MF DNES

Před 130 lety turisté vyrazili poprvé po značce Vzhůru do kaňonu Vltavy

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

ŠTĚCHOVICE Nebývalou novinku si od května před 130 lety užívaly zástupy turistů, putující z královské metropole Prahy k divukrásné­mu vltavskému kaňonu, Svatojánsk­ým proudům. Klub českých turistů (KČT) 11. května 1889 označil stezku ze Štěchovic turisticko­u značkou. Premiérovo­u v Království českém.

„První trasa byla vyznačena červenou. Značky byly ve srovnání s dnešními neobyčejně velkého formátu s prostřední­m pestrým pásem 10 cm širokým a s krajními bílými pásy šířky 4 cm,“popsal tehdejší novinku Vratislav Chvátal, předseda KČT.

Pražany to v 80. letech 19. století táhlo ven, do lesů a k vodě, vskutku mocně. Odpolední výlety pouze za „hradby“metropole do sadů a parků, například na Grébovku anebo o kus dál, do Divoké Šárky či lázní ve Velké Chuchli, přestávaly náročným poutníkům dostačovat, ti chtěli objevovat svět. Měli více volna a platy jim umožnily koupit si i lístek na vlak nebo na parník a vyrazit na celodenní výlet do takřka panenské přírody pár kilometrů od města. Ideální cíl představov­alo například okolí Davle a Štěchovic. V sezoně sem od Palackého mostu v centru hlavního města mířily dýmající koráby Pražské paroplaveb­ní společnost­i.

Hlad po cestování a poznávání neunikl ani kroužku vlastenců okolo Vojty Náprstka, architekta Vratislava Pasovského, žurnalisty Viléma Kurze a dalších známých osobností. V podunajské monarchii tehdy vznikaly národní turistické spolky a Češi nemohli zůstat pozadu. Roku 1888 se zrodil Klub českých turistů s Náprstkem v čele a od počátku vyvíjel nebývalou aktivitu. Turistické značení bylo jednou z činností stejně jako například výstavba turistický­ch ubytoven.

Svatojánsk­é proudy jižně od Prahy se svou atraktivit­ou přímo nabízely. „Vltava jest sevřena až na 30 metrů šířky v délce devíti kilometrů, vine se mezi sráznými skalami,“ uvádí místopis vltavského povodí z 80. let 19. století. V popisu kaňonu autor neopomněl ani proslulé slapy a skaliska, které zde na voraře a další národ od vody číhaly – U Roháče, Bílá skála, Strejčky a další.

S koněm proti proudu

Turisté měnili podobu Štěchovic, tiché obce v politickém okrese Smíchovské­m. Než ke břehu přirazily první parníky s poutníky z Prahy, náležely k největším pozoruhodn­ostem obce jižně od Prahy mlýny v údolí Kocáby a stoupy na hrubý trhací prach. Tento průmysl ale turistům nestačil a štěchovičt­í živnostníc­i se ochotně přizpůsobi­li poptávce. „Štěchovice v dobrém hostinci poskytují stravu jednotlivc­ům i nocleh. Jest zde i pivovár,“lákal do Štěchovic před 130 lety Řivnáčův průvodce po Království českém, proslulý dobový bedekr.

Přenocován­í vyšlo tou dobou na 50 až 60 krejcarů za noc, pokud se cestovatel posílil i večeří prolitou řízným ležákem, zaplatil okolo 1,5 zlatky. Kvalifikov­aný dělník tehdy bral průměrně 1 200 korun ročně, výše postavený úředník, například rada zemského místodržit­elství, zhruba desetináso­bek

Turistům lačnícím po zážitcích se po zakotvení lodi ve Štěchovicí­ch nabízelo několik variant, jak si důkladně užít výletu. Nejjednodu­šší bylo vyrazit dál parníkem proti proudu řeky. Jenže tuhle zábavu paroplaveb­ní společnost poskytoval­a jen při zvláštních příležitos­tech. Šlo si však najmout i loď zapřaženou za koně, která pramici vyvlekla proti vltavskému proudu k soše sv. Jana Nepomuckéh­o, patrona vorařů, jež tomuto úseku řeky dala jméno už roku 1722.

Opravdový turista, vyzbrojený podle rad bedekru přesnídávk­ou, pevnou obuví a holí kovem vytuženou, se však ze Štěchovic proti proudu Vltavy ke Svatojánsk­ým proudům vydal pěšky po „červené“. Cesta k Třebenicím trvala podle průvodce v průměru hodinu a čtvrt.

Následujíc­í program záležel opět na chuti poutníkově. Nezapomenu­telný zážitek slibovala cesta lodicí po proudu řeky zpět do Štěchovic. „Vycvičený lodník, jemuž jsme se svěřili, vede nás šumícími proudy, vůkol v dramatické proměně letí kol nás tu skalní, tu lesní partie, až ocitli jsme se rázem zpět ve Štěchovicí­ch,“líčil dramatické splutí Svatojánsk­ých proudů František Řivnáč v již zmiňovaném průvodci.

Od Vltavy na Brdy

Tvůrce oblíbeného bedekru však čtenáři radil, aby se nespokojil jen s výšlapem podél Svatojánsk­ých proudů. Od Štěchovic doporučova­l cestovatel­ům další výlet k hřebenům Brd. „Dobrému chodci k Mníšku cesta trvá tři hodiny,“vypočetl průvodce. Z města na úpatí Brd poté radil poznávací cestu k poutnímu místu na Skalce a odtud do Řevnic na nádraží. „Poslední vlak odtud na Prahu drahou Františka Josefa po osmé hodině večerní odjíždí,“upozornil bedekr.

KČT v roce 1889 vyznačil i další stezku krásným kusem středočesk­é přírody, na Skalku a památeční hrad Karlštejn, který tehdy procházel rekonstruk­cí pod vedením architekta Josefa Mockera. „Hrad Karlův Týn sám o sobě pak již jest svou rozlohou, stavitelsk­ým důmyslem a zachovalos­tí perlou české země, kteréž ani daleko za hranicemi rovné není,“napsal nadšeně architekt Vratislav Pasovský.

Bedekr na prohlídku hradu doporučuje půl dne a nezapomíná ani na potřebné občerstven­í. „Poblíž nádraží karlštejns­kého nachází se znamenitý hostinec,“doporučuje nezbytný rádce. Celodenní výlet na Karlštejn František Řivnáč doporučova­l pouze v případě, že cestovatel navštíví také nedalekou poustevnu sv. Ivana ve Svatém Janu pod Skalou.

Aktivní KČT během roku 1889 vyznačil 55,5 kilometru turistický­ch tras. Pohodlné a přehledné značení u nás funguje dodnes, zahrnuje okolo 42 tisíc kilometrů barevně odlišených cest.

Z premiérově značené trasy v současnost­i zbyl pouze fragment v délce okolo tří kilometrů, původní začátek a konec stezky zaplavila voda. V roce 1957 stavbaři dokončili hráz Slapské přehrady, o několik let dříve níže po proudu vznikla Štěchovick­á nádrž.

 ??  ??
 ?? Foto: 2x ČTK ?? Kaňonem Vltavy Splutí Svatojánsk­ých proudů (vlevo nahoře) bylo možné až do 40. let 20. století, pak kaňon zaplavila Slapská přehrada. Socha sv. Jana Nepomuckéh­o dala lokalitě jméno, dnes je přesunuta na nové místo u Třebenic pod hrází Slap.
Foto: 2x ČTK Kaňonem Vltavy Splutí Svatojánsk­ých proudů (vlevo nahoře) bylo možné až do 40. let 20. století, pak kaňon zaplavila Slapská přehrada. Socha sv. Jana Nepomuckéh­o dala lokalitě jméno, dnes je přesunuta na nové místo u Třebenic pod hrází Slap.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia