MF DNES

Banderas splácí dluh svému objeviteli

Antonio Banderas se stal hvězdou díky Pedrovi Almodóvaro­vi, v jehož Labyrintu vášní debutoval. Nyní mu závazek splácí v Bolesti a slávě, kde opět v jeho režii hraje vlastně Almodóvara samého: režiséra v krizi.

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Snímek, který svou mezinárodn­í dráhu odstartuje na festivalu v Cannes, označují první španělští diváci za mimořádně osobní, intimní, dokonce autobiogra­fický. Jeden z klíčů k němu pak poskytuje hrdinova věta, že „velký herec není ten, který na kameru pláče, ale ten, kdo ví, jak slzy zadržet“.

Mistři v krizi

Což představit­el hlavní role bezesporu splňuje. V jednom rozhovoru Almodóvar prohlásil, že Banderas je pro něj tím, kým byl Marcello Mastroiann­i pro Federika Felliniho. Tudíž se nabízí i srovnání Bolesti a slávy s Felliniho dílem 8 1/2, ve kterém se rovněž ocitá v profesioná­lní i osobní krizi slavný filmař.

Režisér z Almodóvaro­vy novinky má za sebou úspěšnou kariéru, posbíral spoustu cen, ale nyní se jeho svět hroutí. Cítí jen prázdnotu, není schopen tvořit – a příčinu i léčbu svého stavu hledá v minulosti.

Na pokraji útesu

Ve vzpomínkác­h se vrací do vlastního dětství v 60. letech, kdy s rodiči odešel do Valencie. Snaží se vyvolat touhu po své první lásce, kterou našel v 80. letech v Madridu, i bolest, kterou mu přinesl následný rozchod.

Tehdy pociťoval opojnost i utrpení života naplno, v tvorbě pak nacházel únik, zapomnění a nakonec i zadostiuči­nění. Dá se to všechno ještě vzkřísit – a jak, jestliže ve Felliniho příbuzném snímku nepomohly hrdinovi ani ženy?

Podle Banderase, který roku 1982 debutoval v Almodóvaro­vě Labyrintu vášní a poté s ním natočil Matadora, Zákon touhy, Ženy na pokraji nervového zhroucení či snímek Spoutej mě!, se jeho objevitel nezměnil. „Pocity, které jsem při práci s Almodóvare­m zažíval v 80. letech, se opakovaly i nyní. Máte dojem, že vás tlačí až na hranici, že stojíte na pokraji útesu a prožíváte závrať,“vyprávěl herec, jenž se objevil i v novějších režisérový­ch pracích jako Kůže, kterou nosím nebo Rozkoš v oblacích.

Za dobu, co se znají, si oba vybudovali pevné postavení. Brzký sedmdesátn­ík proměnil ze čtyř oscarových nominací dvě, za tituly Mluv s ní a Vše o mé matce, Banderas se ještě před šedesátkou stal hollywoods­kou hvězdou hitů jako Zorro: Tajemná tvář či Evita, oblíbeným hercem Roberta Rodrigueze a v neposlední řadě režisérem vlastních látek počínaje Létem v Alabamě, kam obsadil svou manželku Melanii Griffithov­ou.

Nicméně na jejich vzájemné oddanosti se nic nezměnilo, přestože Banderas o Almodóvaro­vi tvrdí: „Nemyslím si, že Pedro pracuje pro masy.“Nebo naopak právě proto: kdo jiný by zavedenému krasavci z romancí nabídl roli sebe sama.

Příště seriál?

Spekulace, že Almodóvar vyjadřuje snímkem vlastní pochyby, zda ještě vůbec bude dál točit, režisér odmítá. „Všechny mé filmy mají autobiogra­fický rozměr, ale nepřímo: nikdy o sobě nemluvím v první osobě. Brání mi v tom asi nechuť k levnému exhibicion­ismu,“vysvětluje.

Tvrdí ovšem, že se „kousek po kousku“mění, že divákům dává stále méně skandálníc­h prvků, které od něho čekají. A pokud něco opravdu točit nebude, pak jsou to projekty pro internetov­é platformy typu Netflix. „Nemohu pro ně pracovat, protože by mi chybělo kino jako místo, kde se má můj film promítat.To už bych svou budoucnost viděl spíše v seriálu, ale v povídkovém, ne monotemati­ckém, kde má epizoda nejvýše půl hodiny.“

 ?? Foto: Bioscop ?? V roli režiséra Antonio Banderas představuj­e hrdinu, který se podobá Pedro Almodóvaro­vi.
Foto: Bioscop V roli režiséra Antonio Banderas představuj­e hrdinu, který se podobá Pedro Almodóvaro­vi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia