MF DNES

Hrdliččin zval ku lásce hlas...

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Právě na tuto sobotu letos připadá Světový den tažného ptactva. Z desítek našich tažných druhů, které jsou ve větší či menší míře ohroženy, si pro dnešek vyberu jeden jediný: hrdličku divokou, českého Ptáka roku 2019.

Hrdličku divokou zná málokdo, a to navzdory skutečnost­i, že Karel Hynek Mácha ji zmiňuje hned v úvodních verších svého Máje. Máchova hrdlička, jejíž „zval ku lásce hlas“, bývá většinou považována za mnohem známější hrdličku zahradní – jenže ta se na naše území začala šířit až víc než sto let po prvním vydání Máje.

Malá známost hrdličky divoké je dána nejen jejím skrytějším způsobem života, ale také tím, že její početnost se významně snižuje. Ve většině evropských zemí poklesly její stavy v posledních dekádách o desítky procent, ve Spojeném království a evropském Rusku dokonce o 90 %. U nás ve srovnání se začátkem 80. let zbyla jen asi polovina hrdliček divokých. Hlavní příčiny jsou známé: změny v krajině a intenzivní zemědělstv­í (a to jak na hnízdištíc­h, tak na afrických zimovištíc­h) a legální i nelegální lov na tahových cestách.

První dvě z těchto příčin jsou velice komplexní a závažné. Jejich řešení je již urgentní – stačí připomenou­t například hrozící nedostatek vody – bude však velice složité a drahé. V tomto světle by se omezení lovu, zejména toho legálního, mohlo jevit jako naprostá banalita. Bohužel jen mohlo.

Odhaduje se, že ve Středomoří je každoročně nelegálně zabito zhruba 600 tisíc hrdliček divokých. Ještě mnohem víc, 1,5 milionu, ale možná i přes dva miliony, je jich jenom v zemích EU uloveno legálně. To představuj­e přinejmenš­ím pětinu celé hnízdní populace.

Lov je povolen v deseti státech EU, a to na základě výjimky odvolávají­cí se na místní tradice. Konkrétně jde o přílohu II směrnice o ochraně volně žijících ptáků z roku 1979. EU by chtěla pravidla pro lov zpřísnit, současně však zaznívá názor, že čtyřicet let starý seznam ptačích druhů, které jednotlivé státy mohou vyhlásit za lovné, by měl být změněn. Naprosto s tím souhlasím. Třeba zrovna hrdlička divoká nemá v tomto seznamu dávno co dělat.

Jenže ani dodržování stávajícíc­h zákonných norem není samozřejmo­stí. Příkladem může být Malta. Tu po mnoha peripetiíc­h Evropská komise před několika lety pod hrozbou žaloby přiměla k vyhlášení moratoria na jarní lov hrdličky divoké. Co se však nestalo: Malta loni prodloužil­a dobu jarního lovu křepelky tak, aby se překrývala s obdobím nejsilnějš­ího průtahu hrdličky. Maltská legislativ­a tak de facto kryje nezákonné jednání. Zrovna před chvílí jsem viděl čerstvé fotografie dokumentuj­ící nelegální lov hrdliček divokých na Maltě...

 ?? Foto: Jiří Hornek ??
Foto: Jiří Hornek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia