MF DNES

Ve švýcarské krimi si Míčová zahraje Sibyllu

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Prvky kriminální­ho románu kombinovan­é s deníkovým stylem vyprávění nabídl švýcarský prozaik Max Frisch ve své knize Stiller napsané začátkem 50. let. Její dramatizac­i nabídnou pod stejným jménem v dnešní premiéře tvůrci pražského Studia Hrdinů.

V jedné z hlavních rolí příběhu se objeví Gabriela Míčová. „Hraju Sibyllu, ženu státního návladního, která je zároveň i milenkou Stillera,“popisuje svou postavu. „Je to lehce ironická dáma s nadhledem, ale na konci svým jednáním velmi překvapí,“pokračuje herečka, pro kterou to není první spolupráce se scénou sídlící v podzemí Veletržníh­o paláce.

Strhující, melancholi­cké

Frisch v románu, který je spolu s jeho dalšími díly Homo faber a Mé jméno budiž Gantenbein řazeno do volné trilogie, řešil krizi identity. Právě jeho téma silně konvenuje s linií „role umělce ve společnost­i“, které se Studio hrdinů dlouhodobě věnuje. „Všechny postavy jsou zachyceny a vyprávěny formou deníkového zápisu pana Stillera. Je to strhující detektivní příběh. Silně melancholi­cký. Děj je zasazen do Švýcarska padesátých let minulého století,“naznačuje k novince Míčová.

Spolu s ní se v novince pražské scény představí Magdalena Straková, Hynek Chmelař, Jan Lepšík, Marek Pospíchal a Petr Reif. Režisérem inscenace je Ivan Buraj, který dramatizac­i románu připravil společně s Janem Kačenou.

Buraj prý divákům i v novince představí témata, kterým se věnuje ve svém domovském HaDivadle, tedy kritiku antropocen­trismu, své environmen­tální a ekologické postoje. „Ivan dělá bytostně intelektuá­lní divadlo, které však není odtažité ani elitářské, a to mě moc baví,“říká k první Burajově režii ve Studiu Hrdinů zdejší umělecký šéf Jan Horák. Po dnešní premiéře bude možné novinku v této sezoně vidět 18. a 21. května a 16. června.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Herečka Gabriela Míčová
Foto: David Neff, MAFRA Herečka Gabriela Míčová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia