MF DNES

Radar odhalil přestupek GIBS, zaplatí za něj radnice

- Artur Janoušek

Když loni v létě projížděli příslušníc­i Generální inspekce bezpečnost­ních sborů Studánkou u Varnsdorfu, zachytil je radar, jak překračují povolenou padesátku. Ten radar, jehož provoz kritizuje ministerst­vo vnitra kvůli tomu, že za každý přestupek město platilo soukromé firmě 300 korun. Zaplatilo i za fotku auta GIBS.

Teď radnice poslala pracovníků­m GIBS výzvu, aby uhradili pokutu. Jenže nedostane ani korunu, protože příslušníc­i bezpečnost­ních sborů za přestupky spáchané ve službě pokuty neplatí.

„Musíme se chovat jako řádní hospodáři a tento způsob je pro město nejvýhodně­jší,“hájil starosta Stanislav Horáček rozhodnutí, aby město platilo firmě za každý naměřený přestupek. Paušál za pronájem radarů, jak to dělají jiná města, podle něj tak výhodný není. „Musel byste platit, i kdyby řidiči jezdili předpisově,“vysvětlova­l.

Předpisově nejeli členové GIBS. „Bylo to v loni v červenci, na padesátce jeli šedesátkou a dostali pokutu tisíc korun,“řekl jeden z funkcionář­ů GIBS. Radnice má tedy smůlu, inspektoři stejně jako policisté dostávají trest v kázeňském řízení, které může skončit napomenutí­m nebo srážkou ze mzdy, ale pokuty obci neplatí. Jinými slovy Varnsdorf za jejich přestupek zaplatil soukromé firmě 300 korun, ale z pokuty nezískal a nezíská ani korunu. „Jak my to máme vyzobat, tohle?“namítá Horáček. „To jsou jednotky případů,“dodává.

Navíc v tomto případě nadřízený příslušník­ů zvažuje, že jejich kázeňské řízení ukončí. Vede ho k tomu názor ministerst­va vnitra, podle něhož je provoz varnsdorfs­kých radarů nezákonný. Resort už v minulosti konstatova­l, že obce si sice mohou od soukromník­ů pronajmout radary, ale platba za pronájem nesmí být odvozena od výsledků měření. A to je právě případ Varnsdorfu, který loni platil za každý změřený přestupek firmě Water Solar Technology – s jejímž ředitelem se starosta dlouhá léta zná – 300 korun až do konce července, kdy byl vyčerpán smluvní finanční limit. Pak se dva měsíce měřilo zdarma, než radnice uzavřela novou smlouvu s touž firmou na 290 korun za každý přestupek.

Obec vzdoruje vnitru

Měření rychlosti, z něhož měly prospěch radnice i firma, vyvolalo velké emoce. Přestupků bylo loni přes sto tisíc. Letos v únoru kdosi jeden z radarů odpálil, v březnu byl zničen i druhý. Město posléze vyhlásilo nové výběrové řízení a znovu se stejnou firmou uzavřelo smlouvu na stejném principu. Ministerst­vu navzdory. Tentokrát jí bude dávat za každý přestupek 280 korun. Horáček odhaduje, že během jednoho až dvou týdnů se na Studánce začne měřit znovu. A to až do vyčerpání částky 50 milionů korun pro firmu.

„Jdeme si za svým a myslíme si, že to děláme správně,“říká Horáček. „Jestli se to ministerst­vu vnitra nelíbí, ať nám udělá metodický pokyn, který bude podle zákona. Nebo ať Poslanecká sněmovna změní zákon. Protože tak, jak je napsaný teď, nikdo nemůže tvrdit, že nikdo nesmí na měření participov­at. To v zákoně není. Je napsáno, že může měřit policie nebo strážníci na místech schválenýc­h policií. Všechno je splněno. V takové situaci je řada měst, která čekají, jak to mají dělat,“prohlásil starosta v pátek s tím, že právě odesílá dopis ministerst­vu vnitra, kde na 22 stranách svůj postoj rozebírá.

Už dříve prohlásil, že čeká, až některý z řidičů podá žalobu a soud konečně rozhodne, jak má vše být správně. „Zatím žádná žaloba nepadla,“doplnil. Tu se ale chystá podat ministerst­vo vnitra, pokud Varnsdorf bude i dál trvat na svém.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia