MF DNES

Lake Malawi proti Řekyním z Kanady. Taková je Eurovize

V úterý se ukáže, zda se může naplnit český sen o vítězství v Eurovizi. Tuzemská kapela Lake Malawi šanci na postup do finále v Tel Avivu má, i když konkurence je velká.

- redaktor MF DNES Václav Hnátek

Vpřímém přenosu ČT2 a čtyř desítek dalších stanic bude v úterý od 21 hodin našeho času kolem čtvrt miliardy diváků sledovat klání sedmnácti účastníků letošního prvního semifinále. Mezi těmi, kteří budou usilovat o umístění v top desítce, a tedy i o postup do finále, bude i Albert Černý se svou kapelou Lake Malawi a písní Friend of a Friend.

Sázky mluví pro Lake Malawi

Pro české diváky je samozřejmě zásadní přenos tuzemské televize, Lake Malawi ovšem jistě spíš vyhlížejí, kolik lidí bude jejich vystoupení sledovat v zahraničí. Protože v Eurovizi je to vymyšlené tak, že pro píseň nesmějí hlasovat domácí fanoušci.

A ti ostatní, zdá se, našemu zástupci v soutěži docela přejí. Pod oficiálním klipem na YouTube se to hemží vesměs pochvalným­i komentáři: „Ahoj z USA. V Americe by to byl hit. Za mě je to top 5.“„Myslím, že Česko se zase dostane do top desítky. Fakt hezký zvuk!“„Stěhuju se do Česka, okamžitě!“A kdosi dokonce predikuje vítězství: „Praha 2020. Jasně to vidím!“

Jenže přízeň pár nadšenců je jedna věc, s reálným výsledkem potom zahýbají jednak masy lidí, kteří nepíšou komentáře, a jednak odborné poroty jednotlivý­ch zemí. O jejich preferencí­ch zatím samozřejmě nevíme nic.

Ovšem podle bookmakerů a toho, jak se na jednotlivé soutěžící a jejich výsledky sází, to vypadá, že Lake Malawi mají postup do finále relativně jistý. Průběžně aktualizov­aná tabulka na webu Eurovision­World.com ukazuje, že Albert Černý a jeho kapela se drží stále ještě v první polovině těch, kteří se do finále dostanou. Z každého kola postupuje deset soutěžícíc­h, Lake Malawi se sice propadli ze čtvrtého místa na páté, stále si však drží celkem bezpečný odstup od prvních nepostupuj­ících. Tím je momentálně zástupce Polska s kurzem 1,5, zatímco

Šance na vítězství Favority prvního semifinále, a tedy i hlavními rivalkami Lake Malawi, jsou Katerine Duska z Řecka (vlevo) a gruzínsko-řecká zpěvačka Tamta reprezentu­jící Kypr (uprostřed). Nejvíc šancí na vítězství celé soutěže dávají sázkaři Duncanu Laurencovi z Nizozemska. 3x foto: ESC

Friend of a Friend se drží na slušných 1,11. Hlavními favority prvního semifinále jsou gruzínsko-řecká zpěvačka Tamta, která soutěží za Kypr, a pro změnu řecko-kanadská písničkářk­a Katerine Duska jako zástupkyně Řecka. Obě dívky mají jakous takous šanci umístit se také v top desítce finálního kola, to je však ještě hudba budoucnost­i.

Úspěšná finalistka i porotkyně talentovýc­h soutěží Tamta jde do soutěže s moderní popinou pod názvem Replay a představí se první. Katerine Duska sází na baladu Better Love. Vysoké šance na postup má islandská kapela Hatari, která nesnáší kapitalism­us a izraelskéh­o premiéra, ale naštěstí už slíbila, že v Tel Avivu před kamerami nebude mávat palestinsk­ou vlajkou.

Na celkové vítězství v sobotním finále nejspíš nemůže pomýšlet nikdo z uvedených. Největší šanci má nizozemský zpěvák Duncan Laurence v závěsu se zástupci Ruska, Itálie, Ázerbájdžá­nu a Švédska.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Český zástupce Zpěvák Albert Černý se svou kapelou Lake Malawi bude zastupovat Česko v letošním ročníku Eurovize.
Foto: Dan Materna, MAFRA Český zástupce Zpěvák Albert Černý se svou kapelou Lake Malawi bude zastupovat Česko v letošním ročníku Eurovize.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia