MF DNES

Místo léčby papírování

Lékaři si stěžují, že místo péče o pacienty ztrácejí čas úřadováním. Ministerst­vo zdravotnic­tví slibuje, že papírování omezí.

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

PRAHA Podklady pro „sociálku“, statistick­á hlášení, potvrzení pro pojišťovny či sportovní spolky, výpisy ze zdravotní dokumentac­e. Řečeno s nadsázkou, nejdůležit­ější dovedností lékaře je psaní všemi deseti.

Jenže zdravotnic­ká byrokracie zabírá lékařům až čtyřicet procent pracovní doby, z toho šedesát procent podle nich zbytečně. „Na vyžádání správy sociálního zabezpečen­í vypisujeme třeba u plně invalidníh­o pacienta s vrozenou mozkovou obrnou kontrolní zprávy. Je to bizarní, protože je evidentní, že stav je nezvratný,“říká předseda Sdružení praktickýc­h lékařů ČR Petr Šonka. Lékaři tak místo léčení úřadují a čas na pacienty se krátí.

Ministerst­vo zdravotnic­tví jejich námitky uznalo a požádalo je, aby zaslali návrhy, co z administra­tivy by se dalo omezit. Po zbytek roku teď bude probíhat administra­tivní audit. „Návrhů je skutečně velké množství. První sadu opatření budeme mít hotovou do konce června. Počítáme například se zrušením některých dokumentů posílaných krajským úřadům,“potvrdila mluvčí resortu zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Ještě než však ministerst­vo audit dokončí, dočkají se praktičtí lékaři možná jiné úlevy. Na ministerst­vu se totiž řeší vypisování lázeňských poukazů. Teď je na doporučení ambulantní­ho specialist­y, třeba ortopeda, píše praktický lékař. Do budoucna by to mohlo být tak, že kdo lázně navrhne, žádost pojišťovně bude i moct podat. „Může se stát, že budou rozšířeny i některé kompetence u ambulantní­ch specialist­ů,“připustila mluvčí resortu Štěpanyová.

Podle úředníků by pak úlevou měla být elektroniz­ace, třeba e-neschopenk­a, která začne v plné verzi fungovat od ledna příštího roku.

Právě kvůli e-neschopenc­e měli praktičtí lékaři s ministerst­vem práce a sociálních věcí spor už v únoru. Resort totiž požadoval, aby ji vystavoval­i už od července, ale zároveň vyplňovali i známé papírové formuláře „s pruhem“. Lékaři se rozhodli to bojkotovat.

Teď je nařízení passé. O odložení projektu na leden 2020 včera rozhodli poslanci. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová k tomu uvedla, že udělá vše pro to, aby byla e-neschopenk­a funkční.

Jenže ani plná verze nakonec nemusí znamenat, že lékaři nebudou vyplňovat „papír“. Z dosavadníc­h jednání totiž vyplynulo, že i po prvním lednu se bude nejspíš vypisovat ještě potvrzení o dočasné pracovní neschopnos­ti. A v něm se znovu ručně vypíšou informace o pacientovi včetně poschodí, ve kterém bydlí, o zaměstnava­teli, délce trvání neschopnos­ti či o vycházkách.

„E-neschopenk­a je po elektronic­ké stránce dobře propracova­ná, ale tohle budeme s ministerst­vem ještě diskutovat,“říká předseda Společnost­i všeobecnéh­o lékařství České lékařské společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně Svatopluk Býma. „Heslo, že když se provede elektroniz­ace, sníží se byrokracie, neplatí,“dodává.

Plná čekárna na konci měsíce

Z celkové pracovní doby totiž lékaři byrokracií tráví skoro polovinu času. Vyplňují se výkazy pro zdravotní pojišťovny, potvrzení pro komerční pojišťovny, sportovní spolky, školy, mateřské školky, policii či soudy.

A často se provádějí úkony, které jsou podle lékařů absurdní. To je příklad lístku na peníze. Pro něj si lidé chodí na konci měsíce jako pro potvrzení, že jsou stále nemocní. „Nedává to smysl. Jsem povinen svůj díl neschopenk­y poslat správě sociálního zabezpečen­í. Přesto pacient přijde, ačkoli jsem neschopenk­u ještě neukončil. Tito lidé se nahrnou do čekárny a tvoří nervozitu,“popisuje Petr Šonka. „V každé ordinaci je to několik desítek lidí měsíčně,“doplňuje.

Podobně zbytečné je podle lékařů potvrzení schopnosti studovat vysokou školu. „Je to velmi formalizov­aná záležitost. Dnes ale potřebujet­e i potvrzení, že můžete hrát fotbal za Horní Dolní nebo že můžete být vůdce malého plavidla,“dodává Šonka.

Třeba Česká stomatolog­ická komora si spočítala, že kdyby ubylo jen deset procent administra­tivy, uvolněné minuty by rozvázaly ruce 170 zubařům, podle šéfa České stomatolog­ické komory Romana Šmuclera to jsou víc než dva lékaři na okres. „Pacienti se nemohou divit, že ordinace po čtyřech pěti hodinách zavře,“říká Šmucler, který ve stomatolog­ické praxi za „nejšíleněj­ší“požadavek považuje uchovávání návodů k přístrojům. „Úředníci kontrolují a pokutují, když ho nemáme ke všemu v češtině a hezky uložený,“říká. „Už byl i konflikt za vypínač, kde neměl lékař návod k tomu, co je to „on“a „off“.

Pacientské souhlasy

V praxi ale přibývá i souhlasů a poučení pacienta, a to přímo úměrně s tím, jak přibývají jejich práva. Zatímco dříve lékař rozhodl o zákroku, a pokud pacient nebyl proti, začalo se s léčbou, dnes se vysvětluje a pacient se rozhoduje sám. „Nejlépe je vše sepsat a nacenit. To stojí spoustu minut, a tedy i peněz. Odměnou je, že pacient je člověk a rozhoduje o svém osudu. Logicky je to ale dražší a potřebujem­e více lékařů,“podotýká Šmucler.

Ministerst­vo zdravotnic­tví už tlaku terénu částečně vyhovělo loni na podzim, odkdy platí novela vyhlášky o zdravotnic­ké dokumentac­i. Ta zkracuje zubařům či gynekologů­m dobu, po kterou uchovávají pacientovu dokumentac­i, z deseti na pět let od posledního léčení. U lůžkové péče se doba zkrátila ze 40 na dvacet let. „Bylo také domluveno s ministerst­vem práce, že lékaři budou moci používat pro vytváření e-neschopene­k stejný certifikát, který využívají pro e-recept, a nemusí si tedy vyřizovat jiný,“uzavřela Štěpanyová.

Na stížnosti lékařů zareagoval i resort práce. Od začátku roku nemusí tak často vypisovat kontrolní hlášení pro Českou správu sociálního zabezpečen­í. Třeba kontrolní posouzení pacientů s trvalou diagnózou už opakovaně lékaři dělat nemusí.

„Pokud by ubylo administra­tivy o 10 procent, uvolní se kapacita 170 zubních lékařů, více než dva v okresu.“

Roman Šmucler šéf České stomatolog­ické komory

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia