MF DNES

Nekonečný příběh

Od zatčení politika uplyne už sedm let Rath u soudu kritizoval nesrozumit­elné odposlechy. V červnu ho čeká klíčový proces.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Zatímco minule Vrchní soud v Praze překvapivě rychle a neveřejně zrušil trest vězení pro Davida Ratha, tentokrát se stejný scénář opakovat nebude.

Je to přesně naopak. Stejný soud si na rozhodnutí vyhradil jedenáct jednacích dní, které zaberou skoro celou druhou půlku června.

Přitom u běžné kauzy se odvolání u vrchního soudu vyřeší za dopoledne. Soud dokonce zve i svědky, kteří doposud nikdy vyslechnut­i nebyli. V úterý ovšem uplyne od Rathova

zatčení už sedm let. Jeho kauza platí za učebnicový příklad zdržování. Od padání z kola, výměny advokátů či několikade­nní závěrečné řeči.

Teď ale bude velké finále, a když soud příští měsíc potvrdí dosavadní rozsudek, Rath by mohl během léta dostat výzvu k nástupu do vězení na osm a půl roku.

„Počet jednacích dnů byl stanoven s ohledem na rozsáhlost věci, dosavadní intenzivní procesní aktivitu obhajoby a množství jí uplatněnýc­h námitek. Bude třeba se s nimi vypořádat. Bereme ohled i na předpoklád­ané dokazování, které bude prováděno na základě návrhů stran i z vlastní iniciativy soudu,“avizuje mluvčí vrchního soudu Simona Heranová. O programu už je informován i hlavní obžalovaný. „Vím, že byli obesláni někteří svědci, dokonce dva takoví, kteří dosud vyslechnut­i nebyli,“řekl Rath. Jména svědků říct nechtěl.

Dvakrát je tam o „čurání“

Rath se však u soudu objevil i ve čtvrtek. Středočesk­ý krajský soud totiž řeší další várku jeho údajných korupčních skutků. Druhá kauza má několik let zpoždění za tou první a sotva lze letos čekat rozsudek.

Nyní senát přehrával špatně srozumitel­né odposlechy z kanceláře obžalované Kateřiny Kottové, tehdy ředitelky kladenské nemocnice. Občas to zapraskalo, občas byla slyšet změť hlasů a tu a tam zřetelná věta, třeba: „Já musím čurat“nebo „V šest přijde David“.

Jen zřídkakdy pronesená věta evidentně souvisela s projednáva­nou kauzou, ale ani tak nešlo o zásadní informace. I proto projednává­ní trvá tak dlouho.

Rath tak neměl velkou práci s tím odposlechy napadat a zpochybňov­at. Jednou dokonce prohlásil, že má důkaz o tom, že je policie účelově sestřiháva­la a omylem tam jednu pasáž má dvakrát. Krátce za sebou tam podle něho byla věta „já musím čurat“a nikomu by se prý asi na toaletu nechtělo dvakrát po sobě, tvrdil Rath u soudu.

Smířen s vězením

Druhá kauza by mohla Rathovi přinést zvýšení trestu, pokud by byl uznán vinným. Někteří obžalovaní také figurují až v této druhé kauze – například generální ředitel firmy Metrostav Jiří Pilát.

Červnové odvolací řízení u vrchního soudu bude rozhodně důležitějš­í. Rath se bude hájit, že původní zrušení jeho rozsudku bylo správné a soud se do dnešní fáze vůbec neměl dostat.

Jeho rétorika se však přece trochu mění. Dřív končil každou řeč větou, že se bude soudit třeba až ve Štrasburku. Dneska už připouští, že může jít klidně do vězení.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Poslechy odposlechů David Rath ve čtvrtek opět u Krajského soudu v Praze.
Foto: Michal Turek, MAFRA Poslechy odposlechů David Rath ve čtvrtek opět u Krajského soudu v Praze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia