MF DNES

V domě jsou zbraně, zněl tip. Policie jich tam našla tisíc

-

LOS ANGELES Když se policisté na základě anonymního oznámení vydali v sobotu na obhlídku luxusního sídla v americkém Los Angeles, rozhodně nevěděli, jaké překvapení je uvnitř čeká.

Uvnitř domu se povalovala přibližně tisícovka zbraní různého druhu. Nechyběly ani haldy střeliva. Losangeles­ké policejní oddělení oznámilo jeden z největších nálezů nelegálně držených zbraní ve své historii.

Uvnitř luxusního sídla nedaleko čtvrti Bel-Air objevili přibližně tisíc různých zbraní, které jejich majitel ukryl všude po domě.

„Za celou svou jedenatřic­etiletou kariéru jsem neviděl tolik zbraní. Tak obrovský arzenál v rezidenci, jako je tato, to je něco neuvěřitel­ného,“uvedl poručík Chris Ramirez, který na místě zasahoval.

Mezi zabavenými kusy jsou podle listu LA Times například automatick­é armádní zbraně, samopaly Thompson z období druhé světové války, revolvery Magnum, pušky se složitě vyřezávaný­mi pažbami nebo samopaly UZI opatřené tlumiči. Třicítce policistů trvalo dvanáct hodin, než z domu vynosili všechny zbraně.

Dům ve čtvrti celebrit

Dům podle místních úřadů patří realitní makléřce Cynthii Beckové z Los Angeles, která má tři dcery ze vztahu s Gordonem Gettym, synem ropného magnáta J. Paula Gettyho. Proč bylo v domě tolik zbraní, to policisté zatím netuší. Jasné není ani to, jestli má Becková se zbraněmi co do činění.

Při razii zadržela policie uvnitř sedmapades­átiletého Girarda Saenze, který je podezřelý z porušení amerických zákonů zapovídají­cích výrobu, distribuci nebo prodej útočných pušek a jiných střelných zbraní. Ačkoli policie neupřesnil­a jeho vazby na Beckovou, podle LA Times byl jejím dlouholetý­m společníke­m a licencovan­ým stavbyvedo­ucím s pětadvacet­iletou kariérou. Policie muže zadržela na několik hodin, poté zaplatil kauci ve výši 50 tisíc dolarů (1,2 milionu korun) a byl propuštěn. Luxusní dům se nachází v oblasti známé jako Holmby Hills a je nedaleko sídla zesnulého Hugha Hefnera nebo haciendy zpěvačky Beyoncé a rapera Jay-Z.

Policisté se do domu vypravili poté, co ráno obdrželi anonymní tip. „Šli se tam jen podívat a objevili přes tisícovku zbraní všech značek, modelů a kalibrů. Zbraně se nacházely na různých místech v domě. Na místě jsme našli také hory střeliva,“uzavřel Ramirez pro list The Guardian. (dtt)

 ?? Foto: AP ?? Arzenál v luxusním domě Třicet policistů vynášelo zabavené zbraně z domu v Los Angeles dvanáct hodin. Byly mezi nimi samopaly UZI s tlumičem, revolvery, a dokonce i historické kousky.
Foto: AP Arzenál v luxusním domě Třicet policistů vynášelo zabavené zbraně z domu v Los Angeles dvanáct hodin. Byly mezi nimi samopaly UZI s tlumičem, revolvery, a dokonce i historické kousky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia