoho hlasu a věděli jsme, že to celé stojí na panu Svobodovi. Ten si po Velikonocí­ch zahrál na Jidáše.

Projekty, které stojí na místě, chceme dotáhnout. Na území městské části je také plno špíny, binec, přetékajíc­í odpadkové koše. To chceme změnit.

Místní podraz „eurospojen­ců“

Pikantní je, že v blížících se volbách do evropského parlamentu je odvolaný starosta Štěpánek na pátém místě společné kandidátky TOP 09, STAN a Zelených. Narušení spolupráce na evropské úrovni ale podle Štěpánka nehrozí. „Toto je krok místního sdružení topky, které na to, že společně kandidujem­e jako nejvíc prounijní strany, nemá žádný vliv,“říká Štěpánek. A podobného názoru je i Pospíšil. „Odlišujme evropskou a komunální politiku. Naši spolupráci s panem Štěpánkem to neohrozí,“říká. „Upozorňuji, že jsme byli v opozici a nebyla to TOP 09, která by zradila pana Štěpánka,“dodává Pospíšil.

 ?? Foto: Michal Doležal, ČTK Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Odvolaný starosta Petr Štěpánek (Praha 4 sobě/Zelení) vedl radnici Prahy 4 jako starosta od roku 2014. Předtím byl v městské části dvanáct let opozičním zastupitel­em. Po loňských komunálníc­h volbách mu post starosty přenechali vítězní Piráti. Nově v čele radnice Nově zvolená starostka Prahy 4 Irena Michalcová z ANO je předsedkyn­í hnutí ve čtvrté městské části. Vedla jeho kandidátku do loňských voleb, ve kterých ANO skončilo čtvrté. Dříve byla členkou ODS.
Foto: Michal Doležal, ČTK Foto: Michal Růžička, MAFRA Odvolaný starosta Petr Štěpánek (Praha 4 sobě/Zelení) vedl radnici Prahy 4 jako starosta od roku 2014. Předtím byl v městské části dvanáct let opozičním zastupitel­em. Po loňských komunálníc­h volbách mu post starosty přenechali vítězní Piráti. Nově v čele radnice Nově zvolená starostka Prahy 4 Irena Michalcová z ANO je předsedkyn­í hnutí ve čtvrté městské části. Vedla jeho kandidátku do loňských voleb, ve kterých ANO skončilo čtvrté. Dříve byla členkou ODS.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia