MF DNES

Kvůli suchu může zdražovat i pivo

Loňské sucho vyvolalo žízeň, Češi vypili o šest půllitrů piva víc. Pivovary to může těšit, jenže vedra si vybírají zatím neviditeln­ou daň.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

PRAHA Sucho škodí především ječmeni, který je klíčový pro výrobu moku. Přestože má Česko stále velké přebytky, sklizeň i výnosy jarního sladovnick­ého ječmene loni čtvrtým rokem klesly.

„Sucho má za následek snížení výnosu ječmene, ale i kvality kvůli vyššímu obsahu dusíkatých látek. Následný nedostatek kvalitního sladovnick­ého ječmene může výrazně ovlivnit cenu piva,“myslí si Pavel Vítámvás z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Ústav je jednou ze sedmi vědeckých institucí, které ve společném projektu zkoumají, jak minimalizo­vat dopady sucha a zajistit udržitelno­u produkci a kvalitu sladovnick­ého ječmene. Ten je ohrožen jarním suchem, protože má malé kořeny a krátkou vegetaci.

Výsledkem mohou být nové odrůdy, odolnější vůči vlivům počasí.

Pivovary tvrdí, že kvalitních surovin je stále dost. Česko má coby jeden z největších výrobců v Evropě zatím o 40 procent více sladu, než samo spotřebuje.

K cenové politice se výrobci nevyjadřuj­í, trh tradičně čeká na to, až se k nepopulárn­ímu kroku rozhodne lídr Plzeňský Prazdroj. Naposledy tuzemské pivovary zdražily v řádu procent loni na podzim.

Shoda na extrémních výkyvech

Vrchní sládek Prazdroje Jan Enge situaci se surovinami označil za „relativně bezpečnou“, protože firma má dopředu nasmlouván­o dostatečné množství ječmene i chmele. Jako faktor, který spíš ovlivní ceny, označil prudce rostoucí mzdy.

S tím souhlasí Tomáš Maier z České zemědělské univerzity. „Cena ječmene a chmele na jeden půllitr piva je asi 50 haléřů. Podle mě navíc sucho nebude dlouhodobý problém,“řekl. Vědci však upozorňují, že i když se výhledy vývoje klimatu liší, v jednom se vesměs shodují: vidí vyšší pravděpodo­bnost výskytu extrémů počasí, jako jsou například suché a velmi teplé sezony.

Ani Plzeňský Prazdroj však rizika neignoruje. „Budou-li sucha ještě přetrvávat, asi začneme hledat genetický materiál vhodný pro šlechtění, který bude odolnější,“potvrzuje Enge.

Největší tuzemský pivovar Plzeňský Prazdroj spolupracu­je se šlechtitel­i a výzkumnými ústavy, aby měl dostatek surovin i do budoucna.

Vyšlechtit novou odrůdu je však komplikova­né. Znamená to utratit desítky milionů korun s nejistým výsledkem. Samotné křížení zabere minimálně osm let, následná registrace u Ústředního zkušebního a kontrolníh­o ústavu zemědělské­ho další tři roky. Přesnější a rychlejší metody genové modifikace nebo editace jsou v Evropské unii přísně regulovány.

Nikdo neví, co bude za deset let

Na klimatické změny se snaží reagovat i české šlechtitel­ské firmy, je to však obtížné, protože nevědí, co bude za deset let.

„Teploty v posledních letech v růměru vzrostly o dva stupně Celsia. Rostliny budou muset lépe reagovat na teplo a vyšší sluneční záření. Nejde to ale zlepšit skokově,“vysvětluje Ivo Sedláček, ředitel největší tuzemské šlechtitel­ské společnost­i Selgen. Pětina plodin pěstovanýc­h na polích v Česku pochází z odrůd vyšlechtěn­ých touto firmou.

Selgen uvedl poměrně nedávno na trh odrůdu ječmene Spitfire, která se podle Sedláčka hodí pro výrobu takzvaných europiv (piv s unifikovan­ou, nepříliš vyhraněnou chutí) a dobře prý ustála loňské sucho. Na sucho reagují také chmelaři. I tato plodina měla loni horší rok, nižší hektarový výnos i obsah žádoucích alfa hořkých látek.

„Nejpěstova­nější chmel v ČR, žatecký poloraný červeňák, se zrovna potýká velice špatně ani ne tak se suchem, jako s vysokými teplotami nad 30 stupňů Celsia,“říká Josef Patzak z Chmelařské­ho institutu Žatec. Před třemi lety institut zahájil pro japonský pivovar Suntory v Kjótu smluvní výzkum na šlechtění jemného aromatické­ho chmele s vyšší odolností k suchu. Vhodné genotypy, které vzejdou z křížení, by mohl zaregistro­vat nejdříve za pět let.

Chmel se v tuzemsku pěstuje v historicky sušších oblastech. Pěstitelé, kteří měli loni o čtvrtinu nižší úrodu, s obavami hledí na předpověď v příštích týdnech. Částečně se problém snaží řešit i budováním závlah a retenčních nádrží.

Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal je k dalšímu vývoji optimistic­ký. „Tím, že zapršelo, si myslím, že ječmeny jsou zachráněné,“říká s tím, že Česko má dost přebytků.

Někteří experti už však začínají mluvit o tom, zda by se pivo nemohlo vařit z ozimého ječmene. To by však mohlo snížit kvalitu moku. „Bohužel řada jeho odrůd nemá potřebnou sladovnick­ou kvalitu,“říká vrchní sládek Pivovarů Staroprame­n Zdeněk Lux. V některých zemích, jako je Velká Británie, však tento ječmen už umějí vypěstovat tak, aby splňoval parametry pro výrobu piva, které dávají jařiny.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 4x foto: Dan Materna, MF DNES
4x foto: Dan Materna, MF DNES
 ??  ?? Titěrná práce Ve skleníku se z klasu odstraní tyčinky otce a ty se pak nahradí. Ječmen na poli se kříží samospráše­ním.
Titěrná práce Ve skleníku se z klasu odstraní tyčinky otce a ty se pak nahradí. Ječmen na poli se kříží samospráše­ním.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia