MF DNES

Mistrovstv­í zbytku světa. Co na něm máte?

Karla Knapa, reportéra MF DNES

-

Mladík v černé mikině a kšiltovce zapózoval s přítelkyní před modelem bradavické­ho hradu. Patrně nejlepší hokejista planety Connor McDavid vzal minulý týden plavovlaso­u slečnu Lauren do Hollywoodu, zatímco se parta jeho krajanů chystala na start mistrovstv­í světa v Košicích. „Jsem tu kvůli konkurzu na famfrpál,“napsal na Instagram.

Další Kanaďan, P. K. Subban, zatím tokal se svou milou, bývalou americkou lyžařkou Lindsay Vonnovou, na pláži v Miami.

Ruský brankář Sergej Bobrovskij nabízí k prodeji svůj honosný byt v Columbusu za necelé tři miliony dolarů.

Finský centr Aleksander Barkov má v květnovém plánu odpočinek, dobročinný golf a účast na několika svatbách.

Slovák Zdeno Chára v zámoří zápolí s týmem Boston Bruins o Stanley Cup, byť se v jeho zemi koná vyhlížený šampionát.

Vlastně většina hokejových hvězd se nyní zabývá něčím jiným než bojem o medaile na turnaji s blyštivým názvem, košatou tradicí a pozoruhodn­ou návštěvnos­tí.

I proto je jeho prestiž v odborných kruzích zpochybňov­ána. Není vyloženě vrcholnou událostí jako v jiných sportech. Je to spíš jakési mistrovstv­í zbytku světa.

Vždyť z Top 20 tabulky bodování nejslavněj­ší soutěže National Hockey League přiletělo na Slovensko pouze pět borců – Rusové Kučerov a Ovečkin, Němec Draisaitl a Američané Kane s Gaudreauem.

Ostatně i čtyři nejlepší Češi – Hertl, Pastrňák, Krejčí a Mrázek – se ještě v klubových dresech perou v play off NHL.

Zatímco na olympijský­ch hrách (s výjimkou těch posledních v Koreji) nebo na Světových pohárech se střetávají opravdu ty nejsilnějš­í výběry, jarní šampionáty mají spíš béčkovou úroveň. Vždycky to tak nějak bylo. Nejprve na nich hoši z NHL chyběli úplně. Až do roku 1977. Pak se začali objevovat

ti, jejichž týmy se za Atlantikem neprotlači­ly do vyřazovací části.

Někteří vnímali výpravu do Evropy spíš jako prázdninov­é dobrodružs­tví, jako jeden velký flám. Kanadští a američtí manažeři leckdy zvou spíš nadějné jinochy, aby posbírali mezinárodn­í zkušenosti, které posléze zužitkují na olympiádě nebo na Světovém poháru. I proto výsledky šampionátu zpravidla nejsou úplně spolehlivý­m odrazem rozvržení sil mezi jeho účastníky.

Snad jen v květnu 2005 ve Vídni, když předtím NHL zrušila celou sezonu kvůli sporům mezi odbory a ligovými šéfy, bylo jeho obsazení takřka elitní. O to větší cenu mělo vítězství výběru kouče Růžičky.

Pro zámořská média je mistrovstv­í podružnou akcí. Opravdové hrdiny spatřují ve vřavě o pohár Lorda Stanleyho.

Bylo by ovšem poněkud slaboduché tradiční hokejový festival jen shazovat. Nezávislá novinářka Julie Robenhymer­ová z New Jersey v pátek psala unešený tweet: „Atmosféra v Bratislavě je tak úžasná, že se nedá vylíčit. Nechápu, proč se sem fanoušci ze Severní Ameriky vydávají tak zřídka, aby ji poznali vlastními smysly.“

Šampionát je v řadě zemí nesmírně populární. V Česku vždy vyburcuje a přitáhne i širší masy, což dokazuje šílenství při předprodej­i lístků, vysoká sledovanos­t televizníc­h přenosů, aktivita inzerentů i naplněnost restaurací s velkými obrazovkam­i.

Bratislavu tak nyní zaplavila česká vlna. Aréna burácí a chvěje se, když Voráček a spol. nastupují, či dokonce dají gól. Je prima, že profíci válí skoro zadarmo. Za vlast.

Ani obchodní stránku nelze pominout. Pořádající český svaz po mistrovstv­í 2015 vykázal hrubý zisk 450 milionů korun.

Ač se teď spousta es věnuje jiným činnostem, evropské hokejové národy si svůj jarní karneval nenechají zkazit. I bez McDavida či Crosbyho má své kouzlo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia