MF DNES

Výměnu žalobce Zemana neřeším, ohradil se Babiš

-

PRAHA Premiér Andrej Babiš (ANO) se včera kategorick­y ohradil proti textu, ve kterém MF DNES popsala, že na Úřad vlády putovaly životopisy několika známých osobností právnickéh­o světa. Jedna z nich by mohla nahradit nejvyššího státního zástupce navzdory tomu, že Babiš i ministryně spravedlno­sti Marie Benešová dříve řekli, že odvolání současného nejvyššího žalobce Pavla Zemana nechystají. Dle zjištění MF DNES však existuje možnost, že by Zeman odešel sám díky nabídce nějakého lukrativní­ho postu. A sonduje se náhrada. „Spekulaci o výměně nejvyššího státního zástupce jsme odmítli, vůbec to neřeším,“uvedl včera Babiš. „Požádal jsem ředitelku úřadu, aby to prověřila. Potvrdila mi, že od vámi jmenovanýc­h osob nikdo životopis nežádal,“dodal.

Celou věc pak Babiš označil za lež. Dle důvěryhodn­ých zdrojů MF DNES už je dokonce známý i favorit na post nejvyššího státního zástupce. Je jím nynější kroměřížsk­ý okresní soudce Roman Kafka. Za sebou má však podstatně zářivější kariéru státního zástupce. Mimo jiné dozoroval mediálně sledovanou kauzu metanol nebo případ tragické střelby v Uherském Brodě.

Není však jediným možným kandidátem, dalším je advokát Stanislav Mečl, který za sebou má též zajímavou profesní minulost: působil jako náměstek právě nejvyššího státního zástupce Zemana.

Redakce MF DNES informace získala z důvěryhodn­ých zdrojů, Kafka i Mečl však tvrdí, že je nikdo s nabídkou na konkrétní post neoslovil.

Samotný Babiš pak popírá, že by pro Zemana hledal místo. „Určitě ne,“odvětil na dotaz, že by jako premiér lobboval za nějaký zahraniční post pro nejvyššího žalobce. Tvrdí, že ani nezná jeho práci. „Jeho názory se dozvídám jen z médií,“říká. (luv, ole)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia