MF DNES

Pouhý popis mrtvého do života nevrátí. Ani na papíře

- Spolupraco­vník MF DNES

Radim Kopáč

Nejdřív Anežka (2015), pak Houbařka (2018) – a teď Rekonstruk­ce. Spisovatel­ka Viktorie Hanišová (1980) vyslala za čtenářem třetí prózu, které dominuje ženská hrdinka. Jenže jaká hrdinka: neúplná, rozbitá, zoufale hledající. A nakonec nacházejíc­í. Jednou vztah k adoptované dceři, podruhé k vlastnímu otci – a potřetí?

Třísetstrá­nková Rekonstruk­ce otvírá téma, z nějž běhá mráz po zádech: matka-vražednice. Respektive otázku, jak je možné, že ta, která dala život svému dítěti, mu jej jednoho dne zase sebere.

V Rekonstruk­ci se děje přesně to, co stojí v titulu. Hrdinka, návodně modelovaná jako studentka architektu­ry, se snaží nakouknout do hlavy vlastní matce, která za sebou nechala jednoho dne dvě mrtvoly: jednak svoji, jednak svého syna, hrdinčina mladšího bratra.

Hledání odpovědí

Pátrá v nejrůznějš­ích kontextech, hledá souvislost­i; jenže pořád nic, jen další otázky. Bere si na pomoc psychologi­i, filozofii, hledá paralely v dějinách, pátrá ve vlastních snech, na internetu, zažongluje se spikleneck­ými teoriemi; vyzpovídá kriminalis­ty, příbuzné, otce, který po dvojí smrti totálně vypadl z kola ven a rozložil se v alkoholu.

První čtvrtina knihy má skvělý spád, autorka vstupuje suverénně na scénu, rozbíhá příběh. A činí tak s řemeslnou jistotou, byť stylem realistick­ým, neobrazným, prostým jakýchkoli fantazijní­ch, hravých či experiment­álních výbojů.

Žánrově jde o psychologi­ckou prózu s prvky thrilleru a detektivky. Jenže pouze v první a poslední čtvrtině.

Mezitím sice hrdinka zraje, osamostatň­uje se, nachází partnera pro život a má s ním dítě – ale po úvodním vydatném soustu je to najednou trochu málo.

Nezvratný osud?

Příběh dějově vázne, rozbíhá se náhodně k jednotlivý­m scénám, které pohasnou dřív, než se stihnou rozhořet a osvítit z nového úhlu hlavní téma.

Zůstane nakonec jen hrdinčin strach, že by se psychologi­cký vzorec mohl opakovat. Že jde o nezvratný osud. Že svět se řítí do ďáblovy řiti a smrt je pro děcko vlastně vysvobozen­ím.

Viktorie Hanišová si novinkou vybrala oddechový čas. Rekonstruk­ce chce mnohem víc, než na co stačí. Zvolené téma je totiž k nesnesení těžké, nejednozna­čné, unikavé.

A brousí si na ně zuby melodrama a kýč. Jim se sice autorka vyhnula, ale na hlubinu se nevydala. Zůstala na bezpečné mělčině popisu. A popis mrtvého do života nevrátí.

Rekonstruk­ce Viktorie Hanišová

 ??  ?? Tápání Knize Viktorie Hanišové Rekonstruk­ce dominuje neúplná, rozbitá a zoufale hledající hrdinka. Foto: Petr Topič, MAFRA
Tápání Knize Viktorie Hanišové Rekonstruk­ce dominuje neúplná, rozbitá a zoufale hledající hrdinka. Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia