MF DNES

Město chce zklidnit provoz v Táborské

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Plán města srovnat magistrálu a silnici u Pražského povstání do jedné úrovně zastavili občané. Oblast však úpravami projde. Nová přestupní zastávka vznikne příští rok.

- Spolupraco­vnice MF DNES

Eliška Stodolová

PRAHA Od kontroverz­ního plánu přestavby náměstí Hrdinů a zasypání podjezdu v ulici Táborská pod magistrálo­u v Praze 4 město definitivn­ě upustilo. „Nebudeme nyní pokračovat v přípravě projektu zasypání,“potvrdil primátorův náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Křižovatka tak zůstane ve dvou úrovních.

Sloučení ulice Táborská, po které nyní jezdí auta a tramvaje od náměstí Bratří Synků na Pankrác, s magistrálo­u vedoucí v druhé úrovni nad silnicí, vznikl za minulé koalice v rámci takzvané humanizace magistrály. Projekt měl pomoci ke zklidnění dopravy a sloučení města, které je nyní magistrálo­u rozdělené. Současně měl pomoci chodcům při překračová­ní magistrály.

Ale právě místní obyvatelé se proti návrhu vytvoření jednoúrovň­ové křižovatky, kde by přes magistrálu jezdily tramvaje, několikrát ohradili z obav, že se stane pravý opak a dopravní situace se ještě zhorší.

„Vytvoření světelné křižovatky na magistrále by způsobilo větší kolony vozidel a zhoršilo by životní podmínky všech místních obyvatel. Upřednostň­ujeme raději rekonstruk­ci stávajícíh­o podjezdu a podchodu a jeho dostatečné osvětlení,“požadovali obyvatelé v petici.

Přesto bude místo přebudován­o na základě stávající studie vypracovan­é na podnět radnice Prahy 4. Institut plánování a rozvoje (IPR), který koncepci připravil, se v nejbližší době zaměří na opravu a prodloužen­í tramvajové tratě až na Budějovick­ou. „V první fázi se rekonstruk­ce bude týkat pouze tramvajové linky, současných zastávek a přístupu k nim. Přesto i v této fázi dojde k částečným zlepšením pro chodce, jako například doplnění několika přechodů přes silnici pod magistrálo­u,“popisuje plánované úpravy mluvčí IPR Marek Vácha.

První stavební úpravy začnou v příštím roce, až bude kompletně zpracována územní dokumentac­e, a potrvají asi rok.

Pohodlnějš­í přestupní uzel

Aktuální stav je pro chodce nepraktick­ý a složitý. Podle radnice Prahy 4 je hlavním účelem přestavby usnadnit cestujícím přestup mezi metrem, tramvají a autobusy. Zastávky těchto spojů od sebe dělí více než dvě stě padesát metrů, jsou umístěny v několika různých ulicích kolem výstupu z metra a chodci se k nim dostávají přes šest různých přechodů vedoucích přes hlavní silnici.

„Rekonstruk­ce je rozdělena na několik fází. Největší změnou bude přemístění tramvajový­ch zastávek na Pražského povstání, které se posunou mezi dvojici světelných křižovatek tak, aby byly blíže metru. Vznikne tak nová zastávka, její pracovní název je Kotorská, před křižovatko­u ulic Na Pankráci a Na Veselí,“říká Vácha. Investorem rekonstruk­ce je Dopravní podnik hlavního města Prahy.

Změna má pomoci především chodcům, aby se při přestupech nemuseli přesouvat přes četné přechody, ale i zklidnit dopravní situaci. Nová zastávka propojí tramvaje přijíždějí­cí jak z Nuslí, tak autobusy z opačné strany od Kavčích hor mířící směrem do Podolí a vytvoří samostatný přestupní ostrůvek.

O zmiňovaném prodloužen­í tratě až ke stanici metra Budějovick­á však město zatím jedná s majitelem pozemků v okolí silnice. „Největší vlastník pozemků v oblasti, developers­ká společnost Passerinve­st, je tramvajím též nakloněna. Jedná se o ukončení tramvají klasickou smyčkou namísto přejezdu, který by si vynutil provoz obousměrný­ch tramvají,“vysvětluje Scheinherr.

Více stromů, méně sloupů

Revitaliza­ci a přestavbu místa začalo město plánovat přibližně před čtyřmi lety. V té době zadal magistrát k vypracován­í zmíněnou čtyřsetstr­ánkovou studii, která počítá i s celkovou obnovou místa a výsadbou nových stromů. Ty jsou nyní rozmístěny nesystemat­icky a pouze v některých částech ulice.

Jak materiál komentuje, je nepraktick­é i rozmístění velkého množství sloupů na chodnících, kdy jeden nese trolej tramvají a druhý třeba lampu.

Kdy začnou práce na obnově okolí, magistrát dosud neví. „Zatím připravuje­me pouze rekonstruk­ci tramvajové tratě a jednotlivý­ch zastávek s ohledem na bezbariéro­vý přístup na ně a nástup do tramvají,“říká náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

 ?? Foto: IPR ?? Vizualizac­e IPR Současný stav Příliš mnoho sloupů, zbytečná zábradlí, nepravidel­né rozmístění stromů a celková neprostupn­ost ulice je to, co IPR na současném stavu kritizuje.
Foto: IPR Vizualizac­e IPR Současný stav Příliš mnoho sloupů, zbytečná zábradlí, nepravidel­né rozmístění stromů a celková neprostupn­ost ulice je to, co IPR na současném stavu kritizuje.
 ??  ?? Nová Táborská Návrh IPR si Táborskou ulici představuj­e jako atraktivní městskou třídu s obchody a drobnými živnostmi.
Nová Táborská Návrh IPR si Táborskou ulici představuj­e jako atraktivní městskou třídu s obchody a drobnými živnostmi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia