MF DNES

Smířený Kovář

Měl být jedničkou, místo toho odjel z Bratislavy ještě před startem šampionátu

- Anton Zelenko hokejový reportér MF DNES

Zažil parádní sezonu v KHL, dlouho se s ním počítalo jako s jedním z adeptů na post české jedničky pro MS. Jenže brankář Jakub Kovář se ještě před startem šampionátu s národním týmem rozloučil. Očekávaný přílet Pavla Francouze jej odsunul na post trojky, který Kovář odmítl. „Pro mě už to není,“vysvětluje gólman své rozhodnutí.

Nebyla to nikterak překvapivá zpráva. Dlouho bylo otázkou, zda se českou jedničkou na šampionátu v Bratislavě stane Kovář, nebo vítkovický Patrik Bartošák.

Složité trenérské dilema rozsekl konec Colorada v play off NHL, což

znamená přílet dalšího kvalitního gólmana, Pavla Francouze.

„Domluva s trenéry byla taková, že když na mě zbude pozice třetího gólmana, přenechám ji někomu z kluků, kteří na MS ještě nebyli,“přibližuje Kovář.

Hlavní kouč Miloš Říha a trenér gólmanů Zdeněk Orct věděli, že s Francouzov­ým příletem (k týmu se připojí zítra) a posunutím v brankářské hierarchii padá i Kovářova účast na šampionátu na Slovensku.

„Překvapilo mě, jak ten verdikt vzal. Čekal jsem to horší, ale nebylo to naše rozhodnutí. On si to rozhodl sám, protože chtěl být jednička. Ale shodli jsme se, že v takové formě není,“pravil ke Kovářovu konci Říha.

30letý gólman ruského Jekatěrinb­urgu přitom prožil v KHL výborný ročník a stanovil nový rekord soutěže, když v základní části vychytal 38 výher. Na jisté místo v českém brankovišt­i pro MS to však nakonec stejně nestačilo.

„Pochopitel­ně to zamrzí. Na druhou stranu, teď už jsem doma a užívám si života, na který jsem se celý rok těšil. Špatně to pro mě dopadnout nemohlo. Ale je samozřejmé, že když je člověk s nároďákem už šest týdnů, věří, že si nějaký zápas na MS odchytá.“

Kovář uznal, že vliv na jeho roli v národním týmu mohlo mít i nepříliš oslnivé vystoupení na reprezenta­ční generálce v Brně. „Některé věci na to samozřejmě vliv měly, ovšem jaké... Ani to nechci řešit. Taková je situace,“uzavírá účastník olympiády v Soči v roce 2014.

Nestabilní situace v brankovišt­i národního týmu tak dostane pokračován­í s nedělním zapojením Francouze. Ten bude pravděpodo­bně definitivn­í jedničkou, záda by mu kryl Bartošák. Pozice trojky připadne Šimonu Hrubcovi.

Brankářský chaos ovšem není podle Kováře na krátkodobý­ch turnajích typu MS ničím neobvyklým. „Už jsem zažil všechno. Situace, kdy se jednička ohlásila dva měsíce před šampionáte­m, a pár dní před jeho startem se jí stal někdo jiný. Jindy se na MS jelo se dvěma vyrovnaným­i gólmany, kteří se střídali až do play off. Nějaký způsob se prostě nasadí, každý trenér volí úplně jiné řešení. K těmhle krátkým turnajům to asi patří.“

Zároveň Kovář uznal, že mlžení trenérů ohledně postu prvního gólmana může psychiku hráče nahlodat.

„Nahrává tomu fakt, že brankáři, kteří jezdí na MS, nejsou zvyklí na pozici dvojky nebo trojky. Jsou ve svých týmech jasnými jedničkami. A když není předem známá jejich role, může to někoho znervóznit.“

„Pochopitel­ně to zamrzí. Na druhou stranu už jsem doma a užívám si života, na který jsem se celý rok těšil.“

Jakub Kovář, brankář

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia