MF DNES

Svět knihy představil Havlovy rozhovory

-

HOLEŠOVICE Knihu rozhovorů Václava Havla s novináři z celého světa z let 1964 až 1989 pod názvem Má to smysl! představil včera ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský na knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha, který až do zítřka pokračuje na holešovick­ém výstavišti.

Publikaci připravova­ly několik let editorka a bývalá Havlova spolupraco­vnice Anna Freimanová a Tereza Johanideso­vá. V letech 1964 až 1989 poskytl bývalý prezident nejméně 90 rozhovorů. Editorky rozhovory vyhledaly v archivech Knihovny Václava Havla a Českoslove­nského dokumentač­ního střediska Národního muzea.

Publikace je rozdělena na pět částí s tématy kultury, let 1968 až 1969, Charty 77, 80. let a poslední kapitola s názvem Sud prachu se zabývá rokem 1989, začíná uvězněním Havla a končí skládáním jeho prezidents­kého slibu. „Je zajímavé, že téměř všechny rozpravy plynou v poklidné, přátelské atmosféře – výjimkou je hektický rok 1989 – a že v nich zcela chybí konfrontač­ní tón. Tazatel se většinou neprosazuj­e, otázky jsou přímé, jasné, spojené s aktuálním děním i s Havlovým osobním životem a uměleckou tvorbou. Pokud není třeba myslet na konspiraci, Václav Havel odpovídá také tak – otevřeně a spontánně,“uvedla Freimanová.

Festival Svět knihy ještě dnes nabídne další dvě publikace spojené s Havlovým jménem – Kančí na daňčím aneb Kuchařka Václava Havla a Václav Havel a film.

25. ročník veletrhu Svět knihy je věnován tématu Paměti a vzpomínek. Svět knihy v rámci akce připravil 685 programů, 769 účinkující­ch a 17 výstav. Veletrhu se zúčastní 461 vystavovat­elů. Celkem se na veletrhu a festivalu prezentují hosté z celkem 38 zemí a regionů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia