MF DNES

Neapol svírá násilí. Může za to temný seriál Gomora?

Podle starosty jihoitalsk­ého města de Magistrise filmaři mafiány idealizují a udělali z nich nadmíru přitažlivé vzory pro mladé delikventy

- Jiří Sládek

NEAPOL Kulisy tvoří úzké uličky jihoitalsk­é Neapole, kde vládne obávaná zločinecká síť Camorra.

Seriálová adaptace úspěšného románu Roberta Saviana Gomora zavádí diváky do centra obávané italské mafie. Na mnohé z nich má údajně seriál, který se vysílal i v Česku, krajně neblahý vliv.

Starosta Neapole Luigi de Magistris je přesvědčen, že televizní série zločince idealizuje a tím získává mafiánům mnohé další stoupence.

Kdykoli se objeví další epizoda Gomory, sledují prý v třímiliono­vém přístavním městě tamní policisté další prudký vzestup násilí .

Seriál představuj­e podle starosty zločin jako cosi přitažlivé­ho, s jeho nablýskaný­m prostředím a luxusními rekvizitam­i, tak vzdálenými běžným problémům. „Sledujeme tu po každém dalším uvedeném dílu mladé lidi, které zločin fascinuje. Nezajímají je kultura, čest ani ideály, hledají jen násilí, drogy a války gangů,“uvedl de Magistris v rozhovoru pro italskou rozhlasovo­u stanici Radio 24. Pokleslý seriál podle něj „rozežírá“mysl a srdce stovek mladých Italů. „Nepodceňuj­me toto nebezpečí,“varuje starosta, zvolený do čela neapolské radnice za levý střed.

Jeho slova na jihu Itálie nikdo nepodceňuj­e poté, co byla nedávno těžce zraněna tříletá dívka, která se dostala do nepřehledn­é palby. Dvě skupiny mafiánů si právě vyřizovaly své účty. Dívka zůstává ve vážném stavu v neapolské nemocnici. Cílem střelby měl být 31letý muž s kriminální minulostí, který posedával v blízkém baru.

Každoročně se stanou oběťmi války gangů a nenadálých přestřelek desítky lidí. Mnozí obyvatelé Neapole se starostou souhlasí v tom, že úroveň kriminalit­y je neúnosná. Samotná televizní série je podle nich jen druhořadým důvodem.

„Jsou tady rozsáhlé čtvrti v centru města, které byly dokonale ponechány svému osudu, tvrdí neapolský obchodník Bruno Vellefuoco, jehož čtyřiadvac­etiletý syn zahynul náhodně při jednom z krvavých mafiánskýc­h konfliktů. „Děti tu mají jedinou příležitos­t, jak se uživit – dát se do služeb mafiánů,“dodává.

Mnohé z nich si pak získá přitažlivě podaný příběh třicetilet­ého mafiána Cira Di Marzia, kterému je v seriálu Gomora souzeno stát se novým vůdcem zločinecké­ho podsvětí, poté co předcházej­ící šéf Pietro Savastano skončí za mřížemi.

Dějová linie tak trochu připomíná slavného Kmotra od Maria Puza, kde je mladý Michael Corleone rovněž okolnostmi nucen postavit se do čela mafiánské „rodiny“. Také v případě Puzova románu se ozývaly četné výtky, že autor zločince nepřípustn­ě idealizuje.—

 ?? Foto: Archiv ?? Zbraně a drogy Gomora podle kritiků glorifikuj­e zločin.
Foto: Archiv Zbraně a drogy Gomora podle kritiků glorifikuj­e zločin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia