MF DNES

Kluk z Hanspaulky, který zpíval o Karlíně

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Knižní rozhovor, který s Ivanem Hlasem vedla novinářka Marcela Titzlová a jenž vyšel pod názvem V náručí dejvický noci, je čtení zábavné i poučné. Vyhlášený písničkář se při odpovídání totiž chová podobně, jako když píše skladby. Je nenucený, vtipný a výjevy ze svého života líčí tak, že si je čtenář může až plasticky vybavit.

Ivan Hlas v Africe

Takže se dozvídáme, že jeho tatínek byl přísný a uměl zařvat tak, že se to neslo činžákem a ostatní partaje jím strašily vlastní děti. To ještě početná rodina bydlela na Vinohradec­h. Detailně se rozebírá formativní dětství a dospívání na pražské Hanspaulce, ale dojde i na výjevy z Afriky, kde byl zpěvák s otcem asi rok a měli psa: jediného rasistu v rodině, který štěkal jen na černochy. Že zatím nic o hudbě? Ale kdepak. Muzika je všudypříto­mná. Hlas třeba už v patnácti naštval Karla Kryla.

Leč nejsou to jen historky, nýbrž také historie. Čtenář se mimo jiné dozví, že Bláznovu ukolébavku, jak se ve skutečnost­i jmenuje píseň začínající slovy Máš má ovečko dávno spát, napsal pro kamarádku Hlasovy sestry Pavel Dydovič z hanspaulsk­é kapely B Side. A byl to reálný příběh z blázince, nikoliv jen básnická nadsázka.

Pro nepamětník­a bude možná zajímavá jak historie hitu Malagelo, tak vzpomínky na stejnojmen­né a prý velmi nedobré dezertní víno. Proudem údajně teklo po listopadu ještě jednou na koncertu, když se objevily jeho neprodané zásoby. „Lidi, kteří přišli, většinou nevěděli, s čím mají tu čest. Tak poblitý sál jsem ještě nikdy předtím ani potom neviděl,“líčí zpěvák.

Vesměs mimoděk se tu proberou leckterá povolání, která vedle své hudební dráhy Hlas vystřídal – knihkupec, pošťák, topič v kotelně, kulisák, což prý v náročnosti předstihlo i bourání zdí sbíječkou na laně ve třetím patře odstřelené­ho domu; celkem těch „normálních prací“bylo přes dvacet. Potom Ivan Hlas konečně dosáhl na vytoužený status hudebníka profesioná­la.

Jednou si lehce posteskne, že nezažil opojná šedesátá léta v dospělém věku, ale Hlasovi to, zdá se, vynahradil­a léta devadesátá a jízda spojená s filmem Šakalí léta. Objevil se tehdy i v bizarní televizní show, jejíž pompézní hollywoods­kou vypulírova­nost nesnášel. „A dala mi v tom za pravdu kritika Mirky Spáčilové, která celou tu akci odsoudila jako přežitou estrádu ze starých časů. Prý ji tam zaujal jen ten kluk, co zpíval o Karlíně,“líčí Hlas.

Na nic si nehraje

Rozhovor vedla jeho dávná hanspaulsk­á kamarádka, takže je to povídání hodně odlehčené, osobní a protknuté i jmény, jež běžnému čtenáři mnoho neřeknou. Ale zpovídaný si na nic nehraje, o vlastní léčbě alkoholism­u i spolupráci s Drop In mluví bez příkras.

Ve čtrnácti chtěl být „něco jako John Lennon“, v pátek oslavil pětašedesá­tiny a naštěstí je stále Ivanem Hlasem. Citlivým pozorovate­lem a hudebním komentátor­em světa kolem nás. A knížka, která jeho osud líčí, se čte jako román.

 ??  ?? Ivan Hlas připomíná pestré okamžiky svého života. Repro: Maťa
Ivan Hlas připomíná pestré okamžiky svého života. Repro: Maťa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia