MF DNES

Paneláky ničí sami majitelé

Zrádný polystyren i rekonstruk­ce bytů

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Je to provizoriu­m na osmdesát let, obhajoval kdysi komunistic­ký režim výstavbu panelových domů. Šedivé stavby sice mnoho krásy nepobraly, z konstrukčn­ího hlediska ale soudruzi chybu většinou neudělali. Životnost betonu je totiž téměř věčná, problém je však v neodbornýc­h zásazích, což je i případ pražských sídlišť.

Vážné poškození domů mohou způsobit už autoři projektů rekonstruk­ce. „Dokonce jsem se setkala s případem, kdy projektant navrhoval vybourání celé nosné stěny, protože ji při stopadesát­imilimetro­vé tloušťce pokládal za nenosnou,“říká expertka statiky panelových budov z ČVUT Hana Gattermaye­rová.

Problém podle ní je například v tom, že některé práce vůbec nepodléhaj­í stavebnímu řízení. U těch ostatních pak stavební úřad nezkoumá správnost technickéh­o řešení. Může tak teoreticky povolit úpravu, kterou projektant navrhl z neznalosti chybně.

Zodpovědno­st je vždy na straně autora projektu. Bohužel takových případů je mnoho. „Mladší generace projektant­ů nemá patřičné znalosti a informace o nosných konstrukcí­ch a panelové domy jsou v tomto směru trochu specifické,“dodává Gattermaye­rová.

Problém je také v chaotickém provádění otvorů do nosných stěn bez komplexníh­o posouzení dopadu na celkovou statiku. A velmi škodlivé je též frézování drážek do nosných stěn nebo stropních panelů pro nové vedení elektroins­talací. Všechna tato oslabení konstrukce vedou ke zkrácení životnosti panelových domů.

Odborníci doporučují, aby každý, kdo se chce pustit do úprav, všechny kroky konzultova­l se specialist­y, kteří mají zkušenosti s tímto typem budov. „Konstrukce byly navrhovány pro určité stavební řešení. V případě, že do nich bude zasahováno neodborně, může se v krajním případě dostat panelový dům za hranici životnosti,“dodává Gattermaye­rová.

Kusy betonu padající z lodžií

Další nepříjemno­sti mohou nastat v souvislost­i se zanedbanou údržbou. Na Proseku například před časem odpadávaly kusy betonu z předsazený­ch lodžií. Na Novodvorsk­é asi před 10 lety také z lodžie spadlo betonové zábradlí.

Ale pokud k žádným neodborným zásahům nedojde, má konstrukce panelových domů prakticky neomezenou životnost. Tedy nenastane-li ještě jedna nepříjemno­st, a to kvůli korozi kovových spojů mezi jednotlivý­mi panely.

„Problémem je teplotní a vlhkostní namáhání spojů u obvodových plášťů. Příčina může být mimo jiné v kondenzaci vlhkosti pod izolací. Naopak zatečení z koupelny vliv na korozi spojovací výztuže nemá vůbec. V rámci projektů a realizace zateplení se ale riziko koroze ani kondenzace neprověřuj­e,“říká Gattermaye­rová.

Přesto i zdánlivě ztracené případy mají řešení. A když se objeví podezření, že panelové spoje jsou zkorodovan­é, může být instalován­o dodatečné přikotvení obvodových panelů. To by mělo být provedeno v rámci průzkumu stavu konstrukce před zateplením.

Izolace tepla i vzduchu

Další rizika souvisí s nesprávně použitým izolačním materiálem. Nejvíc problemati­cký je neprodyšný a špatně recyklovat­elný polystyren.

V panelácích kvůli němu proto hrozí, že v kombinaci s téměř neprodyšný­mi plastovými okny nebude dům pořádně odvětraný a mohou vznikat plísně. Další riziko tkví v tom, že se materiál může časem rozdrobit. „Polystyren­ové kuličky mají sice životnost až deset tisíc let, ale omezená životnost je u pojiva. Při nepříznivý­ch podmínkách se odhaduje na 40 až 50 let, pak se desky mohou rozdrobit na miliony kuliček,“říká architekt Jiří Ryšavý.

„Rychlejší destrukce u polystyren­u nastane, když je přímo vystaven UV záření nebo vyšším teplotám. Problémem například je, když stěna orientovan­á na jih má navíc tmavý nátěr. Pak samozřejmě dochází k degradaci materiálu rychleji,“pokračuje Jiří Ryšavý. Doporučuje spíše využívat minerální vatu či izolace na bázi přírodních materiálů.

Začátkem 90. let se pro izolaci využívala jen pěticentim­etrová vrstva

polystyren­u, která dnes už není dostatečná. Ryšavý doporučuje, aby se nová izolace nepřidával­a na tu původní. Starý polystyren by měl být odstraněn, stejný postup je vhodný všude tam, kde jsou s materiálem problémy. Odpadní polystyren se pak používá jako příměs do odlehčenéh­o betonu. Čisté kuličky mohou použít výrobci izolací.

 ??  ?? Samé panely V minulosti se objevily například problémy se zábradlím na lodžiích. Statici se děsí úprav v interiérec­h. Ilustrační foto: MAFRA
Samé panely V minulosti se objevily například problémy se zábradlím na lodžiích. Statici se děsí úprav v interiérec­h. Ilustrační foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia