MF DNES

Další z klanu. Přidá Musil 30. start hokejové rodiny?

-

eský tým je plný rodinných pout. Jsou v něm bratři Kovářové. Je tu i bratrské duo Zohornů, kterému do party ještě chybí třetí sourozenec Radim, jenž o šampionát přišel i kvůli střevním potížím. Potřetí v řadě jede na mistrovstv­í Radko Gudas, jehož otec Leo má z turnajů čtyři bronzy. Také je tu kondiční trenérka Hana Bubníková, jejíž tatínek Vlastimil, legenda Komety, hrál na devíti šampionáte­ch (rozhovor s ní čtěte ve čtvrtečním Magazínu MFD).

Nejvíc ale ze slavných rodinných klanů poutá příběh obránce Davida Musila, už třetí generace reprezenta­ntů. Zahraje-li si skutečně na šampionátu, bude to rovnou 30.(!) účast Holíků či Musilů na turnaji. Hrál na něm totiž děda Jaroslav (7x), prastrýc Jiří (14x), otec František (6x) i strýc Bobby (2x).

A poutá i proto, že Musil je překvapivo­u volbou kouče Říhy. Ač se mihl v NHL, nepatří mezi hvězdy, spíš mezi velké poctivce a dříče. Už před dvěma lety, tehdy ještě jako hráč z farmářské AHL, se pokoušel prodrat na šampionát, ale ve dvou duelech neměl na poslední chvíli šanci. Pak přestoupil do Třince a po sezoně slyšel z úst kouče Jandače, že je nominován na mistrovstv­í světa do Dánska.

S týmem tam odletěl, ale po prvním zápase v turnaji, který sledoval jen z tribuny, bylo jasné, že na něj nezbude místo na soupisce. A vrátil se zpět.

Teď je nominován znovu.

Už v sezoně přitom často býval záskokem, který sice nebyl povolán na turnaje Euro Hockey Tour v první vlně, ale po omluvenkác­h jiných dorazil. Však i minulé pondělí, když Říha oznamoval výběr pro akci v Brně, visel u Musila otazník. Nebyl fit, do toho mistrovské oslavy s Třincem, přesto 26letý obránce byl hned na prvním tréninku. „Vždy je pěkné si prodloužit sezonu, když člověk takhle dostane příležitos­t. Chtěl bych se ukázat. A únava? Mně dobilo energii, že jsme vyhráli titul.“

V Brně uspěl, byť se i tentokrát může stát, že se na soupisku nedostane. Ovšem Říha má jen osm obránců, takže šance, že se na bratislavs­kém ledě ukáže, je vysoká. Už letošním zlatem přitom rozšířil unikátní rodinnou bilanci. Byl to 16. ligový titul pro tento klan, neboť Jaroslav a Jiří Holíkové posbírali po sedmi triumfech, před 34 lety se radoval i otec František. Všichni tři však na rozdíl od Davida zvítězili v Jihlavě. A strýc Bobby má pro změnu dva Stanley Cupy.

Napodobí Musil slavné předky i na Slovensku? (rob)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia