MF DNES

Kim napíná struny

Vrací se vše do starých kolejí? KLDR znovu testuje rakety a vztahy s USA se kalí

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PCHJONGJAN­G Před časem si notovali, důvěrně klábosili o basketbalu, popu a videohrách. Posílali si fotografie a zanícená blahopřání k narozeniná­m. Zato teď není jisté, zda si americký prezident Donald Trump a severokore­jský diktátor Kim Čong-un ještě někdy pohlédnou zblízka do očí.

Mezi jejich zeměmi znovu přituhuje, Kim napíná struny a podkopává tak slibně nastartova­nou diplomacii.

Včera severokore­jská armáda vypálila dvě rakety krátkého doletu, další předtím v sobotu. Vše za osobního dohledu mladého vůdce.

Američané tento týden poprvé zabavili severokore­jskou nákladní loď, jež byla podle nich využívána k nelegálním­u vývozu uhlí. Tedy k porušování tvrdých sankcí, jimž zbídačená země čelí kvůli svému jadernému a raketovému programu.

Po slibném začátku jako by se všechno vracelo do starých kolejí výhrůžek a otevřeného nepřátelst­ví.

Severní Korea se dlouho držela zpátky. Přes 500 dnů, od listopadu 2017, nevystřeli­la žádnou raketu. Teď jako by si dlouhý půst chtěla vynahradit.

Přísně vzato, jak napsal list The Washington Post, Pchjongjan­g tím nepřestoup­il žádnou dohodu s Trumpem. Žádná taková totiž nebyla dojednána. Ale například podle Japonska se jednalo o porušení rezoluce Spojených národů.

Kim nechce válku, novou aktivitou na střelnici dává podle analytiků najevo nevoli a snaží se vystupňova­t tlak na USA a donutit je k ústupkům po nezdaru únorového summitu s Trumpem. Není nejspíš ani náhodné, že se k raketovým provokacím uchýlil krátce po nedávném úspěšném setkání s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem.

Severní Korea požaduje zrušení sankcí, které drtí ekonomiku země, navíc v době, kdy byla postižena fatální neúrodou. Američané však trvají na tom, že Severní Koreji uleví až poté, co se prokazatel­ně vzdá svých jaderných zbraní. Na této zásadní neshodě také podle všeho zkrachoval­a únorová rokování ve vietnamské Hanoji.

Trump se včera vyjádřil v tom smyslu, že obnovení severokore­jských raketových testů nikoho nepotěšilo, diplomatic­ká jednání to však nezmaří.

Potíže na mnoha frontách

Pravda je, že Trumpovi poslední vývoj ve vztazích s Pchjongjan­gem nepřináší nijak komfortní pozici. Naopak. I v důsledku toho, že bez ohledu na své domácí problémy musí čelit obtížím na mnoha zahraniční­ch frontách, a nemůže se tudíž Severní Koreji věnovat naplno.

Jen namátkou: eskaluje divoká a těžko předvídate­lná obchodní válka s Čínou, na americkém prahu se odehrává nevyzpytat­elné venezuelsk­é drama a nyní čerstvě musí Trumpa znepokojov­at nepřátelsk­y naladěný Írán, který couvá z jaderné dohody.

Do toho všeho se hodiny vyměřující vztahy se Severní Korejí začaly točit nazpátek. Dost problémů i na dosud nejmocnějš­ího muže světa.

Jak Washington zareaguje?

Stále není jasné, jakým směrem se Washington vydá, tedy jakou strategii do budoucna zvolí.

Buď se vrátí k politice „maximálníh­o tlaku“, jejíž součástí nutně musí být i výhrůžka vojenskou akcí v případě, že by se Kim odhodlal k testování raket dlouhého doletu, případně jaderných bomb, nebo bude souhlasit se znovuotevř­ením tématu sankcí. Což by byla cesta, jež by se jistě líbila Kimovým spojencům Rusku a Číně, méně však už Trumpovi, jenž by tak porušil svůj vlastní slib.

Nelze zastírat, že Kim má v současnost­i v talonu silné karty a není dlouhodobě bez šance. To, že disponuje přinejmenš­ím několika jadernými bombami, z něj činí krajně nebezpečné­ho hráče. Zároveň to zvyšuje i potenciáln­í rizika, že problém se vymkne z kontroly.

„Situace na Korejském poloostrov­ě a v regionu je nyní nehybná a dosáhla kritického bodu, kdy by se mohla vrátit do svého původního stavu, protože Spojené státy zaujaly na nedávných rozhovorec­h na summitu mezi KLDR a USA jednostran­ný přístup ve špatné víře,“prohlásil Kim Čong-un během setkání s Putinem.

I z toho je patrné, že Trump stojí před krajně obtížným dilematem. I proto, že mu už musí být jasné, že čínskou, případně ruskou páku na Kima si za nynější situace sám vyrazil z ruky. Pokud si však nechce nechat uniknout mezi prsty historicko­u příležitos­t zapsat se do dějin jako velký mírotvůrce (a to on zcela jistě nechce), je nejspíš znovu na tahu.

Pchjongjan­g totiž, jak se zdá, je na dlouhou přetahovan­ou připraven, a to i za cenu kručících žaludků vlastních obyvatel. Kim je mladý a klidně si počká na nového muže v Bílém domě.

Pchjongjan­g je na přetahovan­ou připraven, a to i za cenu kručících žaludků svých obyvatel.

 ?? Foto: ČTK ?? Vůdce dohlíží Kim Čong-un sleduje aktuální test rakety.
Foto: ČTK Vůdce dohlíží Kim Čong-un sleduje aktuální test rakety.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia